Als ik blijf (If I stay #1) – Gayle Forman

Geplaatst op 17 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 11 Comments

Als ik blijf (If I stay #1) – Gayle FormanAls ik blijf Serie: If I Stay #1
Andere boeken in deze serie: Wacht op mij
| 2014
Aantal pagina's: 220
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Een schitterend verhaal over liefde en verlies, en de moed om de juiste beslissing te nemen wanneer je leven letterlijk in je eigen handen ligt.

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert...

Gayle Forman, voormalig journalist en wereldreiziger, maakte internationaal veel indruk met haar debuut Als ik blijf (If I Stay). Daarna volgden nog meer boeken van haar hand voor jongeren, waaronder het vervolg Wacht op mij. Haar veelgeprezen debuut is nu verfilmd onder de titel If I Stay.

Koop ‘Als ik blijf’ hier.

Ik was van onderstelling dat Als ik blijf een 13 in een dozijn YA zou zijn, dus heb ik de boot een hele tijd afgehouden.. Maar toen de film werd aangekondigd en ik een aantal goede recensies las, begon het toch te kriebelen. Op Manuscripta wist Uitgeverij Moon me toch te overtuigen en gaven ze me het boek mee. Dat ik er maar van moest genieten omdat de film er aan kwam. En genoten heb ik zeker!

Als ik blijf is geen heel dik boek, maar het zit bom vol emoties. Hoewel ik meerdere boeken ken waarbij iemand die dood is, of bijna dood, haar leven nogmaals beleefd, vond ik dit boek zo ontzettend puur geschreven, zo vol passie, dat ik meer dan eens volschoot. Die andere boeken verbleken er bij, want in dit boek leer je Mia ontzettend kennen. Een van de gedachten die constant door mijn hoofd schoot, was: wordt wakker. Wordt alsjeblieft wakker!

Het boek is niet veel verrassend, maar dat vond ik niet heel erg storend. Want de liefde, het gevecht van alle personages en het doorzettingsvermogen maakt het tot een kloppend geheel. Je kunt dan ook zeker stellen dat ik er spijt van heb dat ik dit boek niet eerder heb gelezen. Toen ik eenmaal thuis was van mijn werk (en me op het werk voor paal had gezet door snotterend het boek uit te lezen), besloot ik de trailer te gaan kijken. Meteen biggelde de tranen over mijn wangen. Zo mooi, zo mooi! Ik ben een beetje een gevoelige muts, maar daar schaam ik me dus echt niet voor.

Hoewel ik Cloë eerst niet het type vond voor de rol, beloofd de trailer erg veel. En ik denk ook dat de film erg trouw blijft aan het boek. En een van de mooiste stukken uit het boek is dat de basis van het verhaal, het concept, niet het verwerken van een relatie is, of spijt hebben van gedrag, maar de groei van Mia in de muziek. De cello van Mia is misschien wel de daadwerkelijke hoofdpersoon van dit boek, omdat het instrument een deel van Mia’s ziel is geworden… Een belangrijk deel van haar leven. De ware spreker van haar verhaal.

Ik heb erg genoten van het verhaal van Als ik blijf, al vond ik het wel voorspelbaar. Het is mooi beschreven en voelt – ondanks het heftige thema – niet te zwaar. Ik ben gaan houden van Mia’s familie en vrienden en vond dat het boek veel te snel uit was. En deel 2? Die ga ik zeker lezen, want ik heb nog best wel waren vragen!

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

11 responses to “Als ik blijf (If I stay #1) – Gayle Forman

  1. Ik heb dit boek 5 jaar geleden gelezen en ik vond het zo mooi! Drie jaar geleden heb ik het tweede deel gelezen en dit vond ik stom. Ook werd mijn liefde voor het eerste deel er veel minder door. Ik ben wel erg benieuwd naar de film!

  2. Ik heb beide delen net uit, het zijn goede boeken! Ik heb ook eerst met argwaan deel 2 gelezen, maar uiteindelijk vond ik hem best goed en was het een mooie afsluiting van het verhaal, toch wel de moeite waard (mijn recensies komen toevallig binnenkort ook online, haha!). Ben ook benieuwd naar de film, Cloe is echt een prachtige meid en ik hoop dat ze Mia goed neer kan zetten 🙂

  3. Ik heb dus eigenlijk hetzelfde als jij. Het leek me zo’n cliché boek, maar heb het nu toch maar aangeschaft. Ben benieuwd of ik het ook een goed boek vind. 🙂

  4. Marthe

    Het is echt een super mooi boek. Eerst wist ik niet wat er gebeurde want het was een beetje door elkaar. Maar in verloop van tijd snapte ik het en was het echt leuk om te lezen. Ik ging er helemaal op in. Dit boek geef ik zeker een 8/10. Het is een boek dat waarschijnlijk hedendaags gebeurt en dat raakte me. Want veel mensen maken dit mee en dat vond ik zo mooi aan het boek dat de gevoelens van die personen echt uitkwamen.
    TIP VOOR DE LEZERS: een boek moet je met gevoel lezen, dan zal je pas echt van een bepaald boek genieten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.