Lezen dankzij je ouders; een bedankje aan mijn lezende moeder

Geplaatst op 18 september 2017 door Emmy in Persoonlijk / 21 Comments

Sinds ik mijn blog heb ben ik veel bewuster geworden over het concept lezen. Toen ik bij de bibliotheek ging werken werd dit alleen maar maar, zeker toen ik een paar maanden terug tijdelijk aan de slag mocht op de jeugdafdeling. Het bracht mij terug naar mijn eigen kindertijd en hoe het lezen toen een onderdeel van mijn leven was. Heel anders dan nu, kan ik je vertellen! Natuurlijk zijn mijn herinneringen slechts vlagen en misschien ging het wel helemaal anders dan ik heb beleefd… Toch denk ik dat het vooral mijn moeder was die mijn plezier in lezen heeft aangewakkerd.

Als kind had ik best veel moeite met lezen. Ik kon het, maar die boekjes lezen? Liever niet! De boekjes die school aanbood vond ik echt niet leuk, maar de Barbieboeken die ik eens in de zoveel tijd kreeg, bevielen me wel. Via de bibliotheek leende ik vooral luisterboeken, om zo toch van verhalen te kunnen genieten. En mijn rapport? Daar stond vrijwel altijd ‘Wel blijven lezen, Emmy!’ op. Zou je nu niet zeggen, toch? Mijn moeder bleef volhouden en nam mij elke paar weken gewoon weer mee. Het was een onderdeel, een ritueel van mijn jeugd. Ik weet niet beter dan dat we naar de bibliotheek gingen.

Invloed

Nu besef ik me hoeveel invloed ouders op het leesgedrag van kinderen hebben. Als je ouders je meenemen naar de bibliotheek, je een boek geven op je verjaardag (en eentje extra tijdens de kinderboekenweek), dan weet ik zeker dat kinderen hun liefde voor lezen minder snel kwijtraken op de middelbare school. Een lezende omgeving inspireert immers! Als je ouders niet lezen en je geen boeken geven of geen boeken in de kast staan, dan is de drempel hoger. Dan moet het echt uit jezelf komen (of van andere familieleden, docenten, vrienden of andere personen). Je moet door iets geprikkeld en gestimuleerd worden om te blijven lezen. (We zijn niet allemaal zo awesome als Mathilda).

Ondanks dat we ‘moeten’ lezen op de middelbare school verdwijnt het leesplezier veel vanwege het moeten. Naast school lezen er nog maar een paar tieners voor de lol… Zo lijkt het.

Ik weet nog dat mijn moeder dankzij de bibliotheek op het idee kwam om mij Harry Potter cadeau te doen. Zelfs ik herinner me de poster nog. (En mijn woorden; nah, lijkt me niet leuk. Boy, was I wrong!!!) en ook herinner ik me nog hoe alles er toen uitzag. Bruin, donker, overal van dat viltachtige tapijt… Maar toch welkom. Ik kwam er graag en ook toen ik alleen mocht gaan, vond ik het totaal geen straf om op zaterdagmorgen naar de bibliotheek te fietsen. Wel snel, want om 1 uur ‘s middags ging hij weer dicht.

En nu, nu zie ik al die ouders die hun kinderen boeken aanreiken. Er wordt voorgelezen, er wordt samen gelezen en af en toe is er een kind kwijt omdat het in een hoekje al in een boek verstopt zit. HOE MOOI IS DAT!?

Neem ze mee.

Dus ouders, toekomstige ouders, opa’s, oma’s, docenten… Neem je kind mee naar de bibliotheek en laat het daar proeven van al het moois wat er te bieden is. Als volwassenen heb je echt invloed op het leesplezier van kinderen. En lezen is zo ontzettend goed voor de ontwikkeling, het leert het kind empathie, wereldwijsheid en het is ontzettend ontspannend. Liever een kind met een boek dan met een tablet, toch? Vind ik in ieder geval wel.

