Hoe plan ik mijn blogposts en lezen?

Geplaatst op 27 oktober 2014 door Emmy in Persoonlijk, Tips & Tricks / 13 Comments

Een van de leukste dingen die mijn blog me opgeleverd heeft is een hele groep vrienden en vriendinnen waar ik alles mee kan delen. We hebben het altijd over van alles en nog wat, maar natuurlijk voornamelijk over boeken en bloggen. Zo komt er nog wel eens een gesprek voor waarin we het hebben over het maken van planningen.

De een heeft vast aantal dagen wanneer hij/zij blogt. De ander heeft nooit blogjes ingepland maar plaatst ze gewoon op het moment. En als je wel vooruit werkt heb je mensen met een speciaal blogboekje, of een contentagenda of schrijven het in hun reguliere agenda.

Met deze post wil ik jullie graag laten zien hoe ik het doe.

Allereerst, hoe bepaal ik wanneer welk artikel verschijnt? Dat schrijf ik altijd in mijn agenda en daarin streep ik ook nog wel eens (geordende chaos?), en als ik een artikel heb ingepland dan mag ik hem inkleuren met een marker (yes). Hoe dat er een beetje uitziet? Nou zo! Rechtsonder zie je bij elke dag een vakje. In dat vakje schrijf ik welke blog ik wil plaatsen. Soms zijn er meerdere vlakjes natuurlijk, want er verschijnen hier geregeld meerdere artikelen per dag.

concept3

Zeker als ik vooruit werk pak ik nog wel eens een potlood, want de recensies die verschijnen, zijn afhankelijk van de volgorde waarop ik boeken lees. Hierboven zien jullie mijn blogplanning voor komende week. Zien jullie ook mooi mijn andere to-do-list dingen staan? Haha Natuurlijk is alles wel veranderbaar.

Waarom nou zo ongeordend en in mijn agenda? Voor mij werkt dit. Ik heb mijn agenda vrijwel altijd bij me en zo kan ik – overal en altijd – mijn blogideeën een plekje geven. Soms dan stuur ik mezelf een mailtje met een blogidee die ik dan later invul.

Waar ik ook vaak mee werk is blogconcepten. Dit zijn vaak blogjes waarvan ik nog geen idee heb wanneer ik ze wil inplannen of omdat ik er nog mee bezig ben. Het zijn allemaal losse gedachtespinsels die ooit en soms nooit tot uiting komen. Als ik nog geen invulling heb, dan maak ik gebruik van de ‘versneld concept’ optie van wordpress.

concept2

Zoals jullie zien staat deze post er ook nog tussen. De New In hou ik altijd de hele maand bij, zodat ik niks vergeet… En de DIY leek me erg leuk omdat ik daar nu mee bezig ben (als ik dit blogje type).

concept

Ik heb dus heel wat concepten achter de deuren van deze blog staan. Voor mij werkt de combinatie tussen agenda en wordpress ideaal. Ik kan niet alleen digitaal werken, maar ook niet alleen offline natuurlijk.

Zoals ik al eerder aangaf worden mijn recensies bepaald door de boeken die ik lees.. En ook deze boeken ‘plan’ ik een soort van in. Zoals jullie weten heb ik een speciale (overvolle) plank in mijn boekenkast met alle boeken die ik nog moet lezen. En deze boeken sorteer ik – jawel – op de volgorde waarop ik ze wil gaan lezen. Ook dit staat niet vast, want ik schuif er enorm mee. Momenteel ziet de plank er zo uit. De drie staande en de liggende boeken voorin hoop ik komende maand te gaan weglezen. En het wordt moeilijk bepalen welke eerst mag hoor, want ze lijken me allemaal heel erg tof! Wie weet heb ik er trouwens nog wel wat weg gelezen in Amerika.. Jullie horen dat nog.

concept4

Ik hoop dat jullie dit een leuk kijkje in de Zon en Maan keuken vonden en hoor graag van jullie of dit soort blogjes leuk zijn. Of dat je meer wilt weten natuurlijk!

