The Elites – Natasha Ngan

Geplaatst op 10 november 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

The Elites – Natasha NganThe Elites | september 2013
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9781471401527
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

‘There is a rumour that the Elites don’t bleed.’

Hundreds of years into the future, wars, riots, resource crises and rising sea-levels have destroyed the old civilisations. Only one city has survived: Neo-Babel, a city full of cultures – and racial tension.

Fifteen-year-old Silver is an Elite, a citizen of Neo-Babel chosen to guard the city due to her superior DNA. She’d never dream of leaving – but then she fails to prevent the assassination of Neo Babel’s president, setting off a chain of events more shocking and devastating than she could ever have imagined. Forced to flee the city with her best friend Butterfly (a boy with genetically-enhanced wings), Silver will have to fight to find her family, uncover the truth about Neo-Babel and come to terms with her complicated feelings for Butterfly.

Packed full of adventure, romance, exoticism and the power of friendship, The Elites is a highly compelling and beautifully written novel from a supremely talented debut author.

Hebben jullie ook het gevoel dat alle dystopische verhalen in een trilogie lijken te verschijnen? Ik wel in ieder geval. Maar gelukkig het niet het geval! Een van de boeken die namelijk wel dystopisch is, maar een afgerond verhaal weet te hebben in slechts één boek is ‘The Elites‘. Dit boek kocht ik in Londen omdat de schrijfster op Comic Con was en las ik vervolgens in New Orleans aan het zwembad.

Het boek is lekker vlot geschreven en leest daardoor ook vrij snel. Maar ik kwam geregeld stukjes tegen die ik niet helemaal lekker vond uitgewerkt of ronduit onduidelijk. Zo is er een mysterieuze term voor bepaalde mensen ‘Reds’ die speciaal zijn, of juist helemaal niet… Maar nooit wordt precies uitgelegd wat het nou echt is. Ik gok een Chinees, omdat er een Chinees ogend meisje op de kaft staat. Dit is zonde, want hierdoor krijgt het verhaal niet helemaal de mogelijkheid tot bloei te komen. Ook komen er elementen in voor die er eigenlijk niet toe doen of later helemaal niet terugkomen. Wat dat betreft had Natasha beter wat meer ruimte voor uitleg kunnen overlaten, in plaats van enkel en alleen actie te laten plaatsvinden. Nu was de wereld waarin het boek zich afspeelt (de toekomst, in de stad Neo-Babel) opgebouwd uit losse flodders en vond ik het moeilijk er een echt visueel beeld bij te vormen. Zonde!

Die actie is wel erg belangrijk voor de plot, maar bevat ook gaten. Hoofdpersonage Silver en Best Friend Butterfly (ik kan al die namen wel waarderen!) zijn Elites. Jongeren die speciaal – op hun DNA – zijn uitgekozen om soldaat te worden. Maar waarom precies? En waarom zijn er geen tot weinig volwassen Elites? En hun Seniors zijn wat, 3 jaar ouder? Dat had voor mij wat duidelijker gemogen. Het leek er op dat de Elites er zijn om iedereen te beschermen tegen rebellen e.d., maar van die middenklasse krijg je weinig hoogte. Ook door Bitch eerste klas Ember (misschien heeft mijn docent gelijk over roodharigen?) maakt de sympathie voor de Elites nou niet bepaald groter. Ik snapte niet zo goed meer waarom Silver er bij zit.. Als het toch allemaal klootzakken zijn? Maar verder las het wel lekker weg.

De plot is misschien niet bijster origineel en de uitwerking dus ook niet, maar toch vond ik het een leuk verhaal. De climax is erg goed, heftig en duidelijk en daar hou ik wel van. Het is tenminste niet uitgesmeerd over meerdere boeken. Gewoon lekker rechtoe rechtan. Ook is de schrijfster absoluut niet bang om belangrijke personages te doden. Dit is vrij heftig, maar past bij het verhaal en maakt het meteen ook een stuk gevaarlijker/realistischer, wat ik in andere dystopische verhalen nog wel eens mis. Door dat gevaar voel je als lezer de constante kwetsbaarheid van de personages en weet je dat het leven in die toekomst gevaarlijk is en zo maar voorbij kan zijn.

Ondanks al deze kritiek heb ik toch erg genoten van het boek. Ik vond het een verfrissing dat dit boek geen serie was en gewoon een afgerond verhaal was. De climax vond ik erg sterk en de meeste personages ook erg leuk. Het einde vond ik ook erg goed en afgerond.. Al is er natuurlijk altijd ruimte om je af te vragen hoe die wereld zich nou verder zal ontwikkelen.

Hou jij van dystopische verhalen en heb je zin in een standalone? Dan is The Elites een aanrader. Niet alles in het boek is even duidelijk, maar als je een beetje fantasie en creativiteit bevat, dan kan je de gaten ook zelf wel dichtsmeren.

four-stars

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “The Elites – Natasha Ngan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.