Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles #1) – Melina Marchetta

Geplaatst op 24 maart 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Finnikin of the Rock (Lumatere Chronicles #1) – Melina MarchettaFinnikin on the Rock door Melina Marchetta
Serie: Lumatere Chronicles #1
| September 2008
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 512
ISBN: 9781406355895
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

At the age of nine, Finnikin is warned by the gods that he must sacrifice a pound of flesh to save his kingdom. He stands on the rock of the three wonders with his friend Prince Balthazar and Balthazar's cousin, Lucian, and together they mix their blood to safeguard Lumatere.

But all safety is shattered during the five days of the unspeakable, when the king and queen and their children are brutally murdered in the palace. An impostor seizes the throne, a curse binds all who remain inside Lumatere's walls, and those who escape are left to roam the land as exiles, dying by the thousands in fever camps.

Ten years later, Finnikin is summoned to another rock--to meet Evanjalin, a young novice with a startling claim: Balthazar, heir to the throne of Lumatere, is alive. This arrogant young woman claims she'll lead Finnikin and his mentor, Sir Topher, to the prince. Instead, her leadership points them perilously toward home. Does Finnikin dare believe that Lumatere might one day rise united? Evanjalin is not what she seems, and the startling truth will test Finnikin's faith not only in her but in all he knows to be true about himself and his destiny.

In a bold departure from her acclaimed contemporary novels, Printz Medalist Melina Marchetta has crafted an epic fantasy of ancient magic, feudal intrigue, romance, and bloodshed that will rivet you from the first page.

Met de jaren is mijn wishlist en TBR enorm gegroeid. Sommige boeken koop ik uiteindelijk nooit, maar anderen blijven ergens in je gedachten zeuren en zweven. Zo ook Finnikin of the Rock. Het klonk als een magisch tof fantasyverhaal wat gegarandeerd in mijn straatje zou passen. Ik had er hoge verwachtingen bij; een soort Keltisch verhaal vol strijd en historie en supertoffe personages. Nu heb ik hem gelezen en is de vraag natuurlijk of deze verwachtingen zijn uitgekomen.

Finnikin (of the Rock) is al jaren niet meer thuis geweest, niet sinds de koninklijke familie van Lumatere op gruwelijke wijze wereld vermoord en er een vloek over het land trok. En dan vertelt de jonge vrouw Evanjalin dat de troonopvolger nog in leven is; prins Balthazar. Evanjalin is vastbesloten terug naar huis te keren en de troonopvolger te vinden. Finnikin besluit met haar mee te gaan in de hoop de vloek te verbreken en zijn jeugdvriend weer terug te zien. Of zijn vader, die vastzit in het vervloekte Lumatere. Maar Evanjalin is niet wie ze zegt te zijn…

Ik had behoorlijk hoge verwachtingen van dit boek, deels omdat ik een hele lange tijd heb gehad om me voor te bereiden op dit boek. Het was uiteindelijk niet helemaal wat ik er van verwacht had, maar alsnog heb ik er erg van genoten.

De worldbuidling in Finnikin of the Rock vond ik erg prettig en overtuigend; ik zag de wereld echt voor me en de personages waren echt onderdeel van het geheel. Ze voelden aan alsof ze er echt thuishoorden. De heldin was tof en de held was ook tof. En de romantiek was ook fijn, omdat het niet zo uitvergroot wordt; de focus ligt er niet op.

De tocht van Finnikin staat meteen in verhouding met de personages. Naarmate alles duidelijker wordt ontwikkelen de personages zich enorm. Je groeit als lezer met ze mee en daar hou ik enorm van.

Wat wel lastig was is de profetie. Die is tof en de lijntjes komen echt wel bij elkaar, maar de daadwerkelijke profetie wordt maar eenmalig genoemd en dat was soms even graven in mijn geheugen; hoe zat het ook alweer? Toch komt alles op het eind netjes samen; iets wat niet elk fantasyboek lukt.

Het boek is echter niet heel vlot en ik miste de enorme climax waar ik op had gehoopt. Dat maakt het dat ik niet helemaal ondersteboven van dit boek ben. Ik ben blij dat ik het uiteindelijk heb gelezen, maar ik voel er niet heel veel voor om deel twee en drie van de trilogie te lezen. Het is goed zoals het nu is.

Middeleeuwse fantasy, een profetie, een held, een mysterieuze dame en een vervloekt koninkrijk? You like? Lees dan Finnikin of the Rock.

Hoewel ik de setting van Finnikin of the Rock echt heel tof vond (middeleeuwse fantasysetting), had ik toch gehoopt op iets anders. Het was een tof boek, maar niet dat ik er echt ondersteboven van was. De personages waren ook fijn en maakte een goede ontwikkelingen mee, maar het algehele verhaal was niet dat het me voor altijd bij zal blijven. En dat had ik wel gehoopt.

 

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.