Geocaching

Geplaatst op 10 februari 2014 door Emmy in Evenement, Persoonlijk / 6 Comments

Wie heeft het vroeger niet gedaan? Schatzoeken. Maar ook voor de grote mensen of voor het gezin bestaat er zoiets wat schatzoeken naar een heel ander niveau tilt: geocachen.
Geocachen (www.geocaching.com) werkt met coördinaten en puzzelen. Door een route te lopen en vragen te beantwoorden (aan de hand van de route), kom je uit op nieuwe coördinaten die uiteindelijk zullen wijzen naar de plek waar de cache, ofwel de schat, verstopt is. Wat je er voor nodig hebt? Een leuke cache van de site, goede schoenen, een fijn humeur en een apparaatje waarbij je coördinaten kunt invoeren.
Voor een schoolproject besloten wij met een groepje het fenomeen geocaching te gebruiken als basis om mensen te motiveren meer naar buiten te gaan, maar daarmee ook in aanraking te komen met het plaatselijke culturele erfgoed. En om een project echt basis te geven, is het natuurlijk ook van belang dat je het zelf een beetje uittest. Dus besloten wij onze zaterdagochtend vrij te maken voor een mooie route.
Dus wij kozen een cache uit die in de buurt was en niet te lang (want het regende) en daarmee kwamen we uit in Waalwijk. De cache heette ‘Het Wiel der Galgen’ (http://www.geocaching.com/geocache/GC18PN9_historie-in-en-om-waalwijk-het-wiel-der-galgen) en beloofde een leuke wandeling om het water te zijn. Dus wij vulden meteen de eerste coördinaten in om op het juiste punt uit te komen. Dat lukte dus wat nou vrouwen hebben geen richtingsgevoel?
 
Afbeelding 1 Een van de vragen was: hoe veel punaises zitten er in de boom.
Ik zal dan maar meteen zeggen dat we ook wat puntjes verkeerd hebben afgelegd, maar dat was heus niet compleet onze schuld. Echt niet! Eerlijk. We zijn niet op dusdanige wijze verdwaald dat we in Rotterdam uitkwamen… We hebben er gewoon wat langer over gedaan. Frisse lucht is goed voor je!
Een lekkere wandeling was het zeker. Het was ondertussen droog en hoewel de modder nog net niet tot op de enkels stond, bracht de wandeling een heerlijke rust met zich mee. We zagen bijzondere vogels en de problemen van alledag waren plots niet zo belangrijk. Die schat vinden, dat was prioriteit nummer één.
Uiteindelijk hadden we de coördinaten verkregen van de plek waar de schat zou moeten liggen. En toen werden we echt een heel vreemde kant op gestuurd. Ander halfuur later (ja, jullie lezen het goed) waren we gefrustreerd en klaar met die hele zoektocht. Hoe konden we zo’n makkelijke cache nou niet vinden?! Zelfs de hint online leek niet voldoende te zijn voor ons om de juiste plek te vinden. En online werd er ons ook nog eens ingewreven dat ene Jasper het gisteren nog had gevonden. IN HET DONKER. Het was dus niet mogelijk dat de cache ondertussen verdwenen was.
En toen was daar die boom aan de overkant van het pad die wellicht voldeed aan de beschrijving.
Nieuwsgierig ging ik kijken. Het zou toch niet?
 
Afbeelding 2 Ik zie ik zie…
Ja hoor. Daar lag hij. Verscholen onder wat takken en een berg blad lag daar een munitiekistje met daarop ik koeienletters: SPEL. Gevonden! Yes yes yes!
 
Afbeelding 3 IK HEB HEM!
Snel openen om in het logboek te kunnen schrijven en om spulletjes uit te wisselen. Want dat doe je ook: je doet wat in het kistje en pakt er iets uit.
 
Afbeelding 4 Dit zat er dus in: Een logboek, ruilspulletjes en instructies.
Het vinden van de schat is toch wel de kerst op de taart, maar de hele route wandelen is ook een hele beleving die zeker niet onderschat moet worden. Samen loop je een route en daarbij ben je echt alleen maar bezig met de cache. Niet met andere dingen. En daarnaast leer je ook nog eens wat over de omgeving, want meestal is zo’n tocht gekoppeld aan een of andere bijzonderheid.
 
 
Afbeelding 5 Logboek voorzien van datum, tijd en onze namen.
Thuis meteen in mijn euforische stemming de gelopen cache toegevoegd aan mijn account. Wist ik veel dat schatzoeken zo leuk kon zijn. Weer wat geleerd. En ook dat ze zelfs in mijn eigen woonplaats liggen. Dat roept om een uitdaging! Want het is zeker leuk!
Afbeelding 6 Toegevoegd aan mijn profiel! Op naar de volgende!

Tags: , ,

Divider

6 responses to “Geocaching

  1. Leuk! Ik heb dit een tijdje terug gezien op tv. Leek me ook wel tof om een keer te doen. Nu nog een locatie in de buurt vinden en ook daadwerkelijk een keer gaan meedoen.

    • Ik heb er een Bruna nijntje ingedaan (had niks anders boeiends mee) en heb er een plastic sneeuwwitje uitgehaald die je een tijdje terug bij een supermarkt kon krijgen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.