Zo, dus jij wilt een kraai worden? + Win

Geplaatst op 4 november 2016 door Emmy in Boeken / 12 Comments

Binnenkort verschijnt Kraai & Koninkrijk (Crooked kingdom), het vervolg op List & Leugens en als groot Leigh Bardugo fan kan ik het natuurlijk niet laten om dit uitgebreid te gaan vieren. In samenwerking met Blossom Books heb ik daarom een blogtour georganiseerd. Een blogtour met zes deelnemers. Zes kraaien. Een blogtour waarin wij onze eigen vaardigheden laten zien. Elke deelnemende blogger vertegenwoordigd een van de zes kraaien. En wij hebben ook nog wat verrassingen voor jullie in petto.

ikbeneenkraai2

Ben jij ook een Kraai? Zet deze button dan op je blog of social media!

First things first. Ik vertegenwoordig – als oprichter van deze blogtour – natuurlijk niemand minder dan Kaz. Stiekem is Kaz ook mijn favoriete kraai, omdat hij zo ontzettend mysterieus is. Ik heb de taak gekregen om lijst van zes punten te maken waaraan een kraai volgens mij aan zou moeten voldoen. Want tja, alleen met een goed samenwerkende crew kunnen we alle boekenmissies aan!

Kennis is macht

Als lid van de Droesem – en zeker als je een kraai wilt zijn – is het handig om van alles en iedereen op de hoogte te zijn. Welke boeken er uit komen, welke leuke acties er aan zitten te komen en bij wie je moet zijn om de leukste samenwerkingen aan te gaan. Hartstikke leuk!

Ik vind het bloggen bijvoorbeeld vooral zo leuk omdat ik er zo veel contacten aan overhoud. Door te netwerken, weet ik veel dingen al vrij snel. En ik vind het heerlijk om dit met mijn medekraaien bloggers te kunnen delen. Samen staan we sterk, dat geloof ik echt!

Ze zeggen wel eens dat brutalen de halve wereld hebben. Ik ben een voorstander van dingen navragen. Want roddels, dat is natuurlijk weer geen kennis.

Je bent creatief

Als kraai is het fijn om creatief te zijn. En dan bedoel ik niet perse dat je net als Wylan zo een mooie tekening uit je pols draait, nee creativiteit zit volgens mij in heel veel eigenschappen. Laten we het er bij de kraaien maar op houden dat je creatief bent in het verzinnen van oplossingen (voor ik mijn halve scriptie herhaal). Lukt iets niet zoals je wilt? Dan verzin je  wat anders. Je neemt niet altijd de meest logische weg, want de buit valt natuurlijk vooral te halen op paden waar nog geen enkele boef is geweest.

Je hebt een plan B. Of C. Of Z, voor mijn part.

Dat sommige plannen mislukken, tja, dat kan iedereen overkomen. Maar in een gevaarlijke omgeving als de Ton is het natuurlijk wel handig als je van te voren al een back-up plan hebt. Ik bedoel, je weet maar nooit wanneer ik jullie vraag om mee te gaan naar het IJsfort. En willen we daar in de problemen komen? Nee, natuurlijk niet! Door creatief te zijn met de kennis die je vooraf hebt gekregen, moet het maken van een goed plan, vast wel lukken.

Risico’s

Zien jullie al hoe alles mooi samenkomt? We zijn op de hoogte, we zijn creatief, we hebben een (gewaagd) plan. Nu is het de tijd om dat plan uit te voeren. Het is een gevaarlijk plan, maar als kraai durf je dart. Je durft afgewogen risico’s te nemen. Ja, natuurlijk kom je soms in de situatie waarbij je niet anders kan dan gewoon springen, maar geloof me, als crew zullen we er voor zorgen dat we meestal van te voren besloten hebben waarom in een oven naar boven klimmen een puik plan is. Trust me.

Want je kent elkaar

Als crew is het namelijk belangrijk om elkaar te kennen. Door en door. Want zo weet je wat je aan elkaar hebt. Kaz liet zijn groep af en toe een beetje schrikken door talenten van anderen achter te houden. Daar hebben wij natuurlijk van geleerd. En op deze manier heb ik de leden van deze blogtour ook bij elkaar kunnen krijgen; ik wist wie wat kon. Als je lid wil worden van de droesem is het verstandig om al je talenten bekend te maken. Oke, je mag ook wel wat geheim houden. Maar in het geval van afgewogen risico’s… Je snapt vast wat ik bedoel.

