Fantasy lezen

Geplaatst op 18 oktober 2016 door Emmy in Column / 9 Comments

Het fantasygenre behoort tot mijn favorieten. Ik vind het heerlijk om weg te dromen bij magische krachten, epische avonturen en bijzondere wezens. In deze blogpost wil ik aangeven waarom fantasy lezen zo tof is en waarom ik denk dat heel veel mensen er van zouden kunnen genieten.

fantasylezen-copy

Het fantastische genre bestaat in vele vormen. Je hebt lichtere fantasy, waarbij er slechts enkele magische elementen verwerkt zijn; je hebt magisch realisme, waarbij slechts een vervreemding van de werkelijkheid optreedt, je hebt echte zware fantasy; fantasy in onze wereld; je hebt epische fantasy, als Lord of the Rings. En ga zo maar door. Het is een ontzettend divers genre wat ons letterlijk mee kan sleuren naar alle uithoeken van het universum en de mogelijkheden van de menselijke geest verkent. Wat mensen ook verzinnen, in het fantasygenre vindt het geheid onderdak. Misschien zou je zelfs kunnen stellen dat elk fictiewerk ergens fantasie is, omdat het door iemand is verzonnen.

Maar dat is onmogelijk!

Een argument van mensen die niks met fantasy hebben is dat het vol onmogelijke elementen zit. Prima, dat kan je vinden. Bijzondere fenomenen moeten je liggen of niet. Je hebt iets met magie, of niet. Maar is het wel zo zwart wit? Ik denk dat zeker dit genre zo veel grijze gebieden bevat en dat is omdat alles wat in fantasyboeken zit, is bedacht door iemand. De menselijke geest is in staat de meest bizarre gebeurtenissen te bedenken en dit over te brengen op anderen. Wie weet is het ergens juist wél mogelijk, maar zijn we het allemaal gewoon vergeten.

Oké, dat zijn misschien dromen. Maar zoals ik al eerder aangaf, zijn er zo veel soorten fantasyboeken, dat het heel gemakkelijk is om te zeggen dat je het niks vindt. Te gemakkelijk. Misschien heb je gewoon nog niet het juiste type fantasyboek gevonden, of ben je vergeten waarom je het (vroeger) leuk vond. Er zijn tal van bloggers, boekwinkelmedewerkers en uitgevers die als ware experts boeken kunnen aandragen. Iedereen kan van fantasy houden. Net dat niet alle fantasylezers zitten dag in dag uit op hun verstikkende zolderkamertje met een puntmuts op en een shirt met Gollum erop aan. Ik denk zelf dat je – zonder het te weten – al meer boeken met een fantasyelement hebt gelezen dan je zelf zou denken.

Ontsnappen

Fantasy wordt vaak gezien als genre waarbij mensen even kunnen ontsnappen aan de realiteit. Dit zal voor velen misschien wel kloppen, maar ik ben van mening dat er meer achter zit. Het is niet alleen het verlangen om even weg te zijn van deze (verschrikkelijke) wereld, het is ook een manier om je eigen wereld te verbreden. Nieuwe ervaringen op te doen. Dat we niet kunnen toveren, tja, daar moeten we maar mee leren leven, maar we kunnen via bijzondere personages wel ervaren hoe het is om op te komen voor je vrienden of om je eigen grenzen op te zoeken. Ik denk namelijk dat je door middel van een boek ervaringen op kunt doen die je in het echte leven misschien niet zo snel tegenkomt. (En daarom is lezen voor tieners extra belangrijk!)

Voor mij is het lezen van het fantastische genre inderdaad deels het even weg zijn uit de realiteit. Verwachtingen, verplichtingen, maatschappelijke kwesties waar ik liever niet over nadenken; elke dag worden we met zo veel geconfronteerd, dat ik het soms gewoon echt nodig heb om in een boek te duiken. Even ergens anders zijn. Voor mij is dit gevoel het sterks bij een boek waarin fantasie de hoofdrol speelt. Andere werelden, magie, tieners die speciaal blijken te zijn. Even ben ik onderdeel van een andere maatschappij en vergeet ik alles om me heen. Het laad me op, zodat ik daarna weer energie voor tien heb. Daarnaast krijg ik er zo veel inspiratie van… waardoor ik mijn blog en tekenboek weer kan vullen met mijn eigen fantasie.

Ben jij een echte fantasylezer? Waarom wel of niet? Wat doet het genre met jou? Ik lees het graag in jullie reacties!

Bewaren

Tags: ,

Divider

9 responses to “Fantasy lezen

  1. Ik hou echt van fantasy! Al moet ik wel zeggen dat ik bijvoorbeeld minder fan ben van Lord of the rings. Maar ik vind het gewoon heerlijk om even in een hele andere wereld te duiken en voor mezelf een mooie film in mijn hoofd te maken.

  2. Zelf lees ik eigenlijk niet zo heel veel Fantasy, al wil ik dat wel meer gaan doen eigenlijk. Ik wil heel graag boeken als Lord of the Rings en Game of Thrones toch echt een keer gaan lezen! Oh, en ik denk dat je een typefoutje gemaakt hebt – er staat ontspannen aan de realiteit i.p.v. ontsnappen, haha :p

  3. Andrea

    Ik ben ook dol op fantasy. Niet alleen om te ontsnappen, maar het laat je soms ook zien dat onze wereld (ook al gebeuren er verschrikkelijke dingen) ook heel mooi kan zijn 😉

  4. Fantasy is denk ik by far mijn favoriete genre. Juist omdat het alle kanten op kan is het zo fascinerend. Daarnaast vind ik fantasy vaak nog dicht bij onze wereld liggen. Kijk maar naar lord of the rings of de rad des tijds, ja je hebt bizarre wezens enzo maar het onderliggende verhaal en gedachtes liggen veel dichter bij onze echte wereld dan je zou vermoeden

  5. Ik lees voornamelijk fantasy. <3 Ik vind het gewoon heerlijk om even te verdwijnen in een andere wereld of te zien wat mogelijk zou kunnen zijn in onze wereld. De creativiteit in werelden en culturen die auteurs hebben vind ik ook erg leuk aan (high) fantasy.

  6. Fantasy is absoluut mijn favoriete genre! Met elk boek kan ik wel ontsnappen aan de realiteit maar compleet opgaan in een andere wereld kan toch alleen met een heerlijk fantasy boek (voor mij in ieder geval). Zo knap van auteurs hoe ze compleet nieuwe werelden kunnen creeeren ❤️

  7. Ik heb eigenlijk nog niet zo bizar veel fantasy gelezen, maar ben momenteel bezig in de boeken van Charmed. Een ding weet ik wel, ik hou wel van een portie fantasy, maar sowieso probeer ik zoveel mogelijk af te wisselen in genres als ik aan het lezen ben, dan blijft het leuk 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.