Pas later realiseerde ik het me namelijk dat het feit dat mijn moeder graag leest en ons keer op keer meenam een grote bijdrage heeft geleverd aan mijn liefde voor lezen. Zij gaf mij Harry Potter. Zij gaf mij De reuzenperzik. Zij gaf mij een abonnement op Barbie leesboekjes. En als tiener zocht zij soms ook nog gewoon een boek voor mij uit (er was toen nog geen YA, kunnen jullie je die horror voorstellen?). Mama gaf mij Christiane F. en meer van dat soort verhalen tijdens een drukke verjaardag of als ik me verveelde tijdens oud en nieuw. Omdat zij graag las wist zij mij te inspireren. Natuurlijk was zij daar echt niet de enige in, maar zoals ik het me herinnerde had ik een boekenmoeder. THANKS MAM!

Hebben jouw ouders invloed gehad op je leesgedrag? Of was het iemand anders? En op welke manier hoop jij je leesliefde door te geven?

Tags:

Divider

21 responses to “Lezen dankzij je ouders; een bedankje aan mijn lezende moeder

 1. Ik geloof ook dat je liefde voor lezen en boeken kan doorgeven als ouder. Maar dit lukt niet altijd. Het vraagt van de ouder vindingrijkheid en doorzetting is mijn ervaring ondertussen. Toen ik klein was waren er altijd boeken in huis en woonden we tegenover de bieb. Even op en neer was dus makkelijk en soms ging ik gewoon naar de bieb omdat ik het leuk vond daar. Ik bracht boeken mee en bracht ze ongelezen weer terug. Maar langzaam wordt je toch nieuwsgierig….
  Ondertussen heb ik 2 pubers. De ene is een leesmonster en de ander niet. Maar dat zegt nog niets over de toekomst. Voor beide was het een zoektocht. Samen met mensen van de bieb en met de omgeving zoeken naar de boeken die ze wel leuk vonden. De oudste bleek na een tijdje weg te zijn van heksje Lilly . Bij de jongste heeft dat meer dan een jaar geduurd voor we Dolfje weerwolfje ontdekte en ze ver genoeg was om ze te lezen. Alle andere boeken waren saai . Elke avond samen lezen werd ook ingebouwd met de een met de haren prullen en de ander rugje kriebelen. Zo werd lezen 1op1 met mama en een leuke bezigheid. Ik heb de afspraak met ze gemaakt dat ze een volgend deel kregen wanneer het andere uit was. Zo staan er nu verschillende series in de kast. Met nieuwjaar hebben ze steeds een boek gekregen. Het paste of in de serie of was met zorg uitgezocht. Als ouder is het veel luisteren naar wat je kind leuk vindt en daar naartoe zoeken. Het is een vallen en opstaan maar zo leuk als je samen een raakpunt hebt.

 2. Zeker! Mijn moeder las veel voor en ook zij nam me mee naar de bieb. In de boekhandel in het dorp kende ze mij. Ik dacht ook dat Harry Potter niks voor mij zou zijn……haha. ik lees ook veel voor maar ga nooit naar de bieb, daar gaan we eens verandering in brengen!

 3. Gaia

  Leuke blog post!
  Mijn ouders hebben mij ook altijd gestimuleerd om te lezen. Toen ik klein was, lazen ze vaak aan me voor. Later namen ze mij (en mijn zusje) mee naar de bibliotheek (elke week!) en ze kochten ook boeken voor ons. Mijn basisschool stimuleerde ons ook om te lezen. Ik geloof vanaf groep 5, mochten we naar de schoolbibliotheek gaan, een boek uitzoeken en dat dan tijdens het ‘leesuurtje’ lezen. Mijn grootouders kochten ook weleens boeken voor ons en ze houden ook van lezen. Dus het zit een beetje in de familie.
  Ik denk dat het heel belangrijk is om kinderen te stimuleren om te lezen, en ben heel blij dat mijn familie (en ook mijn school) mij liefde voor lezen heeft / hebben gegeven.

 4. Ik heb het graag lezen heel duidelijk van mijn moeder, en zij weer van mijn opa (en ik ook weer, want als we bij mijn opa en oma waren … zoveel leuke boeken, en het was oke dat ik de hele zondag daar zat te lezen!)