Want… je crew is je crew

Je beschermd je crew. Koste wat kost. Geen rouwklagers, geen begrafenissen!

Kortom, volgens mij is de ideale kraai: creatief, oplettend, oplossingsgericht, betrouwbaar, talentvol en niet bang voor een sprong in het diepe. Val jij daar nou onder? GEFELICITEERD! Je bent aangenomen! En daarom mag je meedoen met deze winactie, waarbij je kans maakt op het tweede deel.

Kraai en koninkrijk

7946kraaien2enkoninkrijkcvrrgbKaz Brekker en zijn bende keren terug in het tweede deel uit De Kraaien-duologie .

In List en leugens introduceerde Leigh Bardugo een compleet nieuwe cast in de wereld van de Grisha, en gelukkig voor ons is ze nog niet klaar met Kaz, Nina, Matthias, Inej, Jesper en Wylan.

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven – ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam – een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Hoe maak je kans op dit boek?

Vertel in een reactie waarom jij denkt dat jij een ideale kraai zou zijn. Overtuig me met je creativiteit en doe dit voor 20 november.

Ennuh, benieuwd naar de ideale look om je te mengen tussen de kraaien? Daar gaat Joost jullie volgende week alles over vertellen!

xxx jullie Kaz.

 

Bewaren

Tags:

Divider

12 responses to “Zo, dus jij wilt een kraai worden? + Win

 1. Sanne de Waard

  Een kraai is listig creatief en kan op die manier zijn doel bereiken. Ik schaar mijzelf wel aardig in die rubriek….

 2. Ik zou een ideale kraai zijn omdat ik never nooit niet mijn crew zou verraden. Vrienden gaan voor vijanden for sure! Ook ben ik vrij creatief in het bedenken van oplossingen en dus plan C tot en met Z. Ben ik dan goedgekeurd? Helaas heb ik geen slechte achtergrond zoals de personages in het boek, maar ik vind dat ik wel tussen de msifits pas :p

 3. Angela

  Een kraai is superslim, listig en is voor niemand bang! Met die gedachte……ben ik dus een baby kraai -_-
  Moet de laatste twee dingen nog leren. Maar hé ik ben superslim, dat moet goed komen 😉

 4. Renée Verreydt

  Ik zou een geweldige kraai zijn omdat ik met vrienden bescherm hoe dan ook. Zelfs als ze een fout hebben gemaakt zal ik hen helpen waar het kan. Ook vind ik vrijheid enorm belangrijk. Een kraai is vrij om te gaan en vliegen waar hij/zij wil. Zo vrij als een vogel… kan het nog beter?!

 5. Ymke

  Ik had het niet echt verwacht vanmorgen toen ik opstand, dat ik mezelf met een zwart gevogelte zou gaan vergelijken maar toen ik zo je lijstje af ging, tja;

  Kennis? Ik geef eerlijk toe dat ik lang niet alles weet en ik ben ook zeker de wijste niet. Maarrrr ik weet wel hoe ik snel aan de juiste kennis kan komen, hoe ik mijn bronnen check en wat ik in twijfel moet trekken. (En dan heb ik het nog niet eens over de hersenslopende & hysterisch makende zoektochten op Google Scholar voor verslagen…)
  Creatief? Mwah, ik kan leuk krabbelen maar een pittig probleem kan soms wel mijn brein laten overkoken. Aan de andere kant vind ik het omdenken van problemen geweldig. ‘Hoezo is studieontwijkend gedrag slecht? Ik heb nu wél een schoongeboende en gezogen kamer!’ & ‘Wat nou kostbare uren verspild aan boekenblogs lezen? In de toekomst weet je nu wel snel welke boeken je mee neemt in de boekhandel, scheelt weer tijd!’
  Oplossingsgericht? Hoezo je zelf plannen beperken tot 26 tekens? Hoplá, gewoon cijfers gebruiken! Maar waarom meerdere plannen maken, Hét Ideale Plan gaat gewoon in één keer goed natuurlijk. En nouja, mocht het in een uiterst zeldzaam geval toch voorkomen, dan gaan we toch naar Hét Ideale Plan Nummero 2? En anders, Hét Ideale Plan Nummer ∞ gaat echt slagen, 100% zekerheid!
  Risico’s? Ik ben er niet trots op, maar ik neem ze wel degelijk. Het feit dat ik inmiddels hier meer zinnen heb getypt dan van dat verslag (waarvan de deadline nu wel erg frustrerend warm in mijn nek aan het hijgen is) getuigd dat wel. Dus kom maar op nachtje doorhalen, mij krijg je niet klein!
  Betrouwbaar? Zekers. Of in ieder geval loyaal aan anderen. Beloftes aan anderen kom ik altijd na. Op dit moment vertrouw ik alleen mijzelf niet echt optimaal. Ik heb mezelf dan wel beloofd hierna écht aan de slag te gaan, maar euhm…?
  En Talentvol? Dat is natuurlijk een beetje maf om over jezelf te zeggen, maar ik heb echt een goed talent voor uitstellen en dan op het laatste moment snellere, effectievere manieren uit te vinden. Wat natuurlijk weer creatief, oplossingsgericht, talentvol en risicovol is en een beetje oplettendheid vergt! c:

