Leesweek op school: Elke dag verplicht 20 minuten lezen

Geplaatst op 16 maart 2015 door Emmy in Column / 25 Comments

Het was kwart voor acht toen ik afgelopen vrijdag mijn stageschool binnen kwam gewandeld en mijn sleutelbos (met Sneeuwwitjes sleutelhanger) paraat had om mijn lokaal open te gooien. Ik was voornamelijk bezig met alle spullen die ik nog bij elkaar moest zoeken en het feit dat mijn USB stick nog gewoon op mijn tafel thuis lag, als mijn oog opeens valt op een rij van a4’tjes die boven de deur hangen. Meteen hou ik halt. Wat hangt daar, als een slinger? ‘Leesweek! Van 16 tot en met 21 maart leest iedereen het eerste uur 20 minuten.’

Tja, de boekenweek is dan net voorbij, en Literatour is pas een week later, maar toch heeft mijn stageschool besloten extra aandacht te besteden aan het boek. Nu weet ik dat er tijdens de jongerenboekenweek ook een auteursbezoek in de planning staat op deze school (tijdens mijn stagedag!), maar is het ook toetsweek. Dus, neem ik aan, hebben ze het een weekje verschoven om toch veel aandacht te kunnen besteden aan het leesgedrag van jongeren.

20 minuten lezen.. Van 8.15 tot 8.35. Ik ben benieuwd hoe het gaat.. Want ook ik moet aankomende vrijdag mijn lesdag dus beginnen met lezen. Hoewel ik natuurlijk sta te juichen om dit idee, ben ik heel benieuwd hoe de klas gaat reageren. Welke boeken zullen ze gaan lezen? Zullen ze het allemaal volhouden om 20 minuten stil te zijn en zich te concentreren? Zullen ze wel allemaal een boek bij zich hebben? (Ik heb het maar als huiswerk in magister gezet!) Moet ik een boek meenemen om het goede voorbeeld te geven? Ik heb geen idee.. Maar ik ben heel erg benieuwd! Het enige wat ik jammer vind is dat mijn eigen les nu ‘even’ 20 minuutjes verliest.

Ik vind het een enorm goed initiatief en denk dat dit een enorme bevordering voor het lezen kan zijn, mits leerlingen in aanraking kunnen komen met boeken die het beste bij hun passen. Moderne boeken, romantische of stoere… Ik vind dat leerlingen bij dit soort ‘verplichtingen’ de vrijheid moeten krijgen om te lezen wat ze willen. Want al is het er maar één die ervaart hoe leuk lezen eigenlijk kan zijn, dan is dat al top!

Nu heeft de school waar ik stage loop een goede bibliotheek, wat een dependance is van de bieb in het centrum, waardoor ze een verzameling Young Adult hebben waar je trots op kunt zijn. Dus geen boek hebben kan natuurlijk geen smoes zijn. Geen leuk boeken kunnen vinden ook niet. Het is echter wel aan de docenten om alle leerlingen dit te laten doen; de hele week lang, ondanks de typische puberale klaagzang tegen alles wat moet.

Ik ben een beetje aan het fantaseren hoe het zou zijn als iedere school dit gewoon elke week zou doen; iedere dag. Op twitter reageerde een basisschooldocente met de opmerking dat zij dit sowieso elke dag nog doen.. En dat zette me aan het denken. Op de middelbare school is er eigenlijk nog weinig ruimte voor lezen als hobby en haken heel veel fanatieke lezers af door de verplichte kost. Literatour probeert het imago van lezen op te krikken en zelf probeer ik dit natuurlijk ook te bereiken met mijn blog.. Maar scholen kunnen daar ook aan bijdragen! Waarom doen we dit niet meer op de middelbare school, buiten de verplichte lijst bij de talen?

Ik zie het wel zitten hoor, zeker bij scholen die vroeg beginnen: eerst eventjes verplicht lezen en dan pas echt beginnen met de les. Dan zijn de leerlingen rustiger en kunnen ze hun hoofd even leegmaken voordat er een hele dag school voor de boeg ligt. Maar misschien zeg ik dat voornamelijk omdat ik lezen zelf zo leuk vind! Op mijn werk heb ik ook wel eens een klas moeten overnemen die de hele les moest lezen; heerlijk rustig werden ze er van… Er zijn ook zeker wat leerlingen die boeken met zich meezeulen om te kunnen lezen tijdens de verplichte opvanguren bij uitval. The Fault in Our Stars, Hex, If I Stay, De Grijze Jager, Harry Potter, Divergent… Ik heb ze allemaal al zien langskomen tijdens mijn werkuren. En daar geniet ik van.

