Iskari: de laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen Ciccarelli

Geplaatst op 28 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 13 Comments

Iskari: de laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen CiccarelliIskari - De laatste Namsara door Kristen Ciccarelli
Ook door deze auteur: De gevangen koningin
Serie: Iskari #1
Andere boeken in deze serie: De gevangen koningin
Uitgever: Blossom Books | Oktober 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789463490184
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.

Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard –en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.

Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Op YALFest was er al een ongecorrigeert lees-exemplaar beschikbaar van Iskari: de laatste Namsara. Op dat moment voelde ik me absoluut niet geroepen om een exemplaar van Iskari te scoren, want draken doen me eigenlijk helemaal niks. Toen het boek verscheen hoorde ik er meer over en begon ik toch te twijfelen. En toen zag ik de kaft en was ik verkocht. Tijdens een van de leesclubs scoorde ik het boek (met poster!) en nadat Annabel ook erg enthousiast was, besloot ik maar gewoon te beginnen.

Asha is de Iskari, een kind van de duisternis. Het is haar taak – opgelegd door haar vader – om alle draken te doden. Als ze wordt uitgehuwelijkt aan een man die ze absoluut niet mag, biedt haar vader haar één kans om er onder uit te komen; de Eerste Draak doden. Met de kracht van de Oude Verhalen op zak besluit ze er tegenaan te gaan. Maar er schuilt meer achter die verhalen dan ze dacht.

Iskari is totaal anders dan ik had verwacht. Ik had een soort rip-off van Denearys verwacht, of een chick die weer eens kon veranderen in een draak.. Maar ik kreeg een hele stoere jagerin die haar volk beschermd tegen draken door ze te doden.

Asha is de Iskari, een symbool voor het kind van de duisternis, het bloed, het maanlicht. Eigenlijk alle dingen waar men niet van houdt. Ze is stoer, kick-ass en hard, maar toch voelde ik me meteen op mijn gemak bij haar. Ze heeft namelijk haar kwetsbare momenten en dat maken haar verrekte menselijk. Menselijker dan veel van de andere personages (die haar een monster vinden). Asha zal veel meiden kunnen inspireren, vanwege een aantal redenen.

Asha is de vreemde eend in de bijt; ze wordt door iedereen afgekeurd vanwege een incident in het verleden. Ondanks dat gaat ze er niet met de pakken neerzitten. Ze gaat er vol voor, ook al is het heel onredelijk wat haar vader van haar verlangd. Ze heeft daarnaast een heel volwassen kijk op de wereld en heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik vind haar echt heel stoer.

Ondanks dat er echt wel overeenkomsten zijn met de moeder van draken uit Game of Thrones, voelen Asha en haar wereld gelukkig heel authentiek. Ik genoot ook enorm van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Het is duidelijk een andere cultuur – zonder het er te dik op te leggen – en dit merk je aan alles. Het is bijna alsof je al je zintuigen in kan zetten om het verhaal te beleven en dat is heerlijk. Het is heel subtiel gedaan en daardoor is er veel ruimte voor eigen interpretatie.

Voor mij voelde Iskari als een erg prettige en vooral heel eigen debuut. De personages zijn goed uitgewerkt en de interactie tussen hen is erg realitsich. De worldbuilding is erg sterk en de manier waarop de personages daarin verweven zijn is heel erg goed gedaan. En wat ik ook heel gaaf vond waren de tussen verhalen. Oh, en dat de romantiek een niet al te groot onderdeel van het verhaal is, vond ik zelf ook heel erg fijn.

Iskari is een sfeervolle, fantasierijke en vooral hele stoere verrassing die jong en oud zal aanspreken.

Hou je van fantasyverhalen die zich afspelen rondom de woestijn, ben je fan van draken en hou je bovenal van vrouwelijke hoofdpersonen die zelf hun mannetje kunnen staan? Dan is Iskari een enorme aanrader. Het boek heeft mij ontzettend weten te verrassen en ik vond het heerlijk om te lezen.  Vol legenden en verhalen om je vingers bij af te likken.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

13 responses to “Iskari: de laatste Namsara (Iskari #1) – Kristen Ciccarelli

 1. Do

  Wat een fijne en overtuigende recensie! Eerlijk gezegd dacht ik dat dit boek niets voor mij zou zijn, maar ik begin nu toch wel nieuwsgierig te worden én wat is de kaft mooi! <3

 2. Femke

  Ik heb Iskari ook gelezen en vind het ook een super boek! Ik ben zelf ook niet zo van de draken, maar na het lezen van de eerste hoofdstukken was ik al verkocht 🙂

 3. Ik vind dit boek zo prachtig vormgegeven! Alleen al daarom zou ik hem willen hebben. Ik heb alleen niet zoveel met fantasy, dus daarom ga ik hem niet aanschaffen. Maar anders zou het zeker een ereplekje in mijn boekenkast krijgen.

 4. Ik twijfel heel erg of ik dit boek zal gaan kopen/vragen voor mn verjaardag of kerst. Ik heb al heel veel recensies gelezen, maar ben nog steeds niet helemaal overtuigd haha! Wel een hele mooie recensie, Emmy! <3

  • Dionne

   Doen! hij is echt heel anders dan andere fantasy boeken. En natuurlijk koop je hem voor de inhoud, maar de poster als bookcover is ook echt supermooi.

 5. Dionne

  Haha een chick die in een draak verandert? Welk boek is dat dan? Die ken ik in ieder geval niet. Vond hem zelf ook erg goed! De tussenverhalen maakten het vooral erg interessant denk ik, geeft een beetje een sprookjes idee. Toch vond ik hem met bepaalde delen wel erg voorspelbaar, vandaar dat die voor mij 4 i.p.v. 5 sterren was.

 6. Rozemarijn

  Prettige recensie ik ben het bijna op alle punten met je eens! Het enige was dat mij dit boek van het begin al aantrok. Elke keer in de boekenwinkel had ik een welles/nietes dilemma of ik het boek moest kopen. 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.