Iron Man: The Gauntlet – Eoin Colfer

Geplaatst op 12 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Iron Man: The Gauntlet – Eoin ColferThe Gauntlet door Eoin Colfer
Ook door deze auteur: De laatste beschermer
Uitgever: Marvel Press | Oktober 2016
Genres: Sciencefiction, Young Adult
Aantal pagina's: 288
ISBN: 9781484741603
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Tony Stark is known throughout the world as many things: billionaire, inventor, Avenger. But mainly for being the Invincible Iron Man.

Just when Tony is about to add his pizzazz to an international eco-summit in Ireland, someone close to him forces him to question his role in making the world a more dangerous place with his high-tech weaponry. But Stark doesn't have much time to reflect before an old enemy presents him with an even greater challenge: the assassination of all the eco-ministers, and Iron Man himself. Just how invincible Iron Man is when he is stripped of everything remains to be seen in this breathless adventure by the bestselling author of Artemis Fowl.

Wat doe je als je dol bent op Marvelfilms – met name Iron Man – en je in de bibliotheek opeens een YA boek ziet liggen over deze superheld? En dat boek blijkt ook nog eens geschreven te zijn door een van je favoriete jeugdauteurs? Dan neem je het boek mee, natuurlijk. Zodoende eindigde het boek bij mij thuis en las ik het.

Tony (Iron Man) is bezig met een soort nieuwe uitvinding met betrekking tot AI’s en het verwerken van zijn eigen persoonlijkheid daarin. Maar als zijn suit wordt gehackt en iedereen denkt dat deze kwaadaardig Tony de echte is, gaat natuurlijk alles fout. Vooral als blijkt dat evilTony belangrijke mensen in de eco-top wil aanvallen.

2016 en 2017 lijkt ergens een beetje in het teken te staan van superhelden. Naast The Gauntlet zijn er immers nog meer helden die een eigen boek krijgen. (Ik kijk erg uit naar Leigh Bardugo’s Wonderwoman, al heb ik de film nog niet eens gezien!). Ik hou wel van superhelden en de manier waarop ze geportretteerd worden. Menselijk, maar toch bijzonder. Veel Young Adult personages hebben dit immers ook. Het feit dat Eoin Colfer – ik was enorm fan van zijn Artemis Fowl serie! – een boek over Iron Man schreef, was voor mij voldoende motivatie om het boek te willen lezen. Ik was echter wel benieuwd welke richting het boek zou opgaan; zou het een hertelling van een van de films worden, of een uniek verhaal?

Het laatste bleek het geval. Dat vond ik fijn, maar ik miste ook wel een aantal van de andere personages. Het had veel nieuwe personages die soms het gevoel opwekte dat ze personages uit de film moesten vervangen. Het maakt het daarom moeilijk om het boek in een goede tijdlijn in de marvel universe te plaatsen.

Sommige dingen aan The Gauntlet vond ik echt heel tof. Zo weet Eoin Colfer Tony’s gedrag prima op papier te zetten en speelt hij ook nog eens in op zijn eigen talenten en voorkeuren; de personages zijn Iers, Tony gaat naar Ierland en er komen vooral veel hackers in voor. Als Ier weet Eoin het dus prima overtuigend te brengen en dat is slim. Het maakt de setting realistischer en de personages geloofwaardig. Maar je kunt je afvragen of we deze dingen niet al eens voorbij hebben zien komen in Artemis Fowl. Een supergenie, hackers, Ierland… We kennen het wel. Dat vond ik jammer.

The Gauntlet heeft een hoog tempo en leest als een soort film; hoewel je best wel wat van Tony’s gevoelens en gedachten meekrijgt, blijft de boel vrij oppervlakkig en vooral op actie gericht. En als ik dan eerlijk ben, dan kijk ik liever de film. (Dat heeft heus niks te maken met de acteurs. Heus niet.)

The Gauntlet voelt ergens als een herhaling van Artemis Fowl, maar dan op een minder geslaagde manier. Jammer, want AF was een van mijn jeugdfavorieten. Het boek had potentie, maar maakte het niet waar.

Ondanks dat The Gauntlet een succesvolume leek te worden (Iron Man + Eoin Colfer), heeft het boek het voor mij niet waargemaakt. Het was voor mij een grote herhaling van de Artemis Fowl serie, met een vrij dun plot en niet veel verrassingen. De personages waren vrij oppervlakkig en cliché en bestonden voornamelijk om plotgaten te vullen. Jammer, want het idee dat Iron Man eens naar een andere plek gaat (Ierland), wat natuurlijk de thuisbasis is van Colfer, vond ik wel tof, evenals de stem die de schrijver aan mijn favoriete Marvelheld meegaf. Een middelmatig geheel.

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.