Heksentools: De heksenhoed

Geplaatst op 17 oktober 2013 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Het waait hard buiten. De deur klapperd er van en de kat zit naast me gefascineerd naar buiten te staren, waar de herfstblaadjes in het rond dansen. Ja, het is echt herfst. En ook nog eens bijna Halloween!
Ik vind Halloween, ofwel Samhain, een van de meest bijzondere Keltische Jaarfeesten en het is ook het feest wat het meest tot de verbeelding spreekt. Om een beetje in de sfeer te blijven, besloot ik voor vandaag weer eens een ‘heksentools’ blogje te plaatsen. Even aan iets anders denken voordat ik zometeen weer bezig ga met mijn huiswerk en ontwerpopdracht. Here we go!

De heksenhoed is een voorwerp die iedereen aan de klassieke heks koppelt. Het is echt een vereist onderdeel om een heks uit te beelden en geen halloween heksen kostuum is compleet zonder. Een zwarte puntmuts met een grote rand of een mooie gesp. Maar de oorsprong van die hoed is eigenlijk heel anders. Ik vond de volgende tekst op deze website.

De oudst bekende punthoed is gemaakt van goud, waarvan men in eerste instantie dacht dat het bedoeld was als rituele vaas. Door de resten leer en wol aan de binnenkant, besloot men echter dat het om een ceremonieel hoofddeksel zou gaan. De herkomst van de punthoed is nog onbekend, maar het object dateert uit de 14e of 13e eeuw voor onze jaartelling. In het vroeg Romeinse rijk droegen de Flamen (priesters) een typisch gewaad, waar de Apex een onderdeel van was. Dit was een hoofddeksel met een olijfhouten punt en een rand van wol.
In de vroege middeleeuwen waren punthoeden in de mode. Zij werden gedragen door vrouwen in hogere standen. In de 16e en 17e eeuw was de punthoed een vaak geziene dracht bij het gewone Engelse volk. Dit verdween uiteindelijk uit het modebeeld, maar bleef het langst in gebruik in de agrarische gebieden. Joh Dun was een bekende filosoof en leraar aan de universeit van Oxford, was er van overtuigd dat het dragen van een punthoed het leren zou verbeteren. De apex werd door hem gezien als een kanaal waardoor kennis in de gedachte van de drager werd geleid. Deze theorieën bleven populair tot in de 16e eeuw, toen Humanistische visies de overhand kregen. Vanaf die tijd werd de apex ingezet als symbool van domheid.
De afkomst van de heksenhoed is nog onbekend. Op de allereerste afbeeldingen van heksen is niet eens een punthoed te zien, maar hoogstwaarschijnlijk is deze haar gegeven om haar belachelijk te maken.

Met de komst van Wicca, werd de heksenhoed in ere hersteld. Doreen Valliente (een zeer beroemde priesteres) noemde de heksenhoed als een visuele representatie van de kegel van kracht welke heksen oproepen tijdens hun rituelen. De kegel dient als drijfkracht om de wil te sturen naar een doel, de rand zou de coven symboliseren.

 

De puntmutsen kennen we wel uit typische middeleeuwse beelden van schone dames, maar bijvoorbeeld ook de goede feeen uit de Disneyfilm Doornroosje hebben puntmutsen op. Want ze kunnen namelijk toveren! Zo gek is dat niet, want de driehoek speelt in vele spitiuele stromingen een belangrijke rol met betrekking tot het kanaliseren van energie. Bijvoorbeeld de piramide van licht, die voedsel langer goed kan houden (don’t ask me why) en hoe de driehoek de elementen weergeeft. Voor vele paganisten is de driehoek een symbool voor het mannelijke of het vrouwelijke en komen ze samen in het symbool dat wij kennen als een Jodenster. (jaja, iedere religie leent symbolen van elkaar!) En, zoals ik al eerder heb uitgelegd, staan symbolen ook voor een bepaalde energie.

Maar meer nog is dat de heksenhoed wordt gezien als een verlengde van het lichaam. Een soort kegel die de heilige energie van boven naar beneden trekt en kanaliseerd zodat wij het kunnen gebruiken. Waar we met het begrip ‘aarden’ energie die we over hebben naar de aarde toe sturen, als een soort wortels die uit onze bibs komt, is de hoed een symbool voor het ontvangen van energie. Een heksenhoed dragen tijdens een ritueel is dat ook een manier om de energie gerichten tot je te nemen, want het versterkt het.

Sommige mensen spreken van chakra’s (energiewielen in het lichaam) niet alleen van de 7 bekenden, maar ook van verlengden daarvan die buiten het lichaam liggen. Een aantal er onder, die uiteindelijk naar de Moeder Aarde Chakra sturen (aarden!) en eentje die naar de zon reikt, De Grote Zon Chakra, die staat voor de energie van de hogere macht. De kruinchakra, of kroonchakra, ligt bij ons boven op het hoofd en staat oa. voor de intuitie en het spiritueel zijn en die daar boven ligt, is de vele male versterkte versie daarvan. Dat kan ik allemaal tot in den treure gaan uitleggen, maar dat is zo veel en dat is niet het doel van dit stukje. Het is meer dat, als je die chakra’s meetelt, het vanzelf een soort heksenhoed op het menselijk lichaam kan tekenen. Niet zo raar dus dat in het paganisme die hoed wordt gebruikt om het een tastbaar beeld te geven. Heksen werken immers met energie en dat kan je niet altijd zien… En niet iedereen is zo goed in visualisatie. Zo’n heksentool zorgt ervoor dat het vormen en sturen van energie gemakkelijker gaat, omdat de energie (door de intentie die de tool heeft gekregen) daardoor gestuurd wordt.

 


En geef toe, het past toch ook gewoon compleet bij het plaatje? Dus.. zet je heksenhoed op en maak kennis met de magische wereld van boven.
Fijne dag allemaal!

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.