Gegijzeld – Chinouk Thijssen

Geplaatst op 10 maart 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Gegijzeld – Chinouk ThijssenGegijzeld door Chinouk Thijssen
Ook door deze auteur: Blindelings
Uitgever: Kluitman | Februari 2021
Genres: Young Adult, Thriller, Novelle
Aantal pagina's: 104
ISBN: 9789020609653
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Een van de jongens staat met een pistool op het hoofd van Casper gericht. ‘Als hij over een half uur nog niet heeft gereageerd…’ Hij kijkt om zich heen en draait zich dan terug naar Casper. ‘Ik zweer het je, jongen, dan zijn jullie allemaal dood.’

Het is het einde van het schooljaar en Yasmine en Jason zijn uitgenodigd voor het feest van hun klasgenoot Casper in de enorme villa van zijn ouders. Het belooft het feest van de eeuw te worden. De avond krijgt echter een onverwachte wending wanneer een groep oudere jongens binnenkomt. Ze verbieden iedereen om het huis te verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Langzamerhand
verandert het droomfeest in een nachtmerrie…

Hoe tof is het dat o.a. Kluitman ervoor gekozen heeft om spannende YA thrillers uit te geven in de vorm van een novelle. Spannende boeken doen het erg goed onder de doelgroep, maar jongeren die moeite hebben met lezen vinden een boek van 300 pagina’s vaak al te hoog gegrepen. Deze korte novelles zijn dan ook een fantastische uitkomst, omdat het vaak naar meer smaakt. Véél meer. Gegijzeld van Chinouk Thijssen is een van de nieuwste toevoegingen aan de reeks, en wát voor een.

Yasmine en Jason besluiten toch maar naar dat feest van Casper te gaan. Want het schooljaar is voorbij en ze verdienen wel een zorgeloze avond. Thomas zal er immers zijn en aangezien Casper mega rijk is, wordt het vast een knalfuif. Het loopt echter al snel uit de hand: een groep oudere jongeren dringen het huis binnen en houdt ze onder schot. Ze mogen niet weg tot de groep gekregen heeft waarvoor ze zijn gekomen.

Zelf was ik een van de geluksvogels die Gegijzeld al heeft mogen proeflezen voordat het naar de uitgever ging. Toen was ik al enthousiast: Chinouk heeft moeiteloos een spannend verhaal neergezet waar ook nog eens voldoende ruimte in zat om de hoofdpersonages tot bloei te laten komen. Ze hadden allemaal een eigen achtergrond en hoewel ik best meer had gelezen over de hobbels uit hun leven, maakte het vooral levensechte tieners. Het eindresultaat is fantastisch geworden: spannend, mysterieus en meeslepend. Precies hoe je je YA thriller graag hebt.

In zo’n 100 pagina’s neemt Chinouk je mee naar een uit de hand gelopen feest. Als lezer weet je niet meteen wat er aan de hand is en waarom, maar je weet wel dat je hoopt dat het goed zal komen. Ik zat op het puntje van mijn stoel en vloog door het boek. No way dat ik het weg wilde leggen, terwijl ik het al gelezen had!

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat het prikkelt. Als lezer wil je meer weten: het gaat niet alleen om de gijzeling, maar ook om Yasmine’s relatie met haar vader en familie, en Jason’s moeite met de nieuwe vriend van zijn moeder. Aan de ene kant had het verhaal voor mij langer mogen zijn, maar aan de andere kant laat het moeizame lezers juist zien dat een verhaal heel veel meer kan bevatten. Dat dit soort boeken echt geschreven zijn voor hen, vol met zaken waar pubers zich bezig mee houden. Dat vond ik echt top.

Gegijzeld is spannend, te koop voor een fantastische prijs en een echte aanvulling voor je boekenkast. Vooral als je van spannende verhalen houdt!

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.