Het favoriete boek van… Lisette Jonkman!

Geplaatst op 24 juni 2014 door Emmy in Boeken, Het favoriete boek van / 12 Comments

Ken je dat gevoel dat je net je hoofd in heb gezeept met shampoo en je dan denkt: YES, dat is een goed idee? Nou, ik vind dat iemand maar eens een beschrijfbare douchewand moet bedenken, want vaak ben ik bijna in staat om de flat door te sjezen om mijn plan op papier te zetten (met een wolk van sop achter me aan). Dit was ook zo’n idee: een nieuwe rubriek waarin in schrijvers en schrijfsters (en misschien ook bezoekers en bloggers) een aantal moeilijke vragen stel over hun favoriete boek. Vandaag mag ik jullie met trots presenteren: het favoriete boek van Lisette Jonkman, omdat ik vond dat zij met de topper Verslingerd het wel verdiend om het spits af te bijten. Zijn jullie er klaar voor? We beginnen hoe dan ook!

 photo Lisette_zps5c3ece75.png

Wat is jouw favoriete boek, en waarom is het zo ontzettend goed?

“Ik heb hier heel lang over na moeten denken, want er zijn zo enorm veel goede boeken. Uiteindelijk ben ik gegaan voor Phileine zegt sorry van Ronald Giphart. Ik heb het al zo vaak gelezen dat ik hele stukken uit mijn hoofd kan opzeggen en ik lig stiekem iedere keer weer gevouwen bij de grappige uitspraken en creatieve scheldwoorden van Phileine. Maar belangrijker dan dat: dit boek is voor mij een keerpunt geweest in hoe ik denk over relaties met andere mensen en mijn eigen rol daarin. Ik las het voor het eerst toen ik zestien was en net midden in een typische relatie vol puberdrama zat. En ineens zag ik in dat ik als persoon vaak met twee maten meet: ‘dingen die IK mag’ en ‘dingen die anderen mogen’. Ik ontdekte dat ik van mezelf vaak meer mocht dan anderen van mij mochten, want dan voelde het al snel alsof ze me ‘iets flikten’ – net zoals Phileine zich in het boek voelt. Naast veel humor bevat dit boek ook een mooie boodschap, daarom is het mijn favoriet.”

Wanneer heb je dit boek voor het eerst en voor het laatst gelezen?

“De eerste keer dat ik Phileine zegt sorry las, was op mijn zestiende. Het stond op mijn literatuurlijst. Eigenlijk had ik er helemaal geen zin in, want ik had me net door drie dikke, saaie boeken heen geworsteld voor diezelfde literatuurlijst en ik vreesde dat ik in een vervelingscoma terecht zou komen als ik nog één zo’n boek moest lezen. Toen kwam mijn moeder ineens met een tweedehands exemplaar van Phileine zegt sorry aanzetten. Om haar een plezier te doen begon ik erin, maar voor ik het wist wilde ik eigenlijk niet meer stoppen met lezen. De recentste keer was in de zomer van 2012, dus het is hoog tijd dat ik hem er binnenkort weer eens bij pak.”

Wat is het meest epische/ontroerendste/buikpijn-van-het-lachen wat je van het boek is bijgebleven?

“Zoals ik al zei heeft het mijn kijk op menselijke relaties veranderd, dus dat is best episch te noemen. Verder heb ik zitten hinniken om de woorden ‘humorloze zak vla’, ‘zaadcontainer’ en ‘denk daar vanavond maar aan als je in je bedje ligt met je piemeltje in je hand.’ Alles wat zich afspeelt in het hoofd van Phileine is op een heerlijk ongefilterde manier vals.”

Stel, je hebt een flinke dosis Tipp-Ex, welke dingen zou je dan veranderen in het verhaal?

“Oei. Heel misschien de stukjes waarin Phileine echt uit de bocht vliegt, maar aan de andere kant: dat is wel de manier waarop je als lezer een eerlijk en ongecensureerd kijkje in haar hoofd krijgt. Ik vind het wel prettig dat ze zo’n trut is, die het grootste deel van de tijd gewoon een hekel heeft aan mensen in het algemeen (en Jules in het bijzonder). En om Phileine nog maar even te quoten: ‘Ik heb trouwens ook een hekel aan mensen die een hekel hebben aan mensen.’”

Oh jee, boek in de badkuip/wasmachine/koffiepot. Je kan slechts 10 pagina’s redden.. Is het dan het begin, het einde of het middenstuk?

“Het begin is echt hilarisch, maar het middenstuk is óók heel leuk. Aaaah, dit is niet eerlijk. Ik kan niet kiezen. Gelukkig heb ik een Senseo, dus de kans dat mijn boek in de koffiepot valt is miniem!”

 photo DSCN4407_zps1641cfad.jpg

Thanks Lisette, voor jou inzicht in dit boek wat ik – ik beken – nog niet heb gelezen. Schande. Wellicht binnenkort! Denk jij nou, ik wil ook wel wat pittige vragen! Stuur me een berichtje!

Tags: , ,

Divider

12 responses to “Het favoriete boek van… Lisette Jonkman!

  1. Aaaahh, super leuk!! Xd ik heb dit boek ook voor school gelezen en ik durfde het niet eens aan mijn moeder te laten zien, laat staan dat ze er zelf mee aan kwam zetten ^^

  2. Er zíjn van die stiften: zoek maar eens op badstiften voor kinderen. Niet op de voegen tekenen, maar op de tegels perfect afwasbaar. Bijkomend voordeel: je hebt geen nieuwe douchewand nodig!

    (En mijn favoriete boek is…)

  3. Haha, ik ken dat probleem! Ik krijg ook altijd de meest geniale ideeën in de douche, op de WC of ’s nachts in bed als ik dus echt geen zin heb om eruit te komen en m’n idee op te schrijven.

    Maar over dit idee: echt super leuk Emmy! Ik vind het altijd grappig om te lezen wat de favo boeken van bepaalde auteurs zijn en ik vind je vragen ook leuk. Vooral die laatste! Ik ben benieuwd naar je volgende editie van deze rubriek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.