  Het werkt niet bij iedereen. Mijn zusje is nog steeds niet echt een lezer, al heeft ze daarin dezelfde opvoeding gehad als ik (en als Jake, en als dat dyslectische broertje dat gek is op luisterboeken).

 5. Mijn moeder ging altijd met mij en mn zusje naar de bibliotheek, we kwamen dan altijd terug met een stapel van 6 boeken allebei. Verder las ze altijd voor (echte ELKE dag) of verzon ze verhaaltjes. Mijn ouders hebben zelf ook echt een boeken verzameling met rond 800 boeken ofzo dus we zijn van kleins af aan al omringd geweest door boeken.

 6. Prachtig artikel! En begin zo vroeg mogelijk – mijn dochters weten niet beter dan dat we maar de bibliotheek gaan. Zelfs toen ze in de maxicosi zaten als baby (ja superschattig – een dubbele wagen met twee bolle babies tussen schappen) gingen ze mee als ik boeken ging uitzoeken. Ze vonden het er heerlijk rustig. en daarvandaan is het maar een klein stapje naar de peuterboekjes en de prentenboeken.
  Zo jong mogelijk een eigen kaart, en vullen maar!
  Klein nadeeltje nu: als hun kaarten ge-max-t zijn, vragen ze of ik nog ruimte heb op mijn uitgebreide abonnement….

 7. Nancy

  Mooi artikel!

  Bij mij was het helaas niet zo. Ik werd van thuis uit helemaal niet gestimuleerd om te lezen. Ik heb ooit eens een sprookjesboek cadeau gekregen en die las ik kapot, maar ik weet niet meer van wie ik die gekregen heb.
  De grootste ontdekking van de bibliotheek gebeurde bij mij via de school. Toen ik 10 jaar gingen we met de klas op ontdekking naar de bibliotheek. Toen ging er een heel nieuwe wereld voor me open!
  Ondertussen heb ik er zelfs mijn werk van gemaakt 🙂
  Ik heb het geprobeerd, maar ik krijg mijn ouders niet aan het lezen. Mijn broer is enkel nu beginnen lezen (strips) doordat hij zelf kinderen heeft en zijn vrouw wel graag leest.

  Dus niet alleen de ouders zijn heel belangrijk, maar ook de leerkrachten die het goede voorbeeld geven. Samen kunnen ze misschien alle kinderen bereiken!

 8. Kim Claesen

  Mijn ouders zijn zelf niet echt ‘boeken’ lezers maar toch hebben ze me in m’n jeugd gestimuleerd. Mijn vader had/heeft een heuse stripverzameling die ik volledig verslond. Ze hebben er ook steeds voor gezorgd dat ik ‘nieuw leesvoer’ had: vooral boeken van Marc de Bel, & Roald Dahl en natuurlijk de Babysittersclub ha ha (die reeks vond ik als kind geweldig :-p).

  Iedere zondagvoormiddag werd ik als kind ‘verplicht’ om mee te gaan naar de zondagsmis …. ik vond er niet zoveel aan maar gelukkig hing daar steeds een tripje naar de buurtbibliotheek aan vast (die lag raar maar waar in de kerk LOL). Dus iedere week bracht ik een paar boeken mee die ik probeerde uit te lezen tegen de volgende zondag! Toch leuke herinneringen dus 😀

 9. Katrien DC

  Ik denk dat ik altijd al graag heb gelezen. ?
  Ik ben nu 14 jaar oud en lees gemiddeld 100 boeken per jaar. Nochtans hebben mijn ouders hier niet veel mee te maken. Ik probeer nog steeds mijn moeder te overtuigen om te lezen, maar het excuus ‘geen tijd om te lezen’komt steeds weer terug.
  Ik heb dan ook zelf bijna geen boeken, ik heb er nu 5 (4HP’s en ACOMAF).
  Mijn vader leest vooral informatieve boeken, maar kijkt wel graag mee naar films zoals The Hobbit en andere Sci-Fi/Fantasy.
  Ik denk dat ik als moeder sowieso ga voorlezen! Waarschijnlijk ga ik mijn kinderen meteen Harry Potter voorlezen om later een HP-Fanclubje te hebben ?