Tags: , , ,

Divider

13 responses to “Hoe plan ik mijn blogposts en lezen?

  1. Ik heb eigenlijk nooit echt een planning maar ik merk wel dat ik dat meer zou moeten gaan doen nu ik wat meer blog. Dus ik ga ook maar eens mijn agenda ernaast leggen denk ik.

  2. Interessant om eens bij een andere blogger mee te kijken. Ik maak altijd wel een planning, maar ik houd me er zelden aan. Hangt heel erg af van mijn stemming wat voor artikel ik plaats (en tijd natuurlijk!).

  3. Gaia Steinbuch

    Erg leuk om te lezen hoe je je blogposts en lezen plant :). Ik heb niet echt een blog, maar ik lees meestal waar ik op dat moment zin in heb (mijn bui is belangrijk). Ik lees graag een variatie aan genres en korte en lange boeken.

  4. Handig blogje! Ik heb geen 2014 agenda dus ik schrijf alle dagen van de maand op in een notitieboekje. Alleen hou ik mezelf soms – vaak – niet aan mijn planning, meh. Daar moet ik eigenlijk wel iets aan doen, maar plannen is nou eenmaal niet mijn sterkste kant xD

  5. Als het even kan, plan ik heel graag blogposts in. Meestal doe ik dat in het weekend: dan ga ik er lekker een zaterdag- of zondagmiddag voor zitten en dan probeer ik even wat ideeën weg te werken. Tegenwoordig verschilt het heel erg hoe veel tijd en energie ik heb en ben ik er wat minder strak in: ik schrijf wanneer ik zin heb en me er goed bij voel. Wat ik trouwens wel heel fijn vind, is de kalenderfunctie van WordPress: soms heb ik wel heel veel ideeën, maar moet ik ze nog uitwerken en dan is het wel fijn om ze als conceptversie in de kalender te kunnen zetten zodat ik weet wanneer het ongeveer online zou kunnen komen. Verandert ook vaak, haha.

  6. Leuk om te lezen. Sommige dingen doe ik op dezelfde manier, anderen net iets anders. Maar de boeken die ik eerst wil/moet lezen staan hier wel op een aparte boekenplank klaar. Verder werk ik vooral met een LibreOffice Calc document met meerdere tabs. De geplande blogposts (al dan niet reeds uitgewerkt), enkele tabs met verschillende ideetjes (terugkerende, lijstjes, eenmalige blogposts, tags & challenges, …) en een archief om te voorkomen dat ik niet teveel in herhaling val. Ik heb me gisteren wel net een aparte agenda aangekocht zodat ik het vanaf 2015 ook in geschreven vorm kan bijhouden. Voor mij is zo’n planning wel echt onmisbaar, vermits er wel heel wat tijd kruipt in het onderhouden van zo’n blog.

  7. Heel interessant om te lezen. Ik heb een aparte blogplanner en dat werkt voorlopig best goed. Sinds ik hem ben gaan gebruiken ben ik een stuk productiever gaan bloggen.

  8. leuk artikel! Dat versneld concept gebruik ik inderdaad ook regelmatig. Dan valt me iets in en denk ik van ojaa dat zou leuk zijn, maar dan weet ik op dat moment nog niet precies hoe ik het invulling moet geven dus schrijf ik gewoon alleen dat wat ik op dat moment in gedachten heb al snel op en werk ik het naderhand uit. Zo heb nu ook al weken bepaalde posts in concepten staan waaronder; vriendenboekje, boekenkasttour en nog meer maar ik moet dan net de energie en mood hebben ervoor om die uit te werken haha dus die liggen al een tijdje nu. En sommige posts werk ik wel weer meteen uit. Ik merk wel dat, sinds ik een planner gebruik, ik eindelijk een regelmaat begin te krijgen en dat is wel heel prettig 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.