Letter journal – je dagelijkse leven in handlettering – Karlijn van de Wier

Geplaatst op 29 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Letter journal – je dagelijkse leven in handlettering – Karlijn van de WierLetter Journal door Karlijn van de Wier
Uitgever: Kosmos Uitgevers | Juni 2017
Genres: Doeboek, Non-fictie
Aantal pagina's: 96
ISBN: 9789043919784
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Handletter je dagelijks leven in deze full colour notebook van illustratrice Karlijn van de Wier. In Letter journal staat de basis om te leren handletteren, grappig beschreven en geïllustreerd door Karlijn. Bij elk hoofdstuk staan quotes, vragen en to do-lijstjes om zelf alledaagse momenten vast te leggen met versierde letters. Beetje voor beetje wordt deze journal steeds persoonlijker; een boek met handige informatie en jouw eigen leven in letters.

Handlettering is hot. Ik heb het al een aantal keer gezegd en nu zeg ik het weer. Naast bulletjournalling (waarbij er vaak ook handletting om de hoek komt kijken), blijven de handletter boeken als paddenstoelen uit de grond schieten. Zo ontving ik van uitgeverij Kosmos het boek Letter Journal van Karlijn van de Wier Ik heb ondertussen al flink wat boeken over handlettering, wat mij in een goede positie brengt om te vergelijken. Voegt dit boek nog wat toe aan het bestaande aanbod?

Net als de meeste handletter boeken is Letter Journal een inspiratieboek die je niet alleen zin oplevert om letters te gaan tekenen, maar ook een hulpboek om wat van op te steken. Het boek zit boordevol praktijkvoorbeelden en leuke afwisselende letters. Er worden veel verschillende letters besproken, maar ook compositie en verschillende technieken komen aan bod. Dit alles afgewisseld tussen foto’s, tekenen en letters van hoge kwaliteit. (En getekende letters die ook echt in het wild te spotten zijn.).

Af en toe is er ruimte in het boek om te oefenen, maar je moet vooral zelf papier pakken. Dat is prima, hoewel ik een werkboek ook wel echt leuk vindt. De voorbeelden zijn niet te moeilijk, speels en hebben af en toe echt een persoonlijke hand. Hiermee bedoel ik dat je Karlijn van de Wier’s stijl ook ziet terugkomen. Dat vind ik tof, want hoewel handlettering hartstikke mooi is, soms lijkt het wel te veel op elkaar. Doe eens wat unieks! Ik ben blij dat het niet ontbreekt aan persoonlijkheid in Letter Journal!

De liefde voor letters, tekenen en journalling straalt er duidelijk vanaf en dat is inspirerend. Ook het feit dat het niet al te moeilijke voorbeelden zijn maakt het een goed behapbaar boek voor starters. Het is vooral een kwestie van oefenen en uitproberen dan dat er stap voor stap vanalles wordt uitgelegd.

Heb ik veel nieuwe dingen geleerd? Nee, niet echt. Al vond ik haar stuk over hoe je letters in vlakken verdeeld en zo in je compositie plaatst wel erg fijn; ik vergeet dit nog wel eens en het heeft mij weer verder kunnen helpen.

Letter Journal is daarmee misschien niet het meest vernieuwende boek; er zijn al zo veel boeken over dit onderwerp op de markt. De een nog mooier dan de ander. Het ene boek legt meer uit dan het andere. Dit boek legt iets minder uit, maar ik kwalitatief gezien wel weer zo mooi dat het geen schande is om dit boek ergens open te laten liggen.

Letter Journal staat vol echte praktijkfoto’s. En die zijn prachtig. Karlijn heeft een heel eigen stijl en dat komt ten gunste aan het boek.

Letter Journal is een prachtig boek vol mooie foto’s en goed verzorgde voorbeelden. De vormgeving van het boek is prachtig; er staat veel in, maar het is toch rustig voor het oog. De kwaliteit van het boek is ook mooi; dit boek leg je rustig op je salontafel.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.