Leesdoelen 2019 wrap up

Geplaatst op 28 december 2019 door Emmy in Boeken / 5 Comments

Dat was het.. 2019 is bijna voorbij en iedereen slaat vuurwerk, champagne en oliebollen in om afscheid te nemen van het decenium. Voor mij is deze week een week van terugkijken op het jaar; alle mooie momenten, alle leermomenten en alle gebeurtenissen. Ik ben dit jaar enorm gegroeid (en niet alleen in omvang) en heb veel over mezelf en anderen geleerd. Het is nu ook tijd om terug te kijken op de leesdoelen die ik in 2019 op heb gesteld. Heb ik alles weten te halen?

Goodreads

Op 11 oktober stond ik op 177 boeken, nog een stukje onder mijn leesdoel van 200. Op het moment van schrijven (20 december) sta ik op 228 boeken. Ik ben benieuwd hoeveel er de laatste paar dagen nog bijkomen, maar ik mag niet klagen! Niet alleen heb ik mijn doel gemakkelijk gehaald, ik heb ook weer zo’n 50 boeken weten te lezen en daar ben ik trots op. Geen idee of ik de 200 boeken ooit nog aan ga tikken (tja, prentenboeken ga ik natuurlijk wel meetellen), maar ik hoop nog veel van dit soort mooie leesjaren te maken. De eerste twee maanden van 2020 verwacht ik nog wel veel te kunnen lezen.

De 228 boeken die ik op 20 december uit had, waren goed voor meer dan 67500 pagina’s en gemiddeld kregen de boeken 3,7 ster. Mijn dikste boek was Het vlammende kruis, goed voor meer dan 1000 pagina’s.

21 boeken gaf ik 5 sterren, 15 boeken 2 of minder. Volgens mij waren het 2 boeken waar ik in ben begonnen, maar die ik niet heb uitgelezen.

Aanvulling: op 26 december zijn er nog 4 boeken bijgekomen, waarbij ik twee boeken 5 sterren gaf (heartstopper 1 en 2)

Mijn ongelezen boeken

Elk jaar worstel ik met mijn TBR: ik wil hem dolgraag omlaag krijgen en het lijkt me heel bijzonder om nog maar een paar ongelezen boeken in de kast te hebben. In theorie zou het binnen een jaar moeten lukken, mits ik geen boeken krijg of koop. En dat is… lastig.

Mijn doel was om dit jaar terug te gaan naar 120 ongelezen boeken. In oktober zat ik nog op meer dan 160 ongelezen boeken. Het werd alleen maar erger! Dus ik besloot even heel kritisch naar al die boeken te kijken: hoeveel zaten er wel niet tussen die er al jaren stonden? Of die ik zomaar had gekregen, terwijl ik er eigenlijk niet zo veel zin in had? Ik haalde al die boeken van mijn TBR en gaf er veel weg. Ik heb er nog een aantal, maar ik tel ze niet langer meer meer voor mijn TBR. Ik hoop dat ik ze nog een goed huisje kan geven.

Mijn nieuwe boel was rond de 150 (het liefst onder de 145) te eindigen. En zelfs mét mijn monsterhaul van Amazon en een flinke verwennerij rond de feestdagen, kan ik met trots zeggen dat ik op 20 december nog 134 ongelezen boeken heb liggen. Nee, het is geen 120, maar het komt wel in de buurt.

Ik ben ook nog in een aantal boeken bezig, dus wie weet eindig ik het jaar wel met 130 ongelezen boeken. Dat zou me toch mooi zijn! (op 26 december zijn het 132).

De grannie challenge

Elk jaar heb ik ook een grannie challenge, die ontstaan is samen met mijn medegrannies Esmee, Melisa en Thyrze. Hoewel ik vooral degene ben die nog blogt en actief bezig is met leesdoelen, hou ik de term grannie challenge graag in ere. Het is een lijst met allemaal mini-leesdoelen en ik ben benieuwd of ik ze dit jaar wél allemaal gehaald heb. Ik moet nog een lijst opstellen voor komend jaar, trouwens… dus als je iets weet…

