Hier was Ik – Gayle Forman

Geplaatst op 28 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie, Uncategorized / 2 Comments

Hier was Ik – Gayle FormanHier was ik door Gayle Forman
Ook door deze auteur: Als ik blijf
Uitgever: Full Moon | Oktober 2015
Genres: Young Adult, Roman, Romantiek, Contemporary
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789048826346
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Deze YA-roman volgt Cody Reynolds in de maanden na de onverwachte zelfmoord van haar beste vriendin Meg. Waarom heeft Meg haar niet gewaarschuwd? Cody ontdekt dat er een hoop is wat Meg haar nooit heeft verteld. Over haar oude schoolvriendinnen, over Ben McAllister - de jongen die Megs hart brak - en over een versleuteld computerbestand, dat Cody niet lijkt te kunnen openen. Wanneer ze toch toegang krijgt tot het bestand, worden de geheimen achter Megs dood beetje bij beetje aan Cody onthuld...

Gayle Forman is een schrijfster die het altijd voor elkaar weet te krijgen mijn hart uit mijn lichaam te trekken en hem in duizend stukjes te laten vallen alvorens ze hem er weer terug in stopt. Met een zakje tissues naast me, begon ik in haar nieuwste boek: Hier was ik. Expres op de terugreis van mijn werk overigens, omdat ik bang was om als een emotioneel wrak voor de klas te moeten staan.

Cody is een heel normaal meisje, maar als zij er achter komt dat haar vriendin Meg zelfmoord heeft gepleegd, valt haar wereld in duigen. Waarom heeft ze het gedaan? Ze hadden toch zulke toffe plannen voor volgend jaar? Cody duikt in Meg’s leven om antwoorden te vinden en stuit op geheimen waar niemand vanaf wist. Kan ze het oplossen? Niet alleen voor andere mensen, zoals Meg’s vrienden en familie, maar vooral voor zichzelf?

Ik vind zelfmoord een heel heftig onderwerp om over te lezen. Ik grijp het mezelf altijd erg aan, waardoor ik verwachtte dat ik een emotioneel wrak zou zijn tegen het einde van het boek. Toch bleek het boek voor mij niet zo’n emotionele rollercoaster te zijn als ik had verwacht. Ik had verwacht dat ik constant met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel zou zitten lezen, maar dat gebeurde eigenlijk alleen op het einde een beetje. Voor de rest deed het me eigenlijk niet zo veel. Dit kwam mede door het feit dat Cody zich ontzettend voor iedereen leek af te sluiten. Ook voor mij.

De manier waarop ze op alles reageerde, de manier waarop de rest op haar reageerde; ik voelde er zo weinig bij. Ik voelde haar verdriet niet. Natuurlijk sloot ze zichzelf af om haar rouw op die manier te verwerken, maar door haar acties kon ik geen binding met haar krijgen en dus ook niet met de andere personages. Ze bleven echt op afstand, waardoor ik me niet betrokken voelde met het verhaal. Ik vond Meg een veel boeiender personage dan de rest… terwijl er zo veel potentie in zat.

Het verhaal was heel wisselend. Er waren stukken die ik erg sterk vond, maar ook stukken die wat mij betreft wel wat beter benadrukt hadden mogen worden. Zo waren er een aantal personages bij waarvan ik eigenlijk geen idee heb wat hun toegevoegde waarde was. Dit gold ook voor een aantal plotlijnen. Je zou denken dat alles uiteindelijk samen zou komen tot een heftige climax, maar dit viel eigenlijk best wel tegen.

Misschien is het mijn eigen gereserveerdheid jegens het onderwerp, dat kan natuurlijk ook, maar ik vond Als ik blijf een stuk indrukwekkender.

Hier was is is een boek over de zoektocht naar de reden van een zelfmoord. Zelfmoord levert vaak veel onbegrip op en Gayle Forman heeft het met dit boek aangedurfd om een verklaring te gaan zoeken. Dit idee vind ik emotioneel gezien heel heftig en sterk, maar omdat ik me niet echt kon inleven in Cody, bleef alles een beetje te afstandelijk voor mij. Toch is het een contemporary met een sterke fundering die veel mensen wel zal raken. 

hier was ik

 

three-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Hier was Ik – Gayle Forman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.