Finale (Caraval #3) – Stephanie Garber

Geplaatst op 1 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Finale (Caraval #3) – Stephanie GarberFinale door Stephanie Garber
Ook door deze auteur: Meester Legende
Serie: Caraval #3
Andere boeken in deze serie: Het Zwarte Hart
Uitgever: Flatiron Books | Mei 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 470
ISBN: 9781250231970
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Welcome, welcome to Finale, the third and final book in the #1 New York Times bestselling Caraval series!

Welcome, welcome to Caraval...all games must come to an end.

It’s been two months since the last Caraval concluded, two months since the Fates have been freed from an enchanted deck of cards, two months since Tella has seen Legend, and two months since Legend claimed the empire’s throne as his own. Now, Legend is preparing for his official coronation and Tella is determined to stop it. She believes her own mother, who still remains in an enchanted sleep, is the rightful heir to the throne.

Meanwhile, Scarlett has started a game of her own. She’s challenged Julian and her former fiancé, Count Nicolas d’Arcy, to a competition where the winner will receive her hand in marriage. Finaly, Scarlett feels as if she is in complete control over her life and future. She is unaware that her mother’s past has put her in the greatest danger of all.

Caraval is over, but perhaps the greatest game of all has begun―with lives, empires, and hearts all at stake. There are no spectators this time: only those who will win...and those who will lose everything.

Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat Finale, het slotstuk van de Caraval trilogie, een van de meest geanticipeerde young adult boeken van 2019 is. Caraval veroverde ons hart en ik denk dat er maar weinig lezers zijn die nog nooit van de serie gehoord hebben. Speciaal voor Stephanie Garber’s bezoek aan Nederland kreeg ik de kans het boek al te lezen (ik zou normaal gesproken gewacht hebben op de vertaling) en die kans liet ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan. Ook ik wilde weten hoe het zou aflopen en welke richting het verhaal op zou gaan.

Finale - Stephanie Garber

Twee maanden geleden was het dat de laatste Caraval afliep. Twee maanden terug werden de Fates vrijgelaten uit hun magische kaarten. Twee maanden geleden geleden zag Tella Legend voor het laatst, terwijl hij de keizerlijke troon opeiste. Nu maakt hij zich klaar voor zijn inhuldiging en Tella is vastbesloten hem te stoppen. Zij denkt namelijk dat haar moeder – die nog altijd in een magische slaap gevangen zit – de echte erfgenaam is. Tegelijkertijd is Scarlett begonnen met haar eigen spel: ze heeft Julian en Nicolas uitgedaagd voor een wedstrijd. De prijs: haar hand. Eindelijk heeft ze het gevoel zelf de touwtjes in hand te hebben. Maar Scarlett weet niks van haar moeders verleden en dat maakt haar spel uitzonderlijk gevaarlijk. Caraval is dan misschien ten einde: de gevaarlijkste wedstrijd ooit staat op het punt te beginnen. Nog nooit was de prijs zo hoog.

Finale, wat keek ik naar je uit en wat was ik benieuwd hoe je zou gaan verlopen. Ik had geen idee. Het kon echt alle kanten opgaan. Een nieuw spel, nieuwe intriges van Legend en nog vele andere plotlijnen lagen uit.

We merkte een aardig verschil tussen Caraval en Legendary, waarbij Tella opeens een POV kreeg en er sprake was van Fates. In deel 3 gaat Stephanie Garber daar op door. Hierdoor lijkt het misschien dat het eerste boek er een beetje buiten valt, of dat ze nog niet wist welke richting het verhaal eigenlijk op zou moeten gaan. Toch vind ik het wel geslaagd. Een goed eerste boek van een trilogie moet in mijn ogen ook los te lezen zijn en daar is ze in geslaagd. Daarnaast lukt het Scarlett om haar plaats op te eisen naast haar nogal aanwezige zus Tella.

Er wordt goed afgewisseld tussen de zusjes, waardoor er spanning ontstaat. Dat is niet zo gek, met al die intriges, love interests en prachtige jurken. Wederom slaagt Stephanie Garber er in om haar setting levendig te beschrijven. Het is niet moeilijk je alles voor te stellen en dat zorgt er misschien ook wel voor dat die duistere magische dreiging erg overtuigend overkomt. Samen met Scarlett en Tella weet je dat je niemand kunt vertrouwen, hoe leuk je iemand ook vindt.

Het laatste stukjes van het boek vond ik heel erg goed. Voor mij was het een passende afronding en ik smulde ervan hoe de personages trouw aan zichzelf bleven en zich in nieuwe avonturen stortte. Het was een einde waar ik oprecht blij mee ben. De twee plotlijnen van de zussen – die totaal uit elkaar lagen maar allebei super meeslepend waren – kwamen mooi samen. Tuurlijk, er valt wat te zeggen over de voorspelbaarheid van het einde, maar voor mij was het zoals het zou moeten zijn. Ik hoef niet altijd helemaal verrast te worden. Dit was mooi en het paste heel erg goed bij de sfeer en het verhaal.

Finale is zoals het moet zijn: een grootse finale waarbij je op het puntje van je stoel zit, terwijl je rokken om je heen ruisen en de geur van rozen in je neus kriebelt.

De Caraval serie is er eentje om gelezen te worden. Je moet van beschrijvingen en intriges houden en dan zal je smullen van elke pagina. Finale was een prachtige afsluiter van de trilogie, sloot ontzettend goed aan op z’n voorganger en shit, nu is de serie gewoon voorbij!

Finale - Stephanie Garber
four-half-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “Finale (Caraval #3) – Stephanie Garber

  1. Ik heb de twee voorgaande boeken gelezen in mei, vlak na elkaar. Ik heb Caraval een tweede kans gegeven, omdat ik hem de eerste keer niet zo goed vond. Soms werkt het om boeken een tweede kans te geven, ook hier weer. Hele toffe boeken en setting. Ik ben heel benieuwd naar het slot van deze trilogie! Maar ik wacht wel netjes tot te vertaling. Op zich kan ik wel Engels lezen, maar fantasy vind ik sowieso al iets lastiger te lezen in het Nederlands, dat Engels gewoon een beetje te hoog gegrepen is. Ik ben dan ook een diehard contemporary-lezer. Maar voor sommige reeksen maak ik graag een uitzondering 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.