Gallant – V.E. Schwab

Geplaatst op 25 maart 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Gallant – V.E. SchwabGallant door V.E. Schwab
Ook door deze auteur: A darker shade of magic
Uitgever: De Boekerij | Maart 2022
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 302
ISBN: 9789022595213
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

V.E. Schwab heeft al een aantal keer laten zien dat ze een fantastisch auteur is. Of dit nu epische fantasy als De kleuren van magie is, een jeugdverhaal over geesten waar je wakker van ligt (City of ghosts) of haast poëtische magisch realisme is (Addie LaRue). Met Gallant brengt Schwab ons wederom een verhaal over een jong meisje, een setting waar je bang van wordt en een magisch laagje.

Olivia woont in een weeshuis en heeft geen stem. Ze heeft geen familie, voelt zich anders dan de andere meisjes en ziet schimmen die de anderen niet lijken te zien. Alleen het dagboek van haar moeder houdt haar op de been. Tot ze opeens een brief ontvangt die haar uitnodigt om zich bij de rest van de familie te voegen. Voor ze het weet staat ze voor het hek van een gigantisch landhuis, de enige plek waarvan haar moeder schrijft dat ze er weg moet blijven. Maar Olivia wil antwoorden…

Allereerst; zullen we het even hebben over de prachtige limited edition van De Boekerij? Niet alleen de kaft is prachtig, wat daaronder schuil gaat: wauw. Van het gestencilde boekblok tot de illustraties: dit boek is prachtig. En dan heb ik het niet alleen over de schutbladen, want ook de illustraties in het boek vind ik echt fantastisch mooi.

Het verhaal zelf heeft – in mijn ogen – weer dezelfde kenmerkende mysterieuze schrijfstijl als ik van Schwab gewend ben. Ze laat je stapje voor stapje kennismaken met een wereld, zonder dat ze meteen alles laat weten. Zo heb je als lezer meteen heel veel vragen, zoals waarom Olivia niet kan praten. Het voelde als een enorme puzzel die jij als lezer mee helpt oplossen.

Nu had ik soms het idee dat het mysterieus was om het mysterieuze en dat ik niet alle antwoorden kreeg die ik wilde. Of op de manier die ik wilde. Dit is niet verkeerd, hoor. Integendeel. Maar soms dacht ik: heeft dit een functie of is het een manier om af te leiden?

Anyhowwww: ik vond Gallant een ontzettend bijzonder boek. Vooral omdat het verteld wordt vanuit een kind. Een wijs kind, dat zeker. Maar ook een kind dat letterlijk geen stem heeft en op meerdere manieren een buitenbeentje is. Hierdoor vond ik haar verhaal nog aangrijpender en was het gemakkelijk inleven.

Daarnaast zet Schwab een heel bijzondere sfeer neer. Het is alsof je de dodelingen voor je ziet, of het weeshuis tot leven komt en of het landhuis opeens echt bestaat. Dat vind ik heel knap. Er zit bijvoorbeeld relatief weinig dialoog in en toch weet de auteur het levendig te houden. Qua vibe lijkt het op Addie LaRue: de actie is niet het belangrijkste in het verhaal. En dat vind ik mooi en uniek, want meestal willen we actie en snelheid.

Gallant wist me vast te grijpen. Ik zal niet zeggen dat het het beste boek van Schwab is, of het meest bijzondere.. maar het is wel echt een aanrader waar ik doorheen vloog en van kaft tot kaft van heb genoten. Als je van subtielere fantasyboeken of magisch realisme houdt, dan wil je deze zeker niet overslaan. Plus: mooie plaatjes!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.