Hart-Slag – Joanne Carlton

Geplaatst op 1 november 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Hart-Slag – Joanne CarltonHart-slag door Joanne Carlton
Uitgever: Hamley Books | September 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 476
ISBN: 9789082893908
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Laat elk moment tellen.

Sam en Jasper zijn hartsvrienden sinds een tragedie in hun kinderjaren hen bij elkaar bracht. De twee geloven dat ze alle tijd van de wereld hebben om hun doelen te bereiken. Hun levens worden brutaal verstoord wanneer ze vernemen dat Jasper terminaal ziek is door een tumor in zijn hart.

Het vooruitzicht voorgoed afscheid van elkaar te nemen valt de twee zwaar. Met nog slechts enkele dagen te leven, is Jasper vastbesloten om de korte tijd die hem nog rest, te benutten. Hij smeekt Sam om zijn laatste wens, om eenmalig te mogen zingen voor een publiek, te vervullen.

De gebroken vrienden laten alles wat ze kennen achter om het onmogelijke te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met hun verdriet, verlies en het onvermijdelijke afscheid

Een tijdje terug werd ik benaderd door de auteur of ik mee wilde doen met de blogtour rondom het verschijnen van haar boek, Hart-slag. Dit boek is eerder in het Engels verschenen en nu heeft ze het vertaald uitgebracht in het Nederlands. Ik sluit vandaag de blogtour af en wil graag vertellen over hoe ik dit boek heb ervaren. Het is immers niet een boek wat ik zelf snel zou oppakken en ook qua dikte ergens wel intimiderend was, maar wat me wel tot tranen toe heeft geroerd. In de trein nog wel.

Sam en Jasper zijn al van kleins af aan hartsvrienden. Hun trauma heeft hen bij elkaar gebracht en nog elke dag delen ze alles. Ze denken alle tijd van de wereld te hebben, maar ze worden bruut uit deze droom gewekt als Jasper bij een sportwedstrijd in elkaar zakt en een verschrikkelijk vonnis boven zijn hoofd heeft hangen; hij zal binnen enkele dagen sterven door een tumor in zijn hart. Afscheid van elkaar moeten nemen, breekt allebei hun hart, vooral omdat Jasper verbitterd raakt vanwege het feit dat hij nooit wat voor zichzelf heeft gedaan. Vastbesloten om zijn grootste droom waar te maken, sleept Sam hem mee naar Londen, om mee te doen aan een muziekwedstrijd. Jasper’s grote droom is namelijk om te mogen zingen voor een groot publiek. Het lijkt een perfecte samenkomst van het lot, maar zullen ze de eindstreep uberhaupt wel halen, nu magere Hein in hun nek hijgt?

Het is ergens jammer dat de auteur dit boek zelf vertaald heeft. Vertalen is namelijk een vak apart en lukt niet altijd even goed. Er zitten namelijk ontzettend veel zinnen en woorden in die letterlijk vertaald zijn en wij helemaal niet kennen in het Nederlands. Nu is de auteur Vlaams, dus kan het altijd zijn dat deze uitdrukkingen daar wel geaccepteerd zijn. Een voorbeeld hiervan is verdict. In het Nederlands bestaat dat woord niet en ik snap niet waarom het niet gewoon vertaald is naar vonnis.  Af en toe had er echt een beter synoniem voor een woord gezocht mogen worden; ze waren te vergezocht. Zo wordt het moeilijke woord voor fotografisch geheugen tweemaal genoemd en tweemaal moet uitgelegd worden dat het fotografisch geheugen betekent. Waarom gebruik je dan niet meteen fotografisch geheugen? Dit is voor de doelgroep veel beter behapbaar. Over sommige dingen had echt net wat beter nagedacht mogen worden, zodat er geen uitleg meer nodig was. Uitleg = killing.

En zo waren er wel meer taal-dingetjes die me stoorden. Waaronder het feit dat dit boek op basis van de manier waarop de personages met elkaar spraken absoluut geen young adult is. De hoofdpersonen zijn 16 en 18 (knap dat zij als 16-jarige alleen mag reizen, trouwens) en spreken alsof ze tien jaar ouder zijn. Dit boek had beter enkele jaren later af kunnen spelen, zodat je het naar het new adult had kunnen trekken. Qua gedrag, spreken en handelen zijn de personages namelijk absoluut geen tieners. En dat is toch echt wel een YA-ding.

Maar dat was het niet alleen. Alles in het boek moet uitgelegd en toegelicht worden. Niks blijft aan de verbeelding over en alles over het verleden moet worden ingevuld. Niet alleen knal je daarmee het hele genre af (in romans komt dat vaker voor), het zorgt ook voor een hele trage leesbeleving. Ik vond het als lezer knap lastig om om steeds onderbroken te worden tijdens het lezen omdat er weer een uitleg volgde. Die uitleg was helemaal niet nodig om de personages te begrijpen en te leren kennen. Het deed af aan de rauwe emotie die er bij hoorde en gaf de lezer weinig kans dingen zelf in te vullen. Dat vond ik jammer. Het maakte het boek onnodig veel dikker en en greep je weg uit emotionele momenten.

Want emotioneel is dit boek zeker. De drama is vanaf het eerste moment hoog, waarbij het soms een tikkeltje ongeloofwaardig werd. Van mij had het begin wat minder een opeenstapeling van problemen mogen zijn, dan was het tegen het einde echt als een climax tot uitbarsting gekomen, passend bij het muzikale afspect in het boek. Want ik heb zeker tranen met tuiten gehuild tijdens het lezen van het boek. Gelukkig had ik bergen zakdoekjes mee en kon ik doen alsof ik gewoon heel erg verkouden was. No shame.

De personages waren – ondanks dat hun leeftijd voor mij niet overtuigend overkwam – wel erg prettig om over te lezen. Ik kreeg de indruk dat ik ze goed leerde kennen en hierdoor kon ik me goed inleven in hun situatie. Ook vind ik het erg sterk dat vriendschap in dit boek de grootste rol speelt, in plaats van dat het uitloopt op romantiek. Dit vond ik erg verfrissend.

Wat ik ook verfrissend vond is dat de druk die jongeren zichzelf opleggen om hun ouders of andere volwassenen te pleasen, duidelijk naar voren kwam. Ik vond het mooi om te lezen hoe Jasper gedwongen werd eens voor zichzelf te kiezen, met alle gevolgen van dien. Je leeft immers niet voor een ander, maar voor jezelf. Dat dit richting de muziek is, past alleen maar beter bij de emotionele lading, al was het soms lastig te geloven dat Jasper echt zo goed is zonder ook maar te oefenen. Dit wrong een beetje, dat hij nergens tijd voor had, maar wel tijd had voor filmpjes en demo’s. Maar misschien ben ik nu een beetje aan het muggenziften, hoor.

Hart-slag een een achterbaan van emoties. All aboard the drama train. CHOOO CHOOOOO. 

Al met al vond ik Hart-slag een ontroerend boek wat me af en toe enorm wist te verrassen. Het bevat enorm veel drama en soms echt onnodig veel uitleg, maar dat neemt niet weg dat je graag wil weten hoe het met Sam en Jasper zal eindigen. Vooral of ze allebei hun dromen weten na te jagen.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.