Kraai en Koninkrijk (De Kraaien #2) – Leigh Bardugo

Geplaatst op 15 december 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Kraai en Koninkrijk (De Kraaien #2) – Leigh BardugoKraai en Koninkrijk door Leigh Bardugo
Ook door deze auteur: Shadow and Bone
Serie: De Kraaien #2
Uitgever: Blossom Books | November 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 622
ISBN: 9789020679465
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven - ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz' sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam - een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Het is lang geleden dat ik een boek zo langzaam mogelijk heb gelezen. Bij Kraai en Koninkrijk heb ik er oprecht mijn best voor gedaan. Want nadat ik List & Leugens voor de derde keer had gelezen, was het eindelijk tijd om de tweede helft van het tweeluik te gaan lezen. Ik keek er ontzettend naar uit, maar ook enorm tegenop. Want ik wilde helemaal geen afscheid nemen van die zes boefjes.

Na hun bizarre missie komen de kraaien bedrogen uit; weg geld en weg dromen. Maar als Van Eck denkt dat Kaz het daarbij laat zitten, dan heeft hij op het verkeerde paard gewed. Hij zal er alles aan doen om zijn beloning te krijgen en hij trekt de rest van zijn bende daar natuurlijk in mee. Door de drug Jurda Parem is Ketterdam echter het speelbord geworden van allerlei grootmachten en lijkt het of de Kraaien zullen verzuipen in hun eigen complotten. Krijgen ze wat hen toehoort?

Precies om 1 over middernacht sloeg ik met een enorme zucht het boek uit. Ik voelde me leeg en ontzettend vol tegelijkertijd. Hoe dit kwam? Omdat ik aan de ene kant heel erg blij was hoe het hele boek was ingevuld, maar aan de andere kant voelde het einde niet helemaal volledig. Ik wilde simpelweg meer lezen over hoe het Kaz en de rest zou vergaan in hun toekomst. Maar je weet wat ze zeggen; aan alle goede dingen komt nu eenmaal een einde.

Kraai en Koninkrijk is geen oppervlakkig boek met slechts één plotlijn. Leigh Bardugo weet je heen en weer te slingeren tussen allerlei complotten en gebeurtenissen, die uiteindelijk natuurlijk weer allemaal verband hebben. Naast dat die ellendige immorele klootzakjes criminele meesterbreinen zijn, hebben ze ook oprecht een plek gekregen in mijn hart. Kraai en Koninkrijk bewijst maar weer eens hoe gemakkelijk het is om je hart te verliezen aan een badguy. #Kazcrush

Kraai en koninkrijk kan je zien als een groot avontuur met veel beleving. Het is vaak ontzettend spannend, wat weer in balans wordt gebracht met flashbacks over het verleden van de personages. Hier moet je van houden, maar persoonlijk vond ik het juist een bijdrage leven aan de world buidling en karakterontwikkeling. Alle personages hebben namelijk echt hun eigen stem (en issues) en het is fijn dat ze die ook allemaal mogen uitwerken in dit boek. Het maakt het boek dik en soms lijken gebeurtenissen niet relevant, maar achteraf zijn ze juist zo belangrijk. Tevens laat het zien dat het geen oppervlakkige boeken zijn. Iedereen die beweert dat Young Adult boeken altijd oppervlakkig zijn, die wil ik heel graag deze duologie onder de neus duwen. Want wauw.

Kraai en Koninkrijk geeft ons vooral Ketterdam, in al zijn smerigheid. Dit vond ik extra leuk, omdat de stad is gebaseerd op het Amsterdam uit de Gouden Eeuw. Het kwam daardoor nog meer tot leven voor mij, omdat het decor mij bekend is. Het werd een fantastisch geheel en ik heb van elke letter genoten, elke plotlijn toegejuicht en me heel wat uren onder een dekentje verscholen op de bank.

Kaz, Inej, Matthias, Nina, Wylan en Jesper. Jullie waren weer fantastisch. Hoe jullie met elkaar omgaan, jullie talenten, jullie gebreken; ik heb van alles genoten. Jullie waren grappig, jullie waren gemeen, jullie waren echt. En dan gooien jullie er soms ook nog eens van die prachtige quotes uit.

Kraai en koninkrijk bevat alles waar ik blij van word: fantastische personages, een toffe setting en heel, heel veel verhaal.

Ik voel me vereerd dat ik de Kraaientour heb mogen doen en dat ik de hele tocht heb mogen afsluiten met dit fantastische boek. Ik durf ondertussen zelfs te zeggen dat ik deze duologie nog beter vind dan de Grisha trilogie. Ik hou van de sfeer, ik hou van de rauwe randjes en ik hou vooral van de personages. Leigh, dankjewel voor dit fantastische boek en Blossom Books, bedankt voor het exemplaar.

Geen rouwklagers, geen begrafenissen.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Kraai en Koninkrijk (De Kraaien #2) – Leigh Bardugo

  1. Ik ben hem nu aan het lezen en inmiddels op de helft. Wow wat een boek is dit! Ik vind deze duologie zeker beter dan de grisha boeken. Het enige dingetje is dat in no mourners, no funeral toch even net iets toffer klinken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.