 10. Super mooi artikel dit! Mijn moeder nam me vroeger ook altijd mee naar de bieb, en als ik later zelf kinderen heb zal ik ze ook zeker stimuleren om ze te laten lezen. In welke vorm dan ook, of dat nou een audioboek is, een graphic novel of platte tekst. Ze meenemen naar de bibliotheek zal in ieder geval een goede manier zijn om ze in aanraking te laten komen met boeken!

 11. Mijn moeder nam mij vroeger altijd mee naar de bieb en dat is een van de weinige dingen die ik mij nog goed kan herinneren. Toch ben ik mijn liefde voor lezen een aantal jaar kwijt geweest. Maar het kwam terug. En nu probeer ik die in mijn zoontje mee te geven. Die krijgt regelmatig een boek of een audioboek voor de toekomst (die van Roald Dahl vaak). En voor zijn verjaardag ook al boeken gekregen. Hij vind het super om er zelf in te bladeren. Voor voorlezen heeft hij niet altijd de rust maar sowieso wordt er voorgelezen voor zijn middagslaapje en voor hij ’s avonds gaat slapen. Een bieb pasje heeft hij ook al. 😀 Maar we moeten nog eens wat gaan lenen. Hij was daar eerst nog wat te jong voor.

 12. Mijn ouders lezen niet zo veel. Mijn vader is niet gek van boeken, mijn moeder komt er de laatste jaren dan weer minder aan toe wegens tijdgebrek. Toch hebben ze ons vroeger als kind regelmatig voorgelezen én ging mijn vader elke zaterdag met ons naar de bibliotheek. We hadden zelf geen volle boekenkasten in huis staan maar die wekelijkse bezoekjes aan de bib losten dat perfect op.

  Mijn eerste bezoekje aan de Boekenbeurs (samen met mijn Oom en nicht) was echt een indrukwekkende ervaring én ik vond het ook heel bijzonder dat er bij ons op school een auteur lesgaf.

  Ik vermoed dat ik de komende jaren heel veel ga voorlezen aan mijn metekindje en neefje. Die eerste kreeg bij haar geboorte meteen 14 boeken cadeau zodat ze zelf al een mini-bibliotheek heeft. Als ik er commentaar op zou krijgen dan steek ik het op beroepsmisvorming én mijn eindwerk over het leesbevorderende effect door voorlezen.

 13. Ja mijn moeder. Ze vertelt er ook nog wel over als ze weer eens een boek gelezen heeft. Vaak in vakantie.

  Ze vind het dan ook leuk dat ik blog en nog steeds lees. Mijn zusjes hebben er niet zoveel mee.

 14. Mijn moeder en zussen lazen mij altijd voor, voordat ik naar bed ging. Ik bleef helaas in groep 2 zussen, maar mijn oudste zus besloot alvast een beetje met mij te oefenen, zodat ik toen ik eenmaal in groep 3 zat al vrij snel een niveau boven de rest zat. Hoewel ik ’s avonds nog steeds voorgelezen werd, ging ik zelf ook een hoofdstuk lezen voor het slapen gaan, zodat ik het bleef oefenen. Hoe beter ik werd, hoe meer plezier ik erin kreeg. Op een gegeven moment ging ik wekelijks naar de bieb! En nu jaren later, is mijn liefde voor lezen er nog steeds <3

 15. Mijn papa leest ook wel best veel dus ik heb dat wel van hem mee gekregen. M’n mama leest totaal niet graag, dus het komt echt maar van een kant. Maar ik ben al een boekenwurm sinds ik kan lezen!

 16. […] je vindt er geen moer aan? Ik heb een lees- en blogdip en dit artikel is het (nutteloze) gevolgd Lezen dankzij je ouders; een bedankje aan mijn lezende moeder Reading With Merijn – The First Year Lilith is een introverte moeder (en jij misschien […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.