Koninginnen (Three Dark Crowns #1) – Kendare Blake

Geplaatst op 30 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Koninginnen (Three Dark Crowns #1) – Kendare BlakeKoninginnen door Kendare Blake
Ook door deze auteur: Anna dressed in blood
Serie: Three Dark Crowns #1
Uitgever: Harper Collins | Juli 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789402701692
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Drie zusjes
Eén troon...

Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren - drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht.

Mirabella kan met een knip van haar vingers vlammen doen oplaaien en hevige stormen ontketenen. Katherine kan zonder blikken of blozen het dodelijkste gif doorslikken zonder ziek te worden, en Arsinoe, zo gaat het gerucht, kan de mooiste bloemen laten bloeien en wilde leeuwen temmen met één enkele blik.

Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood...

Toen de Engelse versie van Koninginnen uitkwam, kocht ik het boek en las ik het. Het was een enorme hype en ik baalde dat ik niet kon meejuichen in de hype trein; ik vond het boek wel leuk, maar niet heel spectaculair. Toch wilde ik – toen het Nederlandse boek werd aangekondigd – de serie toch een tweede kans geven. Misschien zou het boek in mijn moedertaal beter doorkomen. En wat ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt; het herlezen van het boek is me namelijk heel erg goed bevallen.

Elke generatie wordt er op het eiland Fennbirn een drieling geboren; alle drie hebben ze recht op de troon en alle drie bezitten ze een bijzondere kracht. Op de 16e verjaardag van Mirabella (die de elementen kan besturen), Katherine (die elk gif kan drinken zonder ziek te worden) en Arsinoe (kan planten en dieren bedwingen) tonen ze elkaar hun krachten en maken ze zich klaar om de strijd voor het heerschap op zich te nemen. Door tegen elkaar te strijden, tot er maar een koningin overblijft.

Hoewel ik nog wist wat er ging gebeuren en Koninginnen daardoor enigszins voorspelbaar was, heb ik er oprecht van genoten om dit boek te herlezen. De personages kwamen voor mij beter tot hun recht en de gebeurtenissen bleven me veel beter bij. Het beter inleven in de personages zorgde er weliswaar voor dat ik meteen een voorkeur qua koningin had, het zorgde er ook voor dat ik een veel betere verstandhouding met het boek kreeg. Ik liet me wederom onderdompelen in het verhaal en voor het eerst wilde ik écht weten hoe het verder zou gaan. Ik wil dan ook zeker verder met de serie!

Het fijne vond ik dat alle drie de zussen hun eigen POV hebben en je daardoor echt de mogelijkheid krijgt om de meiden te leren kennen. Hierdoor wordt het minder voorspelbaar wie uiteindelijk de kroon gaat krijgen, al heb ik wel een bepaald vermoeden naast mijn voorkeur. Ik ben erg benieuwd of dit vermoeden uit gaat komen.

Sommige stukken wat betreft de krachten van de meiden vond ik best voor de hand liggend. Zoals View Spoiler ». Maar dit neemt niet weg dat het vermakelijk was en daarnaast ook nog een heel toegankelijk boek voor mensen die wat minder graag fantasy of historische boeken lezen. De prachtige kaart voorin helpt om een goed beeld te scheppen van het eiland en de hints dat de boel anders werkt voor de buitenwereld, wekte mijn nieuwsgierigheid naar deze wereld alleen maar meer. Ik hoop dat het volgende deel daar iets meer over los zal laten.

Wat me ook boeide was het spel van randpersonages en hoe zij de koninginnen probeerden te beïnvloeden. Ik zal weinig verklappen, maar er komen wat personages met dubbele agenda’s langs. Heerlijk, die drama! Ook vind ik het fijn dat het geen zwijmelboek is geworden. Er is wel wat romantiek aanwezig, maar eerder bij randpersonages en niet in hele grote mate. Fijn!

Toch was het boek voor mij niet van begin tot einde feest. Het begon super sterk en het einde is een grote wow wow wow, maar het middenstuk had voor mij echt een flinke dip, waardoor ik mijn aandacht soms verloor en mijn leeszin verloor. Gelukkig is het einde zo spannend dat die dip niet lang bleef hangen. Mocht je zelf ook ervaren dat Koninginnen een beetje inkakt in het midden; lees door, het is het waard!

Intriges, magie en een mysterieus eiland. Koninginnen is een boek dat veel lezers zal boeien.

Ik heb het herlezen van Koninginnen erg prettig ervaren, want ik merkte dat ik in mijn eigen taal toch een makkelijkere klik met Finnbirn, maar ook met de drie koninginnen kon krijgen. Ik kon mezelf nu verliezen in alle intriges en spelletjes aan de hoven en de manier waarop de zussen kijken naar het verleden, het heden en hun toekomst. De magische krachten maakten het voor mij helemaal af, waardoor ik echt met plezier heb kunnen lezen. Hierdoor kan ik de dip die ik in het midden heb ervaren gemakkelijk vergeven. En mijn voorkeur? Dat is denk ik toch de mysterieuze Katherine. Ik ben benieuwd of zij op de troon zal komen, wat ik zelf verwacht.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Koninginnen (Three Dark Crowns #1) – Kendare Blake

  1. Sonja

    Wat leuk om dit te lezen. Ik had het tegenovergestelde. Ik kreeg het boek in het Nederlands en vond het helemaal niets. Daarna in het Engels gelezen en was veel beter. Ik vond dat er veel verloren ging in de vertaling naar het Nederlands.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.