Good Omens – Terry Pratchett & Neil Gaiman

Geplaatst op 18 januari 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Good Omens – Terry Pratchett & Neil GaimanGood omens door Terry Pratchett
Uitgever: Boekerij | September 2019
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789022586631
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

De wereld moet vergaan, dus wordt de Antichrist geboren – maar welk kind is het? Dat was ooit het verhaal van de film The Omen. Hoge omens is een parodie op die film en dan ook stukken leuker dan het origineel.

Volgens De oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter is het einde van de wereld op zaterdag. Aanstaande zaterdag, eerlijk gezegd. Maar twee hoge omens uit hemel en hel hebben het op aarde zo naar hun zin dat ze er een stokje voor willen steken. Nu moeten ze die antichrist nog zien kwijt te raken... maar die is nog maar elf. En om de chaos compleet te maken rijden de vier ruiters van de Apocalyps op motoren rond. Komt er ooit nog een einde aan de wereld?

Verfilmd als tv-serie Good Omens, met Michael Sheen en David Tennant

Jaren terug, het zijn er zeker 13, kreeg ik van een vriendin een stapel boeken in mijn armen geduwd. ‘LEES DIT’ riep ze. En dat deed ik braaf. Ondanks dat ik worstelde met de Engelse taal en veel te druk was met school. Good Omens was een van die boeken en ook een van de weinige die ik toen ook gelezen had, al snapte ik er volgens mij maar weinig van, laat staan dat het boek me ook echt bijbleef. Nu we de serie onlangs hebben gezien, wilde ik een herkansing en daarom bestelde ik de onlangs opnieuw verschenen Nederlandse editie.

Het is de hoogste tijd dat de aarde vergaat (volgens Agnes Nutter is het aankomende zaterdag) en dus is de antichrist elf jaar geleden geboren. Demon Crowley en engel Azirafaal wonen al sinds het Hof van Eden op aarde en zien liever niet dat het einde der tijden plaats gaat vinden en besluiten er een stokje voor te steken. Nu weten ze alleen niet meer precies wie de antichrist is, omdat het jochie verkeerd verwisseld is bij zijn geboorte. Kunnen ze nog op tijd zijn? Of halen Hemel, Hell en de vier ruiters van de Apocalyps hen in?

Ik vond de serie dus echt hilarisch en wilde daardoor het boek graag nogmaals lezen. Normaal lees ik een boek vaak voor ik een serie of film keek, maar nu heeft het me eigenlijk wel geholpen om het in mijn hoofd nog beeldender te maken. Ik vind de personages namelijk erg goed gecast en tijdens het lezen kwamen ze weer tot leven. Wellicht komt het omdat Neil Gaiman zo nauw betrokken is geweest bij de verfilming. Ik vind hem een fantastisch auteur en heb al veel van hem gelezen. Deze samenwerking met Terry Pratchett wordt terecht een meesterwerk genoemd.

Ja, de vertaling voelt af en toe wat oud aan. Alle namen zijn vertaald, bijvoorbeeld. Vergeet echter niet dat dit destijds – in 1994 – echt doodnormaal was en de vertaling absoluut NIET minder waard maakt. Ik vond het heerlijk weglezen. Ondanks dat het af en toe een tikkeltje grof was, maar ook dit past heel erg bij de jaren ’90 qua fantasyboeken.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen boek en serie, maar dit waren logische verschillen. Verschillen die te maken hebben met de tijdgeest of die het verhaal wat meer pit geven voor op tv. Het paste. En ik heb tijdens het lezen niet het gevoel gehad of ik wat miste.

Good omens, of Hoge Omens zoals het boek in het Nederlands eigenlijk heet, is grappig en eigenlijk een parodie op de film The Omen. Zo nu en dan is alles volslagen absurd, maar dat vind ik juist sterk aan het boek, evenals de typische Britse humor. Het stelt kritische vragen over de maatschappij en wikkelt ze in een grappige context. Ik kan me voorstellen dat wanneer je hardcore christelijk bent, het verhaal af en toe te ver gaat, maar het is natuurlijk je eigen keuze of je het wilt lezen of niet. Ik raad het – evenals de serie – in ieder geval van harte aan.

Terry Pratchett en Neil Gaiman zijn een gouden combinatie: Good omens is terecht een meesterwerk.

Good Omens was een heerlijk verhaal om te lezen. Ik heb er echt van genoten, ondanks dat het qua taal soms een tikkeltje ouderwets overkwam. Het is echter een klassieker in zijn soort en dit maakt het meteen een boek dat je ooit gelezen moet hebben. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want Crowley en Azirafaal hebben een plaatsje in mijn hart verovert.

four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Good Omens – Terry Pratchett & Neil Gaiman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.