Jackpot – Nic Stone

Geplaatst op 7 augustus 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Jackpot – Nic StoneJackpot door Nic Stone
Ook door deze auteur: Wat zou Martin doen?
Uitgever: Simon and Schuster | Oktober 2019
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9781471186905
Uitgave: ARC
Goodreads
four-stars

From the author of the New York Times bestseller Dear Martin--comes a pitch-perfect romance that examines class, privilege, and how a stroke of good luck can change an entire life.

Meet Rico: high school senior and afternoon-shift cashier at the Gas 'n' Go, who after school and work races home to take care of her younger brother. Every. Single. Day. When Rico sells a jackpot-winning lotto ticket, she thinks maybe her luck will finally change, but only if she--with some assistance from her popular and wildly rich classmate Zan--can find the ticket holder who hasn't claimed the prize. But what happens when have and have-nots collide? Will this investigative duo unite...or divide?

Nic Stone, the New York Times bestselling author of Dear Martin and Odd One Out, creates two unforgettable characters in one hard-hitting story about class, money--both too little and too much--and how you make your own luck in the world.

Van Nic Stone las ik eerder Wat zou Martin doen?, een erg goed boek waar ik achteraf nog veel over na heb gedacht. Vorig jaar wist ik op yalc mijn hand te leggen op haar nieuwste boek, Jackpot. Ik wilde het eigenlijk eerder al lezen, maar daar kwam ik gewoonweg niet aan toe. Nu heb ik het gelezen en heb ik kunnen wegdromen bij het idee van het winnen van een grote jackpot.

Bij Rico thuis is het bikkelen. Zo moet ze na school meteen naar haar bijbaantje bij het benzinestation en daarna als de wiedeweer terug naar huis om voor haar broertje te zorgen. Als zij het jackpot-winnende lot verkoopt en deze niet wordt opgeeist, neemt ze zich voor de winnaar te vinden, in de hoop er zelf wat uit te krijgen. Met de hulp van populaire en schandalig rijke klasgenoot Zan gaat ze op zoek en de hoop haar leven te kunnen veranderen.

Vanaf het begin vond ik het boek meteen al indrukwekkend: een gezin dat met moeite het hoofd boven water houdt en een hoofdpersoon die alles op alles zet om haar leven en dat van haar familie te verbeteren. Ik vond Rico een fantastisch personage: ze bleef positief, doorzetten en dromen over de toekomst.

Nic Stone kaart met dit verhaal een groot probleem aan: dat er heel veel jongeren zijn die niks in hun leven kunnen bereiken omdat ze de financiële middelen niet hebben om bijvoorbeeld te studeren. Dit is schrijnend en het drukte mij weer even met mijn neus op de feiten hoe goed en makkelijk ik het hier in Nederland heb. Nic Stone laat zien dat wat wij als vanzelfsprekend ervaren, helemaal niet zo normaal is.

Wat Jackpot voor mij zo sterk maakte, was hoe Rico tot leven kwam. Zij voelde zo echt. Het was alsof ze voor me stond. Haar emoties waren echt, haar gedachten waren echt. Ik vond haar zo sterk: ik denk dat veel jongeren zich door haar geïnspireerd zullen voelen.

Een groot deel van het verhaal voelde erg realistisch, wat met name kwam door de personages. Hun struggles maakte het verhaal levensecht en hoewel ik zelf absoluut niet in zo’n situatie zit, was het niet lastig om jezelf voor te stellen hoe zwaar dat is. De kans is dan groot dat hoofdpersonen zelfmedelijden krijgen, maar bij Rico voelde ik dat totaal niet.

Als er toch iets is dat me tegenstond, is dat het einde. Het is super positief en alles komt goed, maar het is totaal niet realistisch. Tuurlijk, het is fictie en dan kan in principe alles, maar het voelde als een te groot contrast. Ik had liever gezien dat de prijs een minder grote rol speelde en Rico op andere manier kansen had gekregen. Juist omdat jongeren die in zo’n situatie dan misschien nieuwe mogelijkheden leren zien. Want zeg nou eerlijk: het heeft geen zin om te wachten op een mooie prijs.

Dus tja, ik had niet verwacht dat ik Jackpot zo leuk zou vinden. De hoogtepunten voor mij was de realistische beschrijving van het leven van loonstrook tot loonstrook. Dat vond ik heel indrukwekkend.

four-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.