Hoe ik langzaam weer uren achter elkaar kan lezen

Geplaatst op 15 november 2022 door Emmy in Persoonlijk / 1 Comment

2022 is op allerlei vlakken een druk en heftig jaar geweest. Een jaar waarin ik heel veel twijfelde. Aan mezelf, mijn kunnen en wat ik nou wilde. Ik genoot nog altijd van het lezen, maar ik heb een tijdje niet zeker geweten of ik nog wel wilde bloggen.

Gelukkig realiseerde ik dat bloggen – en het schrijven over boeken – nog altijd een grote passie van mij is en dat ik het zeker wil blijven doen. Maar dat ik ook realistisch moet blijven en dat ik stress zo veel mogelijk moet vermijden. Daarom zal ik niet terugkeren naar elke dag bloggen. Dit is goed, haalbaar en prettig.

Stress is namelijk een groot ding geweest dit jaar. Ik kwam met klachten bij de huisarts en daar kwam een tekort aan B12, teveel stress (lees: overspannen) en nog iets anders uit. Sindsdien probeer ik minder te moeten van mezelf, zodat ik weer meer plezier krijg in mijn hobby’s. En ja, lezen valt daar ook onder.

Ik ben dan ook ontzettend blij dat het me eindelijk weer lukt om ’s avonds een paar uur achter elkaar te lezen. Meestal was ik helemaal op, laat staan dat ik de concentratie had om een hoofdstuk te lezen. Nu betrapte ik mezelf erop dat het lezen niet meer als een onderdeel van mijn to do list voelde, maar weer een hobby. Iets waar ik echt zin in heb.

En ik merk dat als mijn energie en plezier weer terugkeert, ik ook meteen weer zin krijg om te tekenen en te ontwerpen. Dat is namelijk meestal iets wat als eerste sneuvelt en daar baal ik zó van. Als tiener had ik dat al. En nu kijk ik reikhalzend naar instagramaccounts van mensen die superveel kunnen tekenen en schilderen en daar verlang ik dan naar. Dus wie weet kan ik binnenkort – zonder een to do list die in mijn nek hijgt – weer in mijn potloden of penselen klimmen.

Ik heb al een klein beginnentje gemaakt. Ik mocht namelijk boekenleggers laten maken bij Drukwerk nodig en besloot een quote te gebruiken die veel mensen kracht heeft gegeven het afgelopen jaar: You do not yield van Sarah J. Maas.

Het is een hele fijne boekenlegger geworden. Een prettig formaat met afgeronde hoeken (super veel keuze qua vorm trouwens!), lekker stevig en dus met een subtiele Night Court achtergrond die ik zelf schilderde.

Het is superleuk om je eigen drukwerk te ontvangen. Zeker als je veel digitaal werkt levert het een totaal andere dimensie wanneer je je werk echt vast kunt houden. Of dat nu foto’s zijn of tekeningen, je eigen boeken laten drukken is fantastisch. Of wat dacht je van je eigen boekenleggers, flyers of visitiekaartjes? Deze laatste moet ik hoognodig weer eens bestellen.

Na al die maanden zonder energie ben ik heel blij dat ik weer wat uit mijn handen krijg. Ik probeer in de avonden nu ook meer te doen dan alleen op de bank voor de tv hangen. Bloggen, schrijven, tekenen of lekker een boek lezen. Dingen die ik echt wil doen, waar ik blij van word.

Want ik heb het écht gemist.

Tags:

Divider

One response to “Hoe ik langzaam weer uren achter elkaar kan lezen

  1. Vervelend om te horen dat je met klachten naar de huisarts ging! 2022 was ook echt niet mijn jaar op persoonlijk gebied. Met mijn webshop ging het echter wel weer heel goed, dus dat is heel positief. Maar soms lastig om die twee uiterste met elkaar te combineren. Lekker rustig aan doen en fijn om te horen dat je nu weer echt kunt genieten van lezen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.