Geestenkrijger – Linda Dielemans

Geplaatst op 10 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Geestenkrijger – Linda DielemansGeestenkrijger door Linda Dielemans
Ook door deze auteur: , Brons: Over glimmende schatten in mistige moerassen
Uitgever: Full Moon | Januari 2016
Genres: Jeugd, Historische fictie
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789048828135
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Razend spannende reis door de bronstijd

3500 jaar geleden… Arn is voorbestemd om net als zijn
vader dodenverzorger te worden. Maar wanneer hij een
vreselijke fout begaat, brengt Arn zijn familie en de rest
van zijn dorp in gevaar. De enige manier om zijn fout te
herstellen is door een levensgevaarlijke reis te maken naar
Melor, die bij de Stenen woont. Onderweg raakt Arn
verstrikt in zijn eigen leugens. Als de stoere Lya zijn pad
kruist, kan hij niet anders dan haar mee op reis nemen.
Zullen ze Melor vinden? En zal de beroemde bronssmid
de oplossing hebben voor zijn problemen?

Linda Dielemans is naast schrijfster ook archeologe en
baseert haar verhalen op echte archeologische vondsten.
Geestenkrijger is haar tweede roman.

Zo nu en dan vind ik het heerlijk om een jeugdboek te lezen. Vroeger – als jonge tiener – was ik nog niet echt een lezer. Behalve Harry Potter dan. Ik herlas eigenlijk constant dezelfde boeken van de bibliotheek, omdat ik geen idee had wat ik nou nog meer leuk vond. De boeken die ik las? Vooral historische en magische verhalen. Geestenkrijger is ook zo’n historisch verhaal wat me als jongere enorm zou aanspreken. Nu natuurlijk de vraag of dat nu nog steeds zo was…

En dat was het. Geestenkrijger is een avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt in de bronstijd (zo’n 3500 jaar geleden). Hierin speelt de manier van leven rond die tijd een grote rol. Op verhalende wijze wordt er uitgelegd hoe de rituelen, huizen en banen er in die tijd uit zagen. Dit voelt erg geloofwaardig aan, mede omdat de schrijfster archeologe is.

Hoewel ik me afvroeg hoe het zat met de talen, had ik eigenlijk nergens het gevoel dat er dingen niet klopte. Sterker nog, ik had juist een heel tevreden gevoel. Het geheel voelde heel afgerond en goed uitgelegd, waarbij er een goede afwisseling was tussen spanning en rust.

Het verhaal draait voornamelijk om Arn, die een fout maakt en daardoor wordt gedwongen dit recht te zetten. Hij moet iemand gaan zoeken die niet bepaald naast de deur woont. Op zijn avontuurlijke reis komen we bijzondere figuren tegen, zonder dat het herhalend aanvoelt. Lya is stoer en brengt een soort balans met Arn die het boek ook wel nodig heeft. Dit maakt het boek voor meiden ook leuk, maar niet te meisjesachtig dat het jongens zal afschrikken.

geestenkrijger

Ik vond het boek erg spannend en leerzaam geschreven. Ik heb me er echt mee vermaakt, ook al is het een boek voor jongere lezers. Het biedt namelijk voldoende verdieping. Daarnaast ligt de focus ook weer niet te veel op het verleden; het gaat vooral om de tocht die Arn maakt.

Hoewel Arn en Lya niet de enige hoofdpersonages zijn, vond ik wel dat het verhaal om hun draaide. Je hebt namelijk ook Pero, een jongen die iets ouder is dan Arn. Zijn aanwezigheid was me aan het begin niet helemaal duidelijk, maar als ze allen samenkomen is het wel logischer. Het is tof dat Pero gebaseerd is op een bestaande opgraving, wat Linda in haar nawoord aangeeft. Het zou grappig zijn als hij in het British Museum lag, want dan heb ik hem op de foto gezet.

De personages vond ik vooral erg sterk. Hun zoektocht, maar vooral hun vindingrijkheid is erg sterk neergezet. Ik vind het sowieso heerlijk als personages in oplossingen denken, in plaats van problemen. Dat het zich in het verleden afspeelt, komt daardoor extra ten goede; toen moesten ze immers wel.

Ik vond Geestenkrijger een erg goed jeugdboek vol met elementen die ik kan waarderen. Sterke personages, een grote dosis geschiedenis en daarnaast ook nog eens veel religieuze verwijzingen en gebruiken. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ik me erg vermaakt heb tijdens het lezen van Geestenkrijger. Ik ga Linda’s boeken zeker in de gaten houden, want dit boek zat erg lekker in elkaar.

geestenkrijger2

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Geestenkrijger – Linda Dielemans

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.