Kleurtechnieken workshop – Julia Woning

Geplaatst op 15 november 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Kleurtechnieken workshop – Julia WoningKleurtechnieken workshop door Julia Woning
Uitgever: BBNC | Oktober 2016
Genres: Doeboek, Non-fictie
ISBN: 9789045320564
Uitgave: Paperback
four-stars

In deze 'Kleurtechniekenworkshop' is kunstenares Julia Woning je ultieme gids bij het kleuren - zij begeleidt je van begin tot eind en bij elke stap van het proces. Het begint allemaal met het juiste gereedschap en een beetje voorkennis: je kleurmateriaal en de kleurenleer. Je leert in haar workshop alles over de meest gebruikte materialen, wat hun eigenschappen zijn en hoe je ze het best tot hun recht laat komen. Van kleurpotloden, aquarelpotloden, pastelpotloden, pastelkrijt, viltstiften, waterverf, markers en gel- en glitterpennen tot de doezelaar, wit als kleur en gum als kleurmateriaal. Julia Woning laat je zien hoe je met bepaalde kleurtechnieken en het juiste kleurenpalet de mooiste kleurplaten maakt. Bovendien leer je je eigen stijl ontwikkelen door het toevoegen van patronen, schaduw en lagen. Ook laat ze verschillende mix media zien, het effect van blenden en het gebruik van terpentine. * Veel achtergrondinfo over kleurmaterialen en hun eigenschappen * Een perfecte balans tussen instructiepagina's & inspirerende voorbeelden en witruimte om zelf te oefenen * Landscape formaat geeft volop ruimte om te schetsen en uit te proberen Julia Woning studeerde in 1994 af aan de Willem de Kooning academie en werkt sindsdien als illustrator, portrettist en beeldend kunstenaar. Julia is vooral bekend van haar Dikke Dames schilderijen, die in verschillende galeries in Nederland te bewonderen zijn. BBNC bracht eerder haar Dikke Dames kleurboeken, agenda voor volwassenen uit en de Dierenkleurboeken. Meer informatie over Julia's werk is te vinden op www.juliawoning.com.

Door de enorme populariteit van kleurboeken voor volwassenen, kon een boek waarin uitgelegd wordt hoe je kunt kleuren niet uitblijven. Illustrator Julia Woning heeft daarom Kleurtechnieken workshop op de markt gebracht. Een boek waarin ze uitlegt hoe je kunt kleuren en vooral waarmee je kunt kleuren. Middelbare school all over again, of daadwerkelijk een handig hulpboek?

kleurtechnieken4

Verschillende potloden, verschillende krijtsoorten, markers, verf. Er komt een ruime hoeveelheid aan materiaal aan bod (waarbij – heel fijn – ook de merken worden vermeld!), specifiek gericht op het kleuren van kleurboeken. Daarbij wordt er ook rekening gehouden met kleurenleer en de manier waarop je kleuren mengt.

Het klinkt misschien als kennis die je vroegen al lang hebt opgedaan op de middelbare school en die je allang uit jezelf toepast, maar ik ben van mening dat het opfrissen van kennis altijd nuttig is. Julia Woning verteld hierbij weinig nieuws, maar geeft je wel de ruimte om weer eens te oefenen. Vooral in technieken die je misschien al jaren niet meer hebt toegepast. Ze geeft tips, ook in materialen en in merken. En dat vind ik persoonlijk erg fijn.

kleurtechnieken3

Het boek bevat veel voorbeelden en ruimte om zelf te oefenen. Zelf vond ik de theorie erg helder verteld en bijvoorbeeld ook bruikbaar om in te zetten als docent. Ook de vormgeving sprak me bijzonder aan; alles is getekend, er wordt geen gebruik gemaakt van foto’s. Dit vind ik er heel goed bijpassen en het geheel een erg aantrekkelijke look geven.

kleurtechnieken2

Ook zitten er een aantal kleurplaten in dit tekenboek verstopt, wat het een heel divers geheel geeft. Je merkt duidelijk dat Woning weet waar ze het over heeft. Ik krijg er direct zin door om te gaan kleuren, en dat lijkt me precies de bedoeling van het boek.

Haal je kleurpotloden maar tevoorschijn als je Kleurtechnieken workshop leest, want je wilt meteen aan de slag.

Van te voren had ik niet veel van Kleurtechnieken workshop verwacht, omdat ik als illustrator prima op de hoogte ben van kleurtechnieken. Toch vond ik het erg prettig lezen; als een fijne opfrisser. Ik kan dit boek zeker in de toekomst gebruiken en ik vind het extra aantrekkelijk door de vormgeving. Fijne en heldere uitleg en genoeg ruimte om te oefenen.

kleurtechnieken

Bewaren

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Kleurtechnieken workshop – Julia Woning

  1. Wauw, wat fijn zo’n boek! Deze gaat linea recta op mijn wishlist. Fijn dat er val alles wat wordt besproken. En ruimte om de technieken ook daadwerkelijk te oefenen is helemaal ideaal. Klinkt echt als een heel compleet, tof boek..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.