Felix ever after – Kacen Callender

Geplaatst op 23 september 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Felix ever after – Kacen CallenderFelix ever after door Kacen Callender
Uitgever: Faber & Faber | Mei 2021
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 354
ISBN: 9780571368013
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Felix Love has never been in love – and, yes, he’s painfully aware of the irony. He desperately wants to know what it’s like and why it seems so easy for everyone but him to find someone. What’s worse is that, even though he is proud of his identity, Felix also secretly fears that he’s one marginalisation too many – Black, queer and transgender – to ever get his own happily-ever-after.

When an anonymous student begins sending him transphobic messages – after publicly posting Felix’s deadname alongside images of him before he transitioned – Felix comes up with a plan for revenge. What he didn’t count on: his catfish scenario landing him in a quasi–love triangle . . .

But as he navigates his complicated feelings, Felix begins a journey of questioning and self-discovery that helps redefine his most important relationship: how he feels about himself.

Felix Ever After is an honest and layered story about identity, falling in love, and recognising the love you deserve.

Ik had al veel over Felix ever after gehoord, dus besloot ik het boek zelf aan te schaffen om het zelf te ervaren. Het leek me een boek vol belangrijke boodschappen, dus de verwachtingen waren best hoog.

Felix studeert in de zomer op een kunstschool in de hoop een goed portfolio te hebben om toegelaten te worden tot de universiteit. Hij worstelt echter met zichzelf: heeft hij wel recht op liefde. En hoewel hij zeker weet dat hij geen meisje is, twijfelt hij ook of hij wel echt een jongen is. Hij is nog nooit verliefd geweest, heeft het gevoel niet goed genoeg te zijn – mede door zijn moeder en krijgt dan opeens anonieme transfobische berichtjes toegestuurd. Hij denkt te weten wie het is en maakt een nieuw account aan om met diegene te praten. Maar dat levert heel andere resultaten op.

Ik vind Felix ever after een lastig boek. Niet letterlijk, dat ik de taal lastig vond, maar wel lastig op de manier dat ik niet zo goed weet wat ik er écht van vind.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb me goed vermaakt tijdens het lezen en vloog er doorheen. Ik vond dat er ook echt veel belangrijke thema’s aan bod kwamen en dat deze ook heel realistisch zijn beschreven. Maar ik bleef ook met een aantal vragen zitten die maar blijven klagen. Ik vind dat vervelend, vooral omdat een aantal van die punten voortkomen uit plotlijnen die heel groots leken.

Daarnaast vond ik sommige vrienden ook gewoon echt heel naar, maar Felix’ gedrag ook. Het draaide allemaal om hem en iedereen moest maar rekening met hem houden. Daar hou ik niet van. De mensen om hem heen waren zo wholesome. Ze verdienden hem soms niet.

Maar het is wel essentieel dat dit soort boeken verschijnen. Waarbij de diversiteit écht is en de representatie on point. Dat vond ik echt heel sterk aan het boek, evenals de hele zoektocht naar Felix’ identiteit. (En zijn zelfprotretkunst… zo jammer eigenlijk dat er geen illustraties in staan!)

Let wel op: dit boek bevat transfobie, homofobie en racisme.

Verhaaltechnisch vond ik er qua plot dus nog wel wat haken en ogen aan hebben. Niet alle plotlijnen komen samen en sommigen blijven ook gewoon hangen. En dat vind ik een gemist. Ik had dan liever gehad dat de focus elders lag. Desondanks is Felix ever after een belangrijk verhaal op het gebied van representatie.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.