Wanneer ik een leerling zie lezen of hoor praten over een boek  (op mijn werk of op stage), voel ik een trots en een gemakkelijke ingang om met ze in gesprek te gaan. Ik vind het leuk om te horen hoe ze bezig zijn met de boeken die hip zijn.. elkaar tips geven of mij om tips vragen.

Misschien is het allemaal een iets te positieve droom, maar het feit dat deze school z’n best doet om het lezen te bevorderen vind ik echt een enorme dikke duim omhoog en ik kan dus niet wachten om vrijdag mijn les te beginnen met ‘Jongens, pak jullie leesboek.. We gaan eerst even 20 minuten lezen!’.

Wat vinden jullie van deze actie? Denken jullie dat het goed zou zijn als iedere leerling gewoon elke dag 20 minuten vrij mag lezen?

Tags: , ,

Divider

25 responses to “Leesweek op school: Elke dag verplicht 20 minuten lezen

  • Ja, dat snap ik wel. Ik ben ook benieuwd hoe het ‘moeten’ uit gaat pakken. Maar ik denk dat als het standaard in het lespakket zou zitten, het geen moeten meer zou zijn, maar een gewoonte.

 1. Ik vind het idee geweldig, al ben ik net als jij nieuwsgierig hoe het ‘moeten’ uit gaat pakken 😉 Het zou tof zijn als het aanslaat, en als het meer gebeurt.

  Al ben ik vanuit de ervaring die ik heb bang dat juist de docenten zouden gaan steigeren. Want als je dan het eerste uur lesgeeft, ben je zomaar 20 minuten van je toch al schaarse lestijd kwijt, en ik ken er genoeg die hun lestijd er tijdens zo’n week al nauwelijks voor over zouden hebben, laat staan als het iets op de langere termijn zou zijn 🙁

  • Ja, daar ben ik ook wel een beetje bang voor. Mijn stagebegeleider zei ook meteen ‘je mag ook een kwartier doen hoor’. Maar dat vind ik stom om te doen.

 2. ik hou niet van moeten maar verder vind ik het geen slecht idee. mag je dan wel alles lezen wat je wilt of krijg je verplicht leesvoer? ik vind lezen leuk maar had een probleem met voor school lezen omdat je niet alles mocht lezen en ik las bijna niks van Nederlandse schrijvers en dat moest toen wel.

 3. Gaia Steinbuch

  In de latere jaren op de basisschool, moesten we geloof ik elke woensdag verplicht een uur lezen (een boek uit de schoolbibliotheek). Ik vond dit geweldig. Op de middelbare school moet je in de hogere klassen alleen maar lezen voor je lijst, boeken moeten op de literatuurlijst staan. In de eerste twee jaar van het vwo, mochten we wel zelf de boeken kiezen voor onze boekverslagen ed. Ik hou erg van lezen, dus ik vind het een goed idee om leerlingen van scholen verplicht te laten lezen. Uiteraard wel in een boek dat zij zelf kiezen, en niet een verplicht boek, want iedereen vindt andere soorten boeken leuk. Vaak vinden leerlingen die oude literatuurwerken minder leuk dan bijvoorbeeld een young-adult boek (dat is mijn ervaring dan. Ik vond sommige literatuurboeken wel leuk, maar ik las liever wat adult en young-adult boeken, bijvoorbeeld fantasy boeken).

 4. Ik zit nou te bedenken … eigenlijk zouden ze gewoon de eerste of laatste lesuren standaard een leesuur in moeten roosteren Of 🙂 Dan kan de rest daarna (of voor) geroosterd worden.

 5. 20 minuten wordt misschien al snel 10-15 minuten, maar goed. Ik heb toevallig net een leesles erop zitten. Alle klassen (behalve vmbo 4) hebben hier een leesles in de week. We proberen dan echt 35 minuten te lezen. Maar het is ook gewoon heel leuk om over boeken te praten.
  Wat je zou kunnen doen, is tijdens jouw 20 minuten voor te lezen. Sommige leerlingen vinden het dan ook leuk om mee te tekenen. Ik merk dat leerlingen het leuk vinden om naar een verhaal te luisteren en het is ook goed voor hun begrijpend luisteren. Maar als zelfstandig lezen het doel is dan kan het natuurlijk niet.

