I ship it, I ship it

Geplaatst op 23 mei 2015 door Emmy in Column / 4 Comments

Als je eenmaal een fandom induikt, ontkom je er eigenlijk niet aan; koppels. Koppels die realistisch zijn (en uitkomen) of juist een vergezocht maar toch romantische ontwikkeling. Duik iets verder het fandom in en het gaat wel eens te ver… Maar stiekem zijn we er allemaal dol op: je favoriete personages aan elkaar koppelen en fantaseren hoe hun relatie zou zijn. Opvallend: veel homoseksualiteit.

Of het nou Draco is die Harry versierd, of toch maar Ginny..Elk koppel lijkt zijn eigen fandom in het fandom te hebben. En ik als fangirl kan het eigenlijk alleen maar toejuichen. Want ik geef het toe; I ship it!

Het shippen werd in ‘mijn tijd’ vooral populair met Twilight. Tenminste, zo was mijn ervaring. Toen Harry Potter uitkwam shipte ik mezelf nog wel eens met wat personages (hier kom ik later nog wel op terug), maar bij Twilight leek het shippen bij iedereen naar boven te komen. Zelf niet-Twilight-fans dienden een keuze te maken: Team Edward of Team Jacob. Want ja beste lezer, een ’team’ betekent niet veel meer dan dat je een supporter bent van de hoofdpersoon x dat personage. Je bent van het ene kamp of het andere een tussenweg? Hell no. Misschien was het lollig geweest om toen te roepen dat EdwardxJacob ook een goed koppel was geweest. In ieder geval… de ideale voedingsbodem voor het shippen lijkt dan toch die ellendige liefdesdriehoek te zijn.

Van te voren had ik eigenlijk een hele opzet voor deze post bedacht, maar eigenlijk komt daar helemaal niks meer van terecht. Wat wil ik nu eigenlijk kwijt over het shippen? Ik denk dat mijn grootste boodschap is dat het helemaal niet erg om te shippen. En dat het shippen van een apart koppel wel het laatste is waar je je zorgen over moet maken. Ik bedoel; hoe veel mensen (moi included) waren er niet voor Neville x Luna?

Maar ik denk dat stiekem het allerleukste van een fandom de fictional crushes zijn. Zoals Joany in Fandompalooza heel duidelijk laat merken. Fictional crushes zijn – in mijn ogen – heel gewoon. Of het nou in een film, een serie of een boek is, meestal heb je wel dat je een bepaald personage meteen heel tof vind, of juist echt een klootzak.. Maar het kan ook zijn dat een personage meer dan ‘leuk leuk’ is. Hij of zijn is leuk leuk leuk. En wat is er nou leuker dan een beetje fantasie.

Waar het eigenlijk op neer komt is dat ik me er totaal niet om schaam; de fictional crushes, de rare ships tussen personage die ik support. Hell, dat maakt een fandom juist zo fantastisch. Heerlijk puberaal om in de groepsapps een hele discussie te hebben over hoe leuk een personage is, je zusje te overtuigen dat Supernatural alleen al leuk is vanwege die mooie mannen en de hele dag foute grapjes maken (Londen, pas op).

Dus… wat ship jij? Heb jij ook wel eens een fictional crush gehad, of ben je meer van het koppelen van personages?

#ishipit

Tags: , ,

Divider

4 responses to “I ship it, I ship it

  1. Ik heb een grote fictional crush op Dean Winchester en dat is na vorig weekend alleen maar erger geworden haha. Maar ik ben niet zo van het shippen

  2. Haha, toen ik nog geobsedeerd was met THG, shipte ik Peeta en Katniss zó hard! En natuurlijk Damon & Elena van TVD toen ze nog niet bij elkaar waren.. Ik hou van shippen, vooral als het dan later in het verhaal écht gebeurt 😀

  3. Amy

    Haha heel herkenbaar! Ik ship eigenlijk heel veel couples, en ik merk ook dat ik niet meer zo snel een fictional crush op loop nu ik een vriend heb (die is tenslotte bij mij alles in een <3)!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.