Het vlammende kruis (Outlander #5) – Diana Gabaldon

Geplaatst op 7 april 2019 door Emmy in Recensie / 1 Comment

Het vlammende kruis (Outlander #5) – Diana GabaldonHet vlammende kruis door Diana Gabaldon
Ook door deze auteur: De reiziger
Serie: De Reiziger Cyclus #5
Andere boeken in deze serie: De reiziger
Uitgever: Boekerij | 2003
Genres: Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 1056
ISBN: 9789022535936
Uitgave: Paperback, Luisterboek
Goodreads
three-half-stars

Claire Randall en Jamie Fraser hebben oceanen en eeuwen getrotseerd, maar nu zijn ze er eindelijk in geslaagd zich te vestigen, en wel temidden van de ongerepte natuur van Noord-Carolina. Daar, vergezeld door Claires dochter Brianna, haar man Roger en kleinzoon Jemmy, wacht hun een rustig koloniaal bestaan, zo lijkt het. De spanning loopt echter al gauw op als oude, maar niet graag geziene bekenden zich aandienen en de gemoederen gaandeweg onrustmakend verhit raken. Immers, wat Jamie niet weet en de uit de twintigste eeuw afkomstige Claire wel, is dat de Amerikaanse Revolutie op het punt van uitbreken staat

‘Jemig, wat is hij dik. En wat zijn die lettertjes klein!’ – mijn eerste gedachten toen ik Het vlammende kruis kocht. Het gevolg was dat ik het boek in mijn kast zette en dat het erop leek dat het daar een hele tijd zou blijven staan – ondanks dat ik dolgraag wilde weten hoe Claire en Jamie’s verhaal verder zou gaan. Toen werd er op Storytel aangekondigd dat dit boek als luisterboek zou verschijnen. Daar koos ik voor. Het was oktober. In maart had ik hem eindelijk uit.

Claire en Jamie leven ondertussen in de ongerepte natuur van Noord-Carolina in Fraser’s ridge, samen met een aantal andere families. Ook hun dochter Brianna, haar man Roger en hun zoontje Jemmy, wonen in de bergen. Een Schotse samenkomst, een bruiloft en een naderende oorlog volgen. En Claire weet natuurlijk hoe deze Amerikaanse Revolutie zal aflopen.

Dat het zo lang duurde lag niet perse aan het boek, maar meer aan mijn luisterfrequentie. De afgelopen paar weken ging het veel sneller, toen ik besloot vaker naar mijn werk te lopen. Hierdoor zat ik ook beter in het boek, waardoor ik steeds vaker ging luisteren.

Er gebeurt veel in dit 1000+ pagina tellende boek, maar het gaat vooral over het alledaagse leven in de Amerikaanse koloniën met een dreigende oorlog. Ondanks dat de personages een groei doormaken, zit er veel herhaling in, vooral in de beschrijvingen. Het kan liggen aan de vertaling, waarbij de synoniemen even op leken te zijn.

Ik vind het tof dat andere personages aan het woord komen. Dit geef meer diepgang. Het boek heeft echter geen 1000+ pagina’s nodig voor de plot en dat is zonde. Het had korter gekund.

Wel had ik er minder ‘last’ van dat het nu in Amerika speelt, omdat er toch een aantal Schotse gebruiken langskomen.

Het is lastig om Het vlammende kruis te beoordelen. Ik heb me echt wel vermaakt, maar aan de andere kant was het boek te beschrijvend en hadden Bree en Roger wel wat meer diepgang mogen krijgen. Bree is alleen maar bezig met borstvoeden en Roger met… ja, wat eigenlijk? Denken aan Bree? Dit boek had korter gemogen en met wat meer actie. Toch ben ik – vooral door het einde – benieuwd hoe het verder gaat en kijk ik er naar uit om de serie verder te kunnen zien.

Het vlammende kruis was voor mij het minst leuke boek tot nu toe; de vele pagina’s sleepte me weliswaar mee, maar waren niet allemaal evenveel toevoeging.

Was Het vlammende kruis een stuk korter geweest met een stuk minder herhaling, dan zou het veel beter geweest zijn. Of misschien een plot met iets meer inhoud dan het dagelijkse leven van. Er komen heus wel spannende en nuttige dingen in voor, maar ook heel veel wat weggelaten had kunnen blijven. Het is een beetje alsof niemand Diana Gabaldon een rem heeft gegeven. Toch heb ik me vermaakt tijdens het luisteren en zat ik er wel helemaal in.

three-half-stars

Tags:

Divider

One response to “Het vlammende kruis (Outlander #5) – Diana Gabaldon

  1. Lyda van den Bos

    Ben helemaal gek op deze serie, nu net het zevende deel aangeschaft.
    Inderdaad is het ene boek wat minder dan het andere, maar het is heerlijk om het leven van Claire en Jamie te volgen.
    Zou zeggen: probeer er nog één! ;-))

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.