Ink and Bone (The Great Library #1) – Rachel Caine

Geplaatst op 26 november 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Ink and Bone (The Great Library #1) – Rachel CaineInk and bone door Rachel Caine
Ook door deze auteur: Paper and fire
Serie: The Great Library #1
Uitgever: NAL | April 2016
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 374
ISBN: 9780451473134
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

In an exhilarating new series, "New York Times" bestselling author Rachel Caine rewrites history, creating a dangerous world where the Great Library of Alexandria has survived the test of time.
Ruthless and supremely powerful, the Great Library is now a presence in every major city, governing the flow of knowledge to the masses. Alchemy allows the Library to deliver the content of the greatest works of history instantly but the personal ownership of books is expressly forbidden.
Jess Brightwell believes in the value of the Library, but the majority of his knowledge comes from illegal books obtained by his family. Jess has been sent to be his family s spy, but his loyalties are tested in the final months of his training to enter the Library s service.
When his friend inadvertently commits heresy by creating a device that could change the world, Jess discovers that those who control the Great Library believe knowledge is more valuable than any human life and soon both heretics and books will burn."

Eerlijk is eerlijk, ik kocht dit boek vooral omdat het beloofde om over een bibliotheek te gaan. En ik heb een groot zwak voor boeken en bibliotheken. Toch was er ook iets in mij dat niet helemaal overtuigd was of dit boek wat voor mij zou zijn. Maar uiteindelijk is Ink and Bone een van mijn favoriete boeken van de afgelopen periode geworden. Ik heb ontzettend genoten van de bijzondere sfeer en de actie.

inkandbone

Ink and Bone speelt zich af in een alternatieve tijdlijn waarin de bibliotheek van Alexandrië nooit verdwenen is. Ze hebben alle macht over kennis en boeken zijn een soort van verboden. Jess geloofd heel erg in de macht van de bibliotheek, maar heeft zijn eigen kennis vooral opgedaan door illegale boeken, waar zijn vader in smokkelt. Jess wordt uiteindelijk toegelaten tot de school die jongeren op zal leiden tot bibliothecarissen. Daar leert Jess pas echt welke waarde de leiders van de bibliotheek aan kennis hangen.

Ik had niet verwacht dat ik Ink and Bone zo tof zou vinden. Eigenlijk had ik de achterflap amper gelezen en dus niet echt door dat het echt over een soort bibliotheekschool ging. En hoe tof was dat? Want het voelde aan als een soort magische school met boeken. Daarnaast voelde het boek als een soort mix tussen fantasy, historische fictie en dystopia, want hoewel het in Egypte allemaal leuk is, is het op ander plekken in de wereld een grote bende vol oorlog en gevaar. En eerlijk is eerlijk; een wereld waarin originele boeken verboden zijn; dat is toch een grote dystopie?

nkandbone2

Jess is een heel fijn personage, omdat hij niet zozeer een held was. Hij heeft zijn gebreken en een dubbele agenda. Maar zelfs daaronder zit iemand met een hart vol goud, een groot doorzettingsvermogen en iemand die zijn vrienden koste wat kost wil beschermen. Daarnaast komen er historische uitvinden als de boekdrukkunst in voor.

Het boek is spannend, stoer en ontzettend fijn geschreven. Ik vloog door het boek heen en genoot van de sfeer en ook de locatie. De afwisseling met brieven vond ik een goede vondst, omdat je als lezer daardoor een beter inzicht krijgt in de motieven van de bibliotheekleiders. Ook de vrienden van Jess vond ik stuk voor stuk erg leuk.

Hou je van boeken? Van fantasy? Dan is Ink and bone eigenlijk verplicht leesvoer. Het was voor mij een ware verrassing.

Ink and bone is voor mij een van de meest verrassende boeken van deze tijd, omdat ik er maar weinig verwachtingen van had. Toen Jess eenmaal naar de bibliotheekschool ging, was ik al helemaal verkocht. Dit boek is zo ontzettend tof!

inkandbone3

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Ink and Bone (The Great Library #1) – Rachel Caine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.