Fierce Fairytales: Poems and Stories to Stir Your Soul – Nikita Gill

Geplaatst op 5 mei 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

door Nikita Gill
Ook door deze auteur: Great Goddesses
Uitgever: Trapeze Genres: Poezie
Uitgave: Hardcover

Tot voor kort had ik alleen af en toe een los stuk van Nikita Gill gelezen en dat smaakte enorm naar meer. Ik keek er daarom ook enorm naar uit om Fierce Fairytales te kunnen lezen. Dit is een bundel vol gedichten en verhalen met een sprookjesachtig thema, vol feminisme en selflove. Zoals jullie je kunnen voorstellen: ik had hoge verwachtingen!

In de traditionele sprookjes worden vrouwen vaak neergezet als prachtige prinsessen zonder stem, lelijke en jaloerse heksen of meisjes die absoluut gered moeten worden door een man. Niet meer! In Fierce Fairytales heeft Nikita Gill de sprookjes een hoognodige update gegeven. Hierbij vervagen de lijnen tussen held en schurk, ontmoet je krachtige prinsessen en heel veel zelfstandige vrouwen. Het boek is een verzameling van verhalen en gedichten, voorzien van illustraties.

Ik kon niet voorkomen dat ik een beetje verliefd werd op het boek. Het is prachtig geschreven en vooral een sferisch geheel. De nieuwe vorm van sprookjes sprak me meteen aan en de afwisseling tussen poezie, proza en illustraties maakte het een heel afwisselende bundel.

Het hoogtepunt van Fierce Fairytales waren voor mij de korte alternatieve sprookjes. Ik genoot daar echt van. De gedichten vond ik ook mooi, maar de verhalen nóg beter. Het was zo’n sferisch geheel!

Dit werd versterkt door de illustraties. Ik kreeg er meteen zin door om zelf weer te gaan tekenen en dat zie ik als een goed teken. Ik werd gewoon heel erg blij van deze bundel, met z’n pure woorden en feministische toon.

Zelfliefde en traumaverwerking spelen zeker een rol in dit boek. Ze komen duidelijk naar voren in de verhalen en tackelen daarmee de problematiek die nog in veel sprookjes verwikkeld zit. Ik denk dat het alleen maar goed is dat we middels taal kunnen leren en kunnen groeien en Fierce Fairytales draagt daar zeker aan bij.

Ja, veel feministische poëzie krijgt de kritiek dat het een en al mannenhaat is. Maar ik beleef dat absoluut niet zo. Ik beleef deze verhalen juist meer als een mogelijkheid om als persoon je verhaal te kunnen doen. Er wordt niet gezegd dat alle mannen slecht zijn, maar dat mishandeling (zowel fysiek als mentaal) niet oke is. Natuurlijk kan het zo zijn dat een auteur of lezer alleen maar nare ervaringen heeft gehad en daarom wil spuien. En dat mag: iedereen heeft het recht z’n verhaal te doen. En zelf denk ik ook dat het goede boodschappen zijn voor de volgende generatie: wordt zelfstandig, laat je geluk niet afhangen van een ander, durf op te staan tegen onrecht. Dat zijn hele menselijke zaken die veel te veel mensen (te) lang ontnomen is en nog steeds wordt ontnomen. Ik denk oprecht dat wordfighters als Nikita Gill heel veel jonge personen kan inspireren tot een betere wereld. En dat vind ik fantastisch.

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.