 • Een boek uit 2019King of scars – Leigh Bardugo
 • Een boek uit 2018: Spoetnik – Martijn Neggers
 • Een boek uit 2017: All the crooked saints – Maggie Stiefvater
 • Een boek van voor 2000: Harry Potter herlezen telt niet.: Fabriekskinderen – Cremers
 • De angelfall serie verder herlezen: Done!
 • De THG serie verder herlezen: Done!
 • Een boek van een YALFest auteur lezen: Gewist – Teri Terry
 • Een klassieker lezen: Arthur, de koning van eens en ooit -T.H. White
 • Alle witch magazines die ik nog niet herlezen heb, herlezen: done!
 • 25 Engelse boeken lezen:
 1. wind witch
 2. City of ghosts
 3. Sweet black waves
 4. Art boss
 5. The wicked king
 6. King of scars
 7. Hex hall
 8. Nevermoor
 9. Demon glass
 10. All the crooked saints
 11. Two dark reigns
 12. The surface breaks
 13. Warrior of the wilds
 14. A girl called shameless
 15. Spell bound
 16. Amber & Dusk
 17. The Princess and the fangirl
 18. The supervillain and me
 19. The way of shadows
 20. the heart of betrayal
 21. The girl who came out of the woods
 22. Scar
 23. Big bones
 24. Finale
 25. The girl the sea gave back
 • 10 boeken lezen van Nederlandse of Vlaamse auteurs
 1. Brave new love
 2. Spoetnik
 3. De schemerling
 4. Verschijning
 5. Dit is hoe het ging
 6. De een na laatste dood van het meisje Capone
 7. Roeien naar de Volewijck
 8. Vals
 9. Slaves – Dante 2
 10. Dodelijk bericht

Ik heb ze gewoon allemaal gehaald! Sommige zelfs ruimschoots! Even had ik moeite bij ‘Een boek dat zich afspeelt in de ruimte of op een andere planeet’, maar ik bleek er toch een gelezen te hebben. Misschien was het een halfslachtige poging om mijn ongelezen sciencefiction boeken op te pakken.. Maar daar heb ik er aardig wat van weggedaan omdat verhalen in de ruimte mij gewoon wat minder trekken. Ik ben tevreden! De afgelopen maand heb ik flink mijn best gedaan om Angelfall en The Hunger Games opnieuw te lezen en heb

Mijn vijf sterren van het vierde kwartaal

Even kijken hoeveel boeken ik dit vierde kwartaal vijf sterren heb gegeven op goodreads!

Tunnel of Bones – Victoria Schwab
Spin the Dawn – Elizabeth Lim
Hazels spreuk – Marte Jongbloed
Birthday – Meredith Russo

Dit waren er wat minder dan vorig kwartaal. Ik was ook kritischer en gaf meer boeken 3 sterren.

Edit: gooi Heartstopper 1 en 2 er maar bij!

Mijn dunste vs dikste boek

Vorige kwartalen schreef ik dat Een huis voor Harry het dunste boek was dat ik las en Het brandende kruis het dikst. Daar is niks aan veranderd. Nou ja, hij zegt nu een witch magazine, maar dat klopt niet.

Rereads

Ik vind het altijd leuk om te zien hoeveel boeken ik herlees in een jaar. Ik herlees best veel: omdat ik een ARC las of proeflezer was, bijvoorbeeld. Of voor de leesclub. of omdat ik het boek zo leuk vond dat ik het opnieuw wil lezen. Het merendeel van alle boeken die ik herlees komt voort uit vertalingen: dan las ik het boek al eerder in het Engels en wil ik hem ook in het Nederlands lezen.

Van de 228 boeken op 20 december waren er zo’n 30 rereads.. best wel veel, toch?

Ik heb een prima leesjaar achter de rug. Misschien minder boeken dan andere jaren, maar wel meer boeken die ik zelf heb gekozen. Ik ben dik tevreden!

Hoe was jouw leesjaar?

Tags:

Divider

5 responses to “Leesdoelen 2019 wrap up

 1. Ik heb een geweldig leesjaar gehad! Ik heb meer dan 70 boeken gelezen, ik geloof 72, en dat is meer dan de voorgaande 3 jaren dat ik het heb bijgehouden. Sinds mijn schoon-oma is overleden eind vorige maand zit ik een beetje in een dip maar hopelijk kan ik dit jaar nog mijn huidige boek uitlezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.