Asking For It – Louise O’Neill

Geplaatst op 11 oktober 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Asking For It – Louise O’NeillAsking for it door Louise O'Neill
Ook door deze auteur: The Surface Breaks
Uitgever: riverrun | Juli 2016
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 344
ISBN: 9781784293208
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

In a small town, where everyone knows everyone, Emma O'Donovan is different. She is the special one - beautiful, popular, powerful. And she works hard to keep it that way.
Until that night...
Now, she's an embarrassment. Now, she is a slut. Now, she is nothing.
And those pictures - those pictures that everyone has seen - mean she can never forget.

In maart bezocht Louise O’Neill onze Leesbeesten Leesclub, wat erg bijzonder en gezellig was. We hadden allemaal haar book Mermaids gelezen en mochten haar daar allerlei vragen over stellen. Louise heeft echter meer boeken geschreven, waaronder Asking for it, en daar waren een aantal leden van de club erg enthousiast over. Zelf hield ik de boot een beetje af: trok ik zo’n boek wel? Nadat ook Priscilla super enthousiast was, mocht ik het boek van haar lezen. En jeetje, dit boek maakte heel veel indruk op me! Let op, een trigger warning voor seksueel misbruik, verkrachting en suïcidale gedachten.

asking for it

Emily woont in een klein plaatsje in Ierland en is knap, heel knap. En dat weet ze donders goed. Ze misbruikt het zelfs een beetje en werkt er hard aan om haar status hoog te houden. Tot die ene nacht. Sindsdien is ze een slet. Een schande. Niks. En iedereen heeft de foto’s gezien. Ze vroeg er gewoon om, toch?

Dat Louise O’Neill zich bezighoud met feministische thema’s, wist ik natuurlijk al. Het feminisme is hot en happening, maar wordt door velen nog verkeerd begrepen. Feministen haten mannen NIET, maar kaarten de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan die nog steeds heerst. In dit boek komen de jongens weg met wat ze gedaan hebben. Ook vrouwen noemen hen ‘fatsoenlijke jongens die zoiets nooit zouden doen’. Hoe onsympathiek je Emily ook vindt: verdiend ze wat ze heeft meegemaakt? Verdiend ze het dat niemand haar kant kiest? Zelfs de vrouwen niet?

O’Neill heeft er goed aan gedaan om van Emily een onuitstaanbare bitch te maken. Ze is populair en heeft vriendinnen, maar ze draait er haar handen niet voor om om zichzelf boven hen te plaatsen. Haar vriendinnen verwijten haar dat zij degene is die hun vriendjes heeft verleid en laten haar een voor een vallen. Voor hen is Emily de schuldige. Tot zover die echte vriendschap.

Op de eerste plaats denk je misschien: ja, maar ze is een bitch dus het is logisch dat haar vrienden haar laten vallen. Klopt, maar verdiend ze het daarom om zo behandeld te worden? Als een ding? Ik denk dat Asking for it perfect aankaart wat nog veel te vaak wordt gezegd in de maatschappij bij een verkrachting of aanranding: ‘Ja, maar ze vroeg er wel een beetje om!’. Donder op! Niemand vraagt erom om verkracht te worden, ongeacht wat voor kleding hij of zij draagt. Je blijft gewoon met je poten van anderen af. Zo simpel is het.

Ik vind dit boek daardoor heel erg sterk, omdat het deze kritiek op de maatschappij durft te geven. Ja, het boek is heel heftig en soms ook behoorlijk grafisch, maar blijkbaar is dit nodig.

Toch kan dit boek ook ontzettend confronterend zijn als je in een soortgelijke situatie bent belandt. Misschien is het te heftig, dus ik wil je daar alvast voor waarschuwen. Met Emily gaat het in het boek niet zo goed en dat is ook heel confronterend om te lezen. Ik vind de keuze die O’Neill gemaakt heeft voor het einde ook gedurfd. Niet iedereen zal het even bevredigend vinden, maar ik vind het wel erg realistisch.

Is Asking for it een young adult? Ja. Is het geschikt voor de jongere lezer? Nee. Daarvoor is het te grafisch en te heftig. Veel YA lezers zullen het sowieso te heftig vinden. Ik vind echter dat het wel belangrijk is dat dit soort boeken er zijn en dat we als lezers geconfronteerd worden met onderwerpen die helaas nog veel te vaak voorkomen en waar we echt niet de kop voor in het zand mogen steken.

Asking for it is heftig, rauw en confronterend.

Asking for it is een confronterend, hard en heftig boek. Het heeft erg veel indruk op me gemaakt en ik vind het erg belangrijk dat dit soort boeken bestaan. Door de onsympathieke hoofdpersoon zette dit boek me alleen maar meer aan het denken.

asking for it
four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Asking For It – Louise O’Neill

  1. Iris

    Dit boek heb ik al zo lang op mijn radar, maar ik wou afwachten of er geen Nederlandse vertaling van kwam zodat mijn mama en zus het ook zouden kunnen lezen.
    Maar na zo’n recensie kan ik toch echt niet meer wachten!

    • Ik vind het ook echt heel jammer dat hij niet vertaald is. Het is een erg indrukwekkend boek waarvan ik vind dat het door veel mensen gelezen zou moeten worden.

  2. priscilla

    Ik ben zo blij dat jij er ook zo enthousiast over bent als ik. Het boek is zo sterk neergezet en heeft er bij mij voor gezorgd dat ik naderhand een rustiger boek moest oppakken omdat ik eventjes moest herstellen van de heftigheid. Het zou een supergoed boek zijn voor een leesclub om dit thema te bespreken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.