Girls of Paper and Fire (Girls of paper and fire #1) – Natasha Ngan

Geplaatst op 19 januari 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Girls of Paper and Fire (Girls of paper and fire #1) – Natasha NganGirls of paper and fire door Natasha Ngan
Ook door deze auteur: The Elites
Serie: Girls of paper and fire #1
Uitgever: Little Brown Books | November 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9780316561358
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

In this richly developed fantasy, Lei is a member of the Paper caste, the lowest and most persecuted class of people in Ikhara. She lives in a remote village with her father, where the decade-old trauma of watching her mother snatched by royal guards for an unknown fate still haunts her. Now, the guards are back and this time it's Lei they're after -- the girl with the golden eyes whose rumored beauty has piqued the king's interest.

Over weeks of training in the opulent but oppressive palace, Lei and eight other girls learns the skills and charm that befit a king's consort. There, she does the unthinkable -- she falls in love. Her forbidden romance becomes enmeshed with an explosive plot that threatens her world's entire way of life. Lei, still the wide-eyed country girl at heart, must decide how far she's willing to go for justice and revenge.

Een paar jaar geleden verscheen Girls of Paper and Fire en er was meteen enorm veel ophef over. Niet alleen wilde iedereen de mooie Fairyloot editie hebben, de inhoud zou ook voor nogal wat opschudding zorgen. Ik was nieuwsgierig, maar toch het boek echt pas een hele tijd later. Niet omdat het me niet goed leek, wel omdat ik bang was dat die hype eromheen afbreuk zou doen aan het verhaal.

Elk jaar worden er acht meisjes uit de paper caste uitgekozen voor de koning. Lei wordt als negende meisje uitgekozen en meegenomen naar de hoofdstad, waar de koning zich met haar zal vermaken. Ondertussen zal ze samen met de andere meisjes alles leren over hoe je een man als de koning kunt behagen. Lei wil echter weten wat er 10 jaar geleden met haar moeder is gebeurd toen zei werd meegenomen en doet iets wat absoluut niet kan: ze wordt verliefd op een ander.

TW: verkrachting, seksueel misbruik, geweld.

Nieuw met het werk van Natasha Ngan was ik niet. The Elites heb ik ook gelezen en dat vond ik een erg leuk boek. Girls of Paper and Fire is niet bepaald leuk te noemen. Er gebeuren heftige dingen als verkrachtingen en seksuele mishandelingen. Ook moet je tegen behoorlijk grafische uitleg van geweld kunnen. Hoewel dit allemaal een functie had voor het verhaal, vond ik het wel heftig om te lezen. Anderzijds is het belangrijk om het te benoemen, zodat mensen leren dat dit nog steeds de realiteit is voor veel mensen.

Girls of paper and fire bleek anders te zijn dan verwacht. Ik had hoge verwachtingen en ik weet niet of deze wel zijn waargemaakt. Het idee van de kasten was interessant, maar ik had graag meer uitleg gehad hoe, wat en waarom het zo werkte. Ik vond de beestachtige demonen ergens heel random en ik denk dat wanneer iedereen gewoon menselijk was geweest, ik het indrukwekkender en overtuigender had gevonden. Het beestachtige aspect was voor mij wat overbodig.

De hele setting had van mij meer tot uiting mogen komen. Ik vond het fantastisch dat het zich in een op een Aziatisch land geïnspireerde plek afspeelde, maar ik had er meer van willen ervaren. Ook vond ik Lei nogal oppervlakkig als personage: ze had geen hobby’s, geen passies en geen eigenaardigheden die haar voor mij tot een personage maken dat in mijn hoofd zou blijven rondspoken.

De plot komt ook laat op gang. Aan het begin, wanneer Lei wordt meegenomen, heb je actie en daarna een hele tijd niks. Om het op te leuken zit er wat verboden romance in, die ik eigenlijk alleen maar leuk vond omdat het f/f was. Een groot deel van het boek voelde als wachten tot eindelijk die confrontatie tussen Lei en koning zou komen.

Al met al had ik toch meer van het boek verwacht. Girls of paper and fire is weliswaar goed en levendig geschreven: er waren toch een aantal zaken die mij niet helemaal wisten te overtuigen. De verwachtingen waren denk ik te hoog!

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.