Het Rosie Project

Geplaatst op 20 oktober 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Het Rosie ProjectHet Rosie Project Serie: Don Tillman #1
Andere boeken in deze serie: Het Rosie effect
| 7 oktober 2013
Aantal pagina's: 330
ISBN: 9789021808710
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

De Australiër Graeme Simsion werkte als consultant, maar verkocht zijn bedrijf om fulltime schrijver te worden. Met zijn debuutroman Het Rosie Project verovert hij de wereld. De filmrechten zijn verkocht aan Sony Pictures.

Bestel dit boek op bol.com

Als ik Het Rosie Project in één woord moet omschrijven is dat ‘aandoenlijk’. Want als ik iemand aandoenlijk vond is het Don.

Volgens mij kennen we allemaal wel iedereen een soort van nerd die sociaal niet helemaal goed in de maatschappij past en voor behoorlijk wat awkward situaties zorgt. Voor mij was het een feest van herkenning en voelde het alsof je de nerd van de Big Bang Theory volgt… Maar dan anders. Ik maak het weer lekker vaag, is het niet? Het boek is duidelijk niet als comedy bedoeld, maar toch zitten er geweldig grappige situaties in. Worstelingen die vele van ons misschien ook wel kennen uit het dagelijkse leven.

Wat ik zo mooi vond aan dit boek is dat er geregeld over oa. het asperger syndroom wordt gesproken en dat je als lezen meteen het idee krijgt dat Don het stereotype daarvoor is. Maar de diagnose daarvoor wordt niet gesteld. In plaats daarvan gaat Don het gevecht aan om te veranderen, maar ook om zich een soort van te accepteren wie hij is. Hierdoor krijg je een heel duidelijke kijk op het autisme, zonder dat het op enige wijze belachelijk wordt gemaakt of onder gesneeuwd wordt door andere elementen uit het boek.

Dat dwangmatige, die briljante geest en die ongedwongen humoristische situaties die het personage Don opleveren vond ik heel erg prettig om over te lezen. Ik had wel een idee hoe het boek zou eindigen, maar het stoorde me totaal niet dat ik gelijk kreeg.

Ik snap wel waarom Het Rosie Project een gigantische hit is geworden, want het is werkelijk prachtig. Het zit goed in elkaar en neemt je echt mee op een soort wilde achtbaantocht van Don’s leven. Een ontzettend geslaagd boek waardoor ik ook heel erg benieuwd ben geworden naar de film die ze er van gaan maken.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Het Rosie Project

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.