Fataal spel – Chinouk Thijssen

Geplaatst op 8 april 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Fataal spel – Chinouk ThijssenFataal spel door Chinouk Thijssen
Ook door deze auteur: Blindelings
Uitgever: Clavis | Maart 2018
Genres: Young Adult, Contemporary, Thriller
Aantal pagina's: 200
ISBN: 9789044830910
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Wat voor een ziek spelletje is dit? Nadat haar zusje Jessie is ontvoerd, stuurt de kidnapper allerlei opdrachten naar Carmen. Alleen als ze gewillig meespeelt en alle raadsels oplost, zien de twee meiden elkaar nog terug. Althans, dat is wat de dader beweert. Samen met haar vrienden voert Carmen de bevelen uit, maar de uitdagingen worden steeds extremer en gevaarlijker. Hoe ver zal ze gaan om haar zus te redden?

Het Clavis-debuut van de populaire BookTuber Chinouk Thijssen. Een zenuwslopende young adult.

Chinouk ken ik al een hele tijd via allerlei wegen; de writers:community, het bloggen, social media, events en haar eerdere boeken. Ik heb zel

fs een van haar toekomstige boeken proefgelezen! Ik was daardoor weer redelijk up-to-date op het gebied van haar werk en was daardoor extra benieuwd naar haar nieuwste boek: Fataal spel. Fataal spel is onlangs verschenen bij Clavis en ik mocht het boek recenseren.

Carmen en Jessie zijn zussen van elkaar en hebben een hele sterke band. Als Jessie bij een feestje gewond raakt, geeft Carmen zichzelf in eerste instantie de schuld. Als Jessie vervolgens wordt ontvoerd vanuit het ziekenhuis, is Carmen redeloos. Ze moet dit oplossen! Dan begint ze berichtjes te krijgen van de dader; raadsels en opdrachten die ze op moet lossen, als ze haar zusje ooit nog terug wil zien. Samen met haar vrienden probeert Carmen haar zusje te vinden. Gelukkig krijgt ze zo nu en dan een visioen met daarin nuttige informatie over de verblijfplaats van haar zusje.

Wat me als eerste opviel was dat het geen dik boek is. Ik was benieuwd of het dan wel zou lukken om een spannend boek neer te zetten, want meestal heb je toch wel een aanloop nodig. Chinouk besluit die aanloop kort te houden; Fataal spel sleurt je meteen mee en is meteen ontzettend spannend. Het is echt een stroomversnelling waar je in zit en dit is aan de ene kant heel erg knap (want de meeste boeken kakken ergens wel een beetje in), aan de andere kant had ik maar weinig momenten waarbij ik als lezer mijn rust kon pakken om even adem te halen. Om alle  informatie even te verwerken.

Ondanks dat het heel snel gaat, leerde ik Carmen goed kennen. Haar emoties zijn overtuigend en voelen levensecht aan. Ik merkte ook wel dat Chinouk veel van zichzelf in dit verhaal heeft verwerkt. Misschien dat het daardoor nog overtuigender overkwam.

Het idee van tweelingzielen geeft deze YA thriller een bijzonder laagje. Zonder dat het meteen een spiritueel of zweverig boek wordt, zit er een aspect in verwerkt waar ik zelf wel in geloof. Ik denk echt dat mensen een zo diepgaande band kunnen hebben, dat ze elkaar kunnen aanvoelen en ‘weten’ wat de ander denkt of voelt. Ikzelf vond dit een toffe toevoeging en een extra dimensie geven aan de band tussen Carmen en Jessie. Het voelde voor mij niet als overdreven of als een makkelijke oplossing. Het zat goed in de plot verweven en was overtuigend. Al was de uitleg misschien soms net te ‘opgelezen van wikipedia’. Ik denk dat er meer uitgehaald had kunnen worden met het ongeloof in tweelingzielen; iedereen nam het vrij gemakkelijk aan in het boek.

Zoals elke YA thriller krijg je tegen het eind te weten wie het heeft gedaan. Voor mij was dit persoonlijk geen verrassing, al zitten er ook wel weer wat dingen in die ik erg gewaagd vind!. Ook vond ik dat er misschien net teveel uitleg op het eind zat. Als er gedurende het boek meer rustmomenten waren geweest, was dit denk ik minder opgevallen, of had die uitleg niet zo uitgewerkt hoeven te zijn. Toch heeft Fataal spel me aangenaam weten te verassen. Wat een vlot boek! Het zal heel veel jongeren ontzettend aanspreken, want tieners houden erg van thrillers.

Fataal spel wist mij te verrassen; deze YA thriller sleurde me mee vanaf de allereerste pagina.

Chinouk Thijssen heeft een overtuigende YA thriller neergezet met Fataal Spel die past in het rijtje van Helen Vreeswijk, Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow, Cis Meijer, Buddy Tegenbosch. Mirjam Mous en allerlei andere YA thrillerschrijvers die de Nederlandse markt hebben veroverd. Het past prima bij de boeken die tieners op school graag lezen en ik verwacht dan ook dat Chinouk een graag geziene gast op scholen zal gaan zijn. De persoonlijke invloeden van Chinouk maken de personages overtuigend en dragen bij aan een prettige setting. Ik ben benieuwd naar de volgende boeken!

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Fataal spel – Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.