Film: Cirkeln

Geplaatst op 25 mei 2016 door Emmy in Film, Recensie / 4 Comments

Cirkeln
Met onder andere:
Anna Asp, Ruth Vega Fernandez, Josefin AsplundGeregisseerd door: Levan Akin
Datum: februari 2015
Genre: Fantasy, mysterie
Speelduur: 144 minuten

In een toilet van een middelbare school in het slaperige Engelsfors vinden Linnea en Minoo het levenloze lichaam van medescholier Elias. Zijn dood wordt afgedaan als zelfmoord. Het brengt zes meisjes samen die maar één ding gemeen hebben: ze hebben magische krachten en dat ze deze dienen te gebruiken om het kwaad te bestrijden.

Zelden recenseer ik een film, maar toch wil ik jullie graag op de hoogte brengen van Cirkeln, de speelfilm bij het boek De Cirkel. Ik was altijd al van mening dat deze boekenreeks het prima zou doen op het witte doek (of als serie) en toen ik er dan ook achterkwam dat deze film van Zweedse makerij bestond, besloot ik hem meteen te gaan kijken. De film, onder andere geproduceerd door Abba-ster Benny Andersson (hij componeerde ook de muziek), volgt de Uitverkorene en beslaat het hele eerste boek.

De film is lang. Heel lang. Meer dan twee uur. De film heeft een vrij laag tempo, maar brengt daardoor wel heel goed de plot van het boek over. Natuurlijk zijn er een aantal dingen veranderd, maar over het algemeen paste alles goed in elkaar. Het kwam vooral heel geloofwaardig over.

Deze film is namelijk absoluut niet ‘hollywood’ vol bijzondere special effects. Het is allemaal heel realistisch neergezet. Geen flashy lichtflitsen afkomstig uit de handen van rondborstige bimbo’s. Nee, de hoofdrolspelers zien er heel natuurlijk uit. Echt. Puur. Al hun onvolmaaktheden mochten blijven en daardoor worden de dames alleen maar mooier. Ik vond het ook echt een plus dat er vrijwel geen censuur in het boek zat; alles werd gewoon gezegd en gedaan zoals het zou moeten. Niet dat er expres stukken uitgelaten zijn omdat het anders niet geschikt zou zijn voor jongeren. Roken, drinken, seks. Het is nu eenmaal een onderdeel van het leven van de tieners, dus zit het er in. Wel op een nette manier, natuurlijk. Het is geen porno.

Ik vond de sfeer van Cirkeln – mede door de lengte van de film en de manier van filmen – erg arthouse aandoen. Maar dit past wel bij het boek natuurlijk, dat zit ook vol met details. Wel heb ik een paar keer pauze moeten nemen. Hoewel het een vermakelijke film is, voelde hij zo nu en dan ook best zwaar. Geen gezellig tienerdrama, maar vooral heel veel onderlinge psychologie. Ik vond het in ieder geval geslaagd overkomen.

De magie vond ik goed neergezet, de verhoudingen tussen de personages kwamen goed over en de meeste castleden leken wel aardig op wat ik in mijn hoofd had. Ik raad je dan ook aan deze film te kijken als je van het boek genoten hebt.

 

Tags: , ,

Divider

4 responses to “Film: Cirkeln

  1. Isabelle

    Ga deze toch op m’n lijstje zetten om snel te kijken nu! Moet zo te lezen wel even goed de tijd nemen 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.