  Dus, kortom, ik ben best wel Kraai-ig. Daarnaast zou solliciteren naar Kraai niet verkeerd zijn als Hét Ideale Plan Nummer 2, voor als Hét Ideale Plan Nummer 1 (gewoon mijn studie halen) niet gaat lukken :’)

 6. Chanel

  Ik hou van mooeie dingen die glinsteren! Dus eigenlijk verschuild er al een kraai in mij. Daarnaast heet familie van mij kraai van hun achternaam, dus daar stam ik vanaf.

  Verder ben ik creatief in zowel iets maken of denken! Over een probleem nadenken en daar iets creatiefs voor bedenken vind ik super! Hier zie je dan oplossingshericht in terug. Anders heeft iets bedenken geen zin ? De klus moet wel geklaard worden!
  Mijn kennis is daarin tegen wel wat minder. Maar door school en alle boeken, films en series die ik kijk hoop ik van alles een beetje te weten 🙂
  Altijd een back up plan hebben maar ook gewoon flexibel zijn want er gaat altijd wat anders dan je denkt.
  Risico’s is wat minder mijn ding. Maar mezelf uitdagen vind ik dan wel weer leuk. Dus hopelijk maak ik hier een goede combi van!
  Ik ben betrouwbaar en heel loyaal. Tot dat ik merk dat andere dit niet zijn dan ga ik natuurlijk op jacht.
  Hmm talentvol is lastig om te zeggen. Ik hoop dat ik de juiste eigenschappen hiervoor kan combineren om het plan te laten slagen. Of dit talentvol is hmmm…

  Ik pas er beter in dan ik zelf had verwacht haha! En het lijkt me stiekem eigenlijk ook wel leuk dus wie weet!

 7. Sylvia

  Wauw wat een super leuke actie (natuurlijk lekker gedeeld ;)), wel minder reacties hier dan ik had verwacht eerlijk gezegd). Was jammer genoeg de afgelopen twee weken nogal inspiratieloos voor een leuk en creatief antwoord (maar mijn scriptie gaat super, yes blij mee, einde in zicht, eindelijk). Toch nu nog een hopelijk leuk antwoord.
  Mmm, wat is dat een moeilijke vraag zeg. Waarom zou ik de ideale kraai zijn. In eerste instantie zou ik zeggen niet, daar ben ik veel te eerlijk, goedgelovig, het beste in mensen zien en aardig voor. Maar kwaliteiten die belang zijn voor een kraai (geloof ik), heb ik ook enkele,
  trouw (heb je mijn trouw, then I’ve got your back),
  moed (wil je informatie uit mij krijgen? Dan geef ik echt niet (snel) toe),
  doorzettingsvermogen (als ik ergens aan begin ga ik ervoor en maak het af),
  creativiteit (oplossingen vinden voor problemen die op het eerste gezicht onoplosbaar lijken),
  handig (past bij creatief),
  een goed geheugen (dus geen kaarten, brieven of andere dingen die plannen kunnen verraden, alles zit goed opgeslagen in mijn hoofd),
  super in dingen geheim houden.
  Dus heb je een probleem, dan ben ik je man (vrouw in dit geval). Lijkt mij super om achter de schermen te werken (ben namelijk niet erg snel of lenig 😉 ), alhoewel een avontuur in een mooie omgeving met natuur en spanning klinkt ook niet verkeerd.
  Dus het hangt er ten zeerste vanaf wat je verstaat onder een ideale kraai, denk dat die niet bestaat, maar dat je zeer veel varianten hebt. En als er toch een bestaat dan moet het wel Kaz zijn! Maar daar is er maar een van (gelukkig) en dat ben ik niet 😉

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.