Een Kroon voor Koud Zilver (The Crimson Empire #1) – Alex Marshall

Geplaatst op 10 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Een Kroon voor Koud Zilver (The Crimson Empire #1) – Alex MarshallEen kroon voor koud zilver door Alex Marshall
Serie: The Crimson Empire #1
Uitgever: LS Amsterdam | April 2016
Aantal pagina's: 686
ISBN: 9789024569687
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Een Kroon voor Koud Zilver is deel 1 van Alex Marshalls avontuurlijke fantasy-trilogie, die doet denken aan een Tarantino-film. Dit is epische fantasy zoals je die nog nooit hebt gelezen.

'Alles liep op rolletjes, tot aan het bloedbad...'

Twintig jaar geleden trok de gevreesde Kobalt Zosia met haar vijf trawanten en een huurlingenleger ten strijde en bracht ze het grootste koninkrijk ter wereld ten val.Toen er geen titels meer waren te winnen en geen werelden meer waren te veroveren, trok ze zich terug en liet ze haar legende verdwijnen in de geschiedenisboeken.

Maar nu is het vreedzame bestaan dat ze voor zichzelf heeft opgebouwd ruw verstoord door de afslachting van haar complete dorp.Uit op wraak trekt Zosia weer ten strijde. Maar als ze gerechtigheid wil, zal ze eerst de confrontatie aan moeten gaan met een hoop wrok koesterende vijanden, oude bondgenoten met een twijfelachtige loyaliteit en een vreemd leger dat marcheert onder een wel heel vertrouwde banier.

Vijf trawanten
Een legendarische generaal
En een laatste strijd om gerechtigheid

Wauw, wat een dik boek viel er op de mat toen Een kroon voor koud zilver arriveerde. Deze hardcover is 700 pagina’s dik en daarom niet bepaald lichte lectuur. Toch kreeg ik – mede door de prachtige omslag vol verborgen details en de achterflap – steeds meer zin om het boek te lezen. Het beloofde een epische fantasy te worden en ik was er echt heel benieuwd naar.

kroon2b

Het verhaal gaat vooral over Zosia, een Kobalt die een aantal jaar geleden een heel koninkrijk ten val wist te brengen. Nu haar dorp en man als dieren zijn afgeslacht, zindert ze op wraak en trekt ze weer ten strijde.

Al snel merkte ik dat ik te maken had met een episch verhaal waar je geen seconde bij stil zou zitten. Niet voor niets wordt er een vergelijking gemaakt met films van Tarantino. De actie vliegt je om de oren en Alex Marshall durft daarin vaak de grens te bewandelen tussen ‘kan best’ en ‘dit is ziek’. Ik hou daar wel van, omdat het past bij de setting en de personages, maar ook bij de oorlog.

De setting voelt – zoals in vele epische fantasy verhalen – middeleeuws aan. Toch is het ook weer niet te vergelijken, omdat er in Een kroon voor koud zilver ontzettend veel bizarre maar passende elementen zitten. Bijzondere wezens die toch menselijk lijken, een bepaalde vorm van geloof, nonnen die je hersenen zomaar in kunnen slaan. Er komt van alles langs. Ik had soms dan ook wel het gevoel dat ik overspoeld werd door details en personages. Daarom vond ik het soms lastig om te bepalen waar ik was en met wie. Hoewel Zosia namelijk de hoofdpersoon is, gaan niet alle hoofdstukken perse over haar.

Het verhaal is spannend en alles komt uiteindelijk samen, maar door alle details raakte ik soms een beetje in de war. Blijkbaar was dit geen boek om te lezen terwijl er dingen om je heen gebeuren, want door de afleiding van reizende mensen zat ik niet helemaal in het verhaal.

kroon3b

Toch is dit een sterk geschreven en toegankelijke epische fantasy. Waarom? Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van ellenlange beschrijvingen over wie aan wie verwant is en wat er duizenden jaren precies gebeurde waarom het land er zo uit ziet en bla bla bla. Ja, historische gebeurtenissen hebben invloed, maar dit is allemaal vrij recent. Het gaat vooral over wrok en wraak.

Ik denk dat je Een kroon voor koud zilver wel in het rijtje van Game of Thrones en Lord of the Rings kan zetten, maar dat het toch een heel eigen soort boek is met een heel eigen setting en ook een heel eigen stem. Vooral het aantal krachtige vrouwen is vrij uniek te noemen en daar hou ik wel van.

Ik heb erg genoten van het lezen van Een kroon voor koud zilver en ik kijk er best wel naar uit om dit boek later – over een aantal jaar – opnieuw te lezen. Ik kan het oprecht aanraden aan fantasy liefhebbers en met de enorme dikte van het boek kunnen we stellen dat het de prijs meer dan waard is.

 

kroon

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Een Kroon voor Koud Zilver (The Crimson Empire #1) – Alex Marshall

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.