Hine – Lotte Kok

Geplaatst op 23 november 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Hine – Lotte KokHine door Lotte Kok
Uitgever: Lebowski | Oktober 2022
Genres: Roman
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789048866335
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Een waarachtig en zeer wonderlijk verhaal, gebaseerd op Mariken van Nimwegen

Ooit klopte alles. Ooit woonde Hine met haar moeder in een plaggenhutje, jaagden ze op everzwijnen, leefden ze schouder aan schouder. Nu klopt er niets meer. Hines moeder is weg. Haar dochter heeft ze naar verre familie gestuurd, waar het leven stijf en vreugdeloos is. Wanneer Hine veertien jaar is, krijgt ze te horen dat de persoon die het meest van haar houdt in het naastgelegen bos is. Maar iedereen die het bos betreedt, komt er nooit meer uit.

Zodra er een plaag uitbreekt, heeft Hine het gevoel dat ze geen andere keus meer heeft en ze rent het bos in. Daar is het nog duisterder dan verwacht. In deze moderne vertelling, vol magie en symboliek, probeert Hine stand te houden tegen het kwaad, tegen verleiding en zonde. Het enige wat ze overhoudt, is hoop.

Hine doet waar klassieke verhalen al eeuwenlang in slagen: onze diepste angsten en verleidingen blootleggen.

Hine vertelt een nogal vervreemdend verhaal. Alsof je al ijlend van een koortsdroom een schilderij van Jheronimus Bosch duikt. En wat vond ik dat bijzonder.

Dit wonderlijke verhaal, duidelijk geïnspireerd op Mariken van Nimwegen, neemt je mee in het leven van een bijzondere tiener die terecht komt in een al even wonderlijk bos. Het verhaal heeft iets betoverends, iets vreemds waar je met moeite je vinger op kunt leggen en zit boordevol elementen die zowel afstoot wekkend als aantrekkelijk zijn. Verwarring alom. Het was smullen.

Hine is het type boek waar je van moet houden. Het is niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat je ervan houdt of het verschrikkelijk zult vinden, er is geen tussenweg. Zelf hield ik ervan. Ik vond het écht een bijzonder boek. Een boek waar je eigenlijk niet zoveel over kunt verklappen, omdat je het gewoon zelf moet beleven.

“Onkruid is een plantje waarvan iemand beslist dat het er niet hoort.” – Hine

Deze quote raakte me in mijn ziel.

Lees dit boek als je een duister middeleeuws sprookje vol symboliek wil lezen.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.