Het 13e Huis (Zodiak #1) – Romina Russell

Geplaatst op 21 juni 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het 13e Huis (Zodiak #1) – Romina RussellHet 13e Huis Serie: Zodiak #1
Andere boeken in deze serie: Dolende ster
| mei 2015
Aantal pagina's: 461
ISBN: 9789045207001
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Rhoma Grace is een zestienjarige student van de planeet Huis Kreeft met een ongebruikelijk talent voor het lezen van de sterren. Terwijl haar klasgenoten metingen nodig hebben om nauwkeurige, astrologische voorspellingen te doen, kan Rhoma omhoog kijken naar de nachtelijke hemel en zien wat er in het verschiet ligt.

Bij een heftige explosie in het sterrenstelsel slaan de manen van Kreeft uit hun baan. Het leven op Kreeft verandert hierdoor in een nachtmerrie waarbij duizenden burgers de dood vinden, waaronder Moeder, de leider van het Huis Kreeft. Rho is met stomheid geslagen wanneer blijkt dat zij de nieuwe leider van de planeet zal zijn.

Dan, als er meer planeten het slachtoffer worden van buitenissige natuurrampen, ontdekt Rho een patroon in de sterren. Ze vermoedt dat Ophiuchus – de verbannen leider van het 13e Huis uit de Zodiaklegende – is teruggekeerd om de macht over het Zodiak-sterrenstelsel in handen te krijgen.

Rho moet – samen met Hysan Dax, een jonge gezant van het Huis Weegschaal, haar gids, Mathias en een lid van haar Koninklijke Garde – de andere leiders van de Huizen in het sterrenstelsel op de hoogte brengen van het heersende gevaar. Maar wie zal haar geloven, zo jong en onervaren als ze is? Wie kan Rho vertrouwen in een universum dat is bepaald door verschillen? En hoe kan ze 12 verschillende Huizen overtuigen van de noodzaak tot samenwerking?

Romina Russell heeft haar bijna 400 pagina tellende roman tot de nok toe gevuld met spanning, drama, astrologische en astronomische feiten, avontuur en romantiek. In de golf van dystopische young adult-romans is Zodiak – Het 13e huis een opvallend goede en spannende roman die je gelezen móét hebben!

Een kleurrijke omslag als deze en slecht het woord ‘zodiak’ waren voldoende om mijn aandacht te trekken. Ik was dan ook ontzettend blij dat ik Het 13e Huis van uitgeverij Karakter mocht recenseren. Zij weten mij soms ontzettend te verrassen met hun keuzes voor Young Adult, en ik kan al verklappen dat het ditmaal een voltreffer was; de setting was zo bijzonder!

Dit boek speelt zich namelijk af in het Zodiak-zonnestelsel, waar 12 huizen zijn, allen vernoemd naar de sterrenbeelden. Of het dan ook de toekomst van de mensheid is, of een alternatief universum, dat mag je als lezer zelf bepalen. De hoofdpersoon komt uit Kreeft, wat ik als kreeft natuurlijk heel erg leuk vind. Samen met Rho ga je op reis tussen de sterren, zonder dat het echt een ruimteboek wordt.

De ontwikkeling van Rho staat centraal en gedurende haar reis bezoekt ze mensen uit de andere huizen en ook andere planeten zelf. Romina Russell is er daarbij in geslaagd om de sterrenbeelden en de bijbehorende kenmerken die er vaak aan gekoppeld worden, letterlijk tot leven te roepen. Ze gebruikt de verschillen echt heel goed en weet ook het ook realistisch over te brengen. Zo heeft iedereen wel een soort communicatiemiddel, maar heeft elk huis deze een andere naam gegeven en een andere vorm; Russell legt dat goed uit, zonder dat ze te veel informatie weggeeft.

Hoewel er veel onbekende termen worden gebruikt, is dit niet storend. Ik vond het boek erg prettig lezen en voelde me al snel een echte inwoner van Kreeft. Toch loopt dit boek ook tegen een aantal young adult clichés aan. Rho is uiteraard uitverkoren en ook zij komt in aanraking met romantische gevoelens voor twee heren. Daar staat weer tegenover dat Russell bijzondere keuzes maakt in het verloop van het verhaal. Keuzes die verfrissend en gewaagd zijn. Ik hou wel van een beetje risico!

Kortom; ik ben fan! Hoewel ik helemaal niet zo’n space-fanaat ben, heeft het verhaal van Rho me weten te overtuigen. Ik vond Het 13e Huis heerlijk weglezen en kan niet wachten op deel 2, dat in december in het Engels zal verschijnen. Ik hoop dat Karakter snel zal volgen met de Nederlands vertaling.

Al met al een aanrader voor fans van dystopia, ook als je niks hebt met ruimteschepen!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.