How blogs work – Stephanie Duval

Geplaatst op 4 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

How blogs work – Stephanie DuvalHow blogs work door Stephanie Duval
Uitgever: Lannoo | september 2014
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789401420402
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Hét bloghandboek van topblogster Stephanie Duval
Droom je van een eigen blog? Of wil je de stap zetten van hobbyblogger naar professionele blogger? Dan zet dit boek je op weg. Journaliste Stephanie Duval (www.70percentpure.be) blogt al meer dan tien jaar. Voor dit boek putte ze uit haar eigen ervaring en ging ze te rade bij topbloggers in binnen- en buitenland. Het resultaat is een inspirerend boek vol praktische tips & tricks die je helpen om van je blog een sterk merk te maken.

Het grote voordeel van mijn nieuwe baantje in de bieb is dat ik ook weer een bibliotheek abonnement heb. En met zo’n grote bibliotheek als die in Den Bosch, kom ik elke week wel weer boeken tegen die ik dolgraag wil lezen. (Ik heb met mezelf afgesproken dat ik één boek per keer mag lenen). Zo wees mijn collega me meteen op het bestaan van boeken over bloggen, dus toen er eentje werd ingeleverd, besloot ik hem meteen zelf te lezen. Ik ging naar huis met het boek van Stephanie Duval: How blogs work.

blogs1

Ik verwachtte vooral dat How blogs work mij extra tips zouden geven over hoe ik mijn blog net weer een beetje kan verbeteren. Ik ben namelijk altijd wel op zoek naar manieren om mijn stukje internet naar een hoger niveau te tillen. Ik begon dus met veel goede moed aan dit boek over bloggen.

Over het algemeen worden de meest gangbare tips genoemd, maar dan vooral toespitst op blogniches als lifestyle, design, fashion en beauty. Blogs waar veel eerder geld verdiend mee kan worden en die al veel vaker geaccepteerd worden als echte influencers. Als boekbloggers lopen we veelal nog een beetje achter. Bedrijven hebben ons nog niet altijd gevonden en ik hoopte dat ik ook daar tips voor zou tegenkomen. Helaas viel dat een beetje tegen. Ik kwam niet echt informatie tegen waarvan ik dacht ‘oké, dit is nieuw’ of kennis die ik meteen toe kon passen. Het boek is meer gericht aan bloggers die groot zijn en winstgevend willen gaan bloggen. Althans, dat is mijn ervaring.

Het boek heeft een overzichtelijke opbouw en heeft een ontzettend leuke vormgeving die heel goed past bij de inhoud. Tja, ik heb nu eenmaal een zwak voor illustraties. Dit had de tekst ook wel nodig, want het is een behoorlijk zakelijk boek (ondanks dat Stephanie Duval wel lekker schrijft) met een groot aantal bladzijden. Bijna een soort lesboek. Tegen het einde vond ik de tekst soms te droog om nog geconcentreerd te kunnen blijven lezen, wat deels komt door wat herhaling, maar ook door het gebrek aan nieuwe kennis. Dit ligt niet perse aan het boek zelf, maar meer in het feit dat ik al behoorlijk wat wist. Wel zitten er een aantal quotes in How blogs work die ik graag met jullie wil delen. Dit zijn tips die voor elke blogger, groot en klein, van toepassing zijn. Ik vind deze quotes inspirerend omdat ze in sommige gevallen aangeven dat ik op de goede weg zit en aan de andere kant aangeven wat ik nog wil versterken.

blogs2

“Wat een blog écht een blog maakt is de sterk persoonlijke aanpak en invalshoek”

“Je verdiept je helemaal in een onderwerp waarover je al gepassioneerd was en waar je dus gaandeweg een expert is wordt.”

“Belangrijk verschil: make it yours wil niet altijd zeggen ‘make it about you'”

“De invloedrijkste blogs zijn ook degene die heel sterk de kwaliteit van hun inhoud en de kracht van hun imago bewaken.”

“Wanneer je eenmaal je mening publiceert en openbaar maakt, moet je je verantwoordelijkheid durven nemen.”

” [..] bloggers het best een jaar kunnen wachten voordat ze hun blog gaan voorstellen. Op die manier kan de blogger rustig werken aan het concept en bereik van de blog en heeft hij ook een duidelijker beeld van wat hij kan bereiken en wat zijn sterke punten zijn.”

“Wanneer je content van iemand anders publiceert, moet je daar steeds toestemming voor vragen en de credits vermelden voor je lezers.”

“Wees een collegiale blogger”

“Wie is je doelgroep en hoe denken zij over je blog?”

“Zorg ervoor dat je blog de kwaliteit uitstraalt waarvoor jij bekend wilt staan.”

Ik ga al deze quotes zelf meenemen uit het boek en toepassen. Maar door de bank genomen leverde How blogs work minder tips op dan ik had gehoopt. Toch was het een prettige leeservaring – ondanks de zakelijkheid – en hoop ik snel weer een blogboek te lezen. Wat ik wel tof vindt is dat Stephanie zelf ook bloggers aan het woord laat en zo andere toppers in het licht zet.

Welke genoemde quote vind jij belangrijk of zou je zelf toepassen?

blogs3

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

7 responses to “How blogs work – Stephanie Duval

 1. Voor een nog startende blogger als ik, nou ja, klein jaar onderweg, kan dit misschien een leuke toevoeging zijn. Zelf weet ik alleen weer niet of ik het helemaal door zou kunnen lezen, dan voelt het weer als een studie ipv een hobby.

 2. Hee Emmy,

  Leuke review! Toevallig heb ik het boek ook net uit. Ik heb weliswaar niet specifiek een boeken / films / muziek / series blog, maar juist over vanalles wat mij interesseert en inderdaad geeft het boek de meeste voorbeelden toegespitst op lifestyle, design, fashion en beauty. En juist die dingen onderwerpen – op lifestyle na – laat ik vooral aan anderen over.

  Er waren twee quotes die mij het meest inspireerden:

  ““Belangrijk verschil: make it yours wil niet altijd zeggen ‘make it about you’”
  Ik blog zelden over mijn privé leven. Meestal schrijf ik over een evenement waar ik geweest ben of mijn ervaring hoe ik tot bloggen ben gekomen of hoe ik interesse kreeg in bijvoorbeeld bloggen. Ik vind het leuk als ik schrijf over een evenement en andere mensen kan inspireren om ook te gaan als ze het nog niet kenden maar bijvoorbeeld wel dezelfde muzieksmaak hebben o.i.d. .

  “Wie is je doelgroep en hoe denken zij over je blog?”
  Dit is iets wat ik mij nou sterk af vraag, maar ik vraag me ook af in hoeverre ik er waarde aan moet hechten voor nu. Ik schrijf wat ik leuk vind en ik hoop dat anderen dat ook vinden.

  Nogmaals super review!

  Greetings by Sophie

 3. Ik heb dit boek ook geleend uit de bibliotheek en net als jij had ik er toch iets meer van verwacht. De illustraties en de schrijfstijl zijn leuk, maar de tips blijven net iets te algemeen en te veel gericht op andere bloggers dan boekbloggers. Voorlopig blijf ik maar gewoon mijn eigen gang gaan 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.