  • Zoals ik net op de website heb gelezen, is het de bedoeling dat iedereen leest.. Dus voorlezen zou ook een optie kunnen zijn, al ben ik daar niet heel erg goed in. Volgens mij mag het in ieder geval wel.
   Een leesles per week klinkt ook erg goed. Zou ik tenminste erg leuk vinden!

 6. Op mijn werk hebben ze met ingang van dit schooljaar verplicht gesteld dat alle leerlingen een leesboek in hun tas hebben. Wanneer ze in een les klaar zijn met hun opdrachten, mogen ze gaan lezen (of iets anders voor zichzelf doen), maar wanneer er een les uitvalt, moeten ze lezen. Lang niet alle leerlingen vinden dit leuk, maar er zijn ook heel veel leerlingen die er wel enorm van genieten en staan te juichen als ze hun wiskundesommen af hebben, zodat ze eindelijk mogen lezen. (En stiekem vind ik lezen ook leuker dan wiskunde hoor, ssst!)

  • Wat goed! Op mijn werk (ik doe die uitvaluren) roep ik ook altijd dat ze gewoon een boek mee moeten nemen.. maar dat doen ze vrijwel nooit.

 7. Klinkt van de ene kant leuk, maar van de andere kant lijkt me het moeten me wel een struikelblok! Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk, zie ik al meteen een tweestrijd. Ik zou dolgraag lezen, maar tegelijkertijd voelt het nutteloos om daarvoor op school te zijn en zou ik mijn tijd dan zoveel beter kunnen besteden aan schoolwerk.
  Wel tof dat ze leerlingen aan het lezen willen brengen, vraag me alleen af of het niet averechts werkt.

 8. Ik vind dit een heel leuk initiatief van je school en dit zouden er meer moeten doen. Er wordt gewoon te weinig tijd besteed aan het lezen voor de lol ipv die verplichte boekenlijst…

  Enige obstakel dat ik zie is dat je na 20 minuten moet stoppen met lezen, ook al zit je net in een super spannende scene… Ja dan zou de rest van de les mijn aandacht daar naar toe gaan 😉

  • Het is inderdaad dat er te weinig tijd aan eigen leestijd wordt besteed, hoewel leerlingen het wel doen. Ik hoop in ieder geval dat alle snoetjes wel mijn kant op gaan morgen, als ze hun boeken moeten opbergen!

 9. Nicole

  Wat een leuk en vooral goed idee! 🙂 Lezen zou veel meer gedaan moeten worden op middelbare scholen. Bij mij werd het helemaal niet gedaan, heel jammer. Behalve de boekenlijst die we voor het examen moesten lezen. Maar dit was alleen in leerjaar 4.

  Wat leuk dat ze ook naar je toe komen voor tips 😀

  • Hoewel het lezen niet heel erg bij iedereen in de smaak viel. Sommigen vonden het gewoon niet leuk, anderen lezen liever thuis.. kreeg ik later wel weer vragen naar tips. Maar dat was in een andere klas.

 10. Topidee! Op de basisschool deden wij dat ook wel soms. Ik vond dat super fijn. Op de middelbare school had ik dat ook wel, dat we in de klas moesten lezen. Maar dan moesten we allemaal hetzelfde saaie boek. Welke het was? Ik weet het dus begod niet meer. Wat ik nog wel weet, is dat ik als een wilde ben gaan lezen omdat ik het uit wilde hebben en vervolgens eigenlijk geen idee had wát ik had gelezen. Dus ja: laten kiezen helpt! Wat overigens wél een toffe actie was, was toen Helen Vreeswijk langskwam. (Tjezus, dan hebben we het alweer over 2008 of zo!) Ik zat toen in de tweede en iedereen moest minstens één boek van haar lezen. Je mocht zelf weten welke. Ik geloof dat er toen net 4 boeken waren. Ik kende de hele Helen niet en ik hield niet per se van dat genre boeken, maar God. Daarna heb ik de rest ook verslonden. En nu denk ik er nog precies hetzelfde over. =) Nou ben ik natuurlijk wel iemand die sowieso al van lezen houd, maar ik denk dat je de kans gewoon vergroot om iemand aan het lezen te krijgen als je ‘m zelf laat kiezen. Dat sowieso. ^.^

  • Leuk is dat, wanneer een auteursbezoek zo’n passie voor een bepaald soort boeken oplevert! Ik ben benieuwd hoe dat aankomende vrijdag gaat, want dan zijn er auteurbezoeken op mijn stageschool!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.