Eliza and Her Monsters – Francesca Zappia

Geplaatst op 12 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Eliza and Her Monsters – Francesca ZappiaEliza and her monsters door Francesca Zappia
Uitgever: Harper Collins | Mei 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9780062290137
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Her story is a phenomenon. Her life is a disaster.

In the real world, Eliza Mirk is shy, weird, and friendless. Online, she’s LadyConstellation, the anonymous creator of the wildly popular webcomic Monstrous Sea. Eliza can’t imagine enjoying the real world as much as she loves the online one, and she has no desire to try.

Then Wallace Warland, Monstrous Sea’s biggest fanfiction writer, transfers to her school. Wallace thinks Eliza is just another fan, and as he draws her out of her shell, she begins to wonder if a life offline might be worthwhile.

But when Eliza’s secret is accidentally shared with the world, everything she’s built—her story, her relationship with Wallace, and even her sanity—begins to fall apart.

Ik had eigenlijk nog nooit van Eliza and her monster gehoord, tot ik de haul van Annabel zag. Zij vertelde mij dat het echt als een boek voor mij klonk, vol fandom en fanart. Ik was meteen geïntrigeerd en bestelde het boek. Vervolgens las ik het boek in een ruk uit.

Eliza is een onopvallend meisje met een geheim; zij heeft de mega populaire webcomic Monstrous Sea bedacht en verdiend daar lekker mee. Ze vindt de online wereld ook vele male interessanter dan de echte wereld. Maar dan komt er opeens een nieuwe jongen op school: Wallace, een groot fan. Sterker nog, hij schrijft de beste fanfic. De twee groeien naar elkaar toe en Eliza krijgt steeds meer moeite haar achtergrond geheim te houden. En dan… komt alles uit en ligt haar geheim op straat. Eliza’s wereld stort in.

Het duurde nog geen drie pagina’s voor ik volledig verliefd was op Eliza and her monsters.  Ik ben namelijk dol op creatieve mensen en fandoms. Het boek voelt dan ook als een liefdesbaby tussen Fangirl en Piper Perish, beiden fantastische boeken.

Eliza’s onzekerheden en angsten vond ik ontzettend overtuigend overkomen. Het is goed uitgewerkt en ik kon mezelf er wel in herkennen. Misschien wel te goed, want als tiener vond ik online vriendschap soms ook een stuk makkelijker om te onderhouden dan echte. Ik kon me daardoor goed inleven in de hoofdpersoon, maar ook in haar ouders. Ik stelde me voor hoe mijn ouders zich misschien wel voelde vroeger. Sorry pap, sorry mam! Gelukkig wordt het niet als slecht ervaren; het is een andere manier van communicatie die ook prima kan werken.

In Eliza and her monsters wordt er afgewisseld tussen het verhaal en stukjes strip, tekeningen en stukjes tekst over Monstrous Sea. Dit is niet storend en als je het echt heel stom vindt, zou je het kunnen skippen. Ik ben echter dol op dit soort extraatjes. Het bracht de webcomic tot leven en stiekem zou ik me meteen willen aanmelden op de website om de comic te kunnen lezen. Het klonk fantastisch!

Het boek heeft mij zo fantastisch weten te verrassen. Het is contemporary maar toch met een soort fantasytwist doordat Eliza zich bezig houdt met de webcomic. Het is een ware ode aan webcomics, fanfictions, fanart, fandoms en creatievelingen. En dat er een personage Emmy heet en er Harry Potter quotes langskomen maken het alleen maar beter en beter. Ik denk dat dit oprecht een van de tofste boeken is die ik dit jaar heb gelezen en ik wil de liefde voor dit boek heel graag verspreiden.

Eliza and her monsters is een ode aan het fandom en een groot feest van herkenning.

Vanaf de eerste pagina wist Eliza and her monsters mij volledig in te pakken. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en genoten van elke pagina. Of dit nu verhaal, tekening of strip was. Het was een groot feest om te lezen.

Lees je liever in het Nederlands? Dan heb ik goed nieuws! Young & Awesome heeft de vertaalrechten van dit boek binnengesleept. Hopelijk zal het snel verschijnen!

 

five-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

8 responses to “Eliza and Her Monsters – Francesca Zappia

  1. Do

    Wauw, dit klinkt echt als een super leuk boek, ik kan niet wachten om hem te lezen. Ik vind extraatjes in een boek ook altijd erg leuk! 🙂

  2. Dit boek was echt zo fijn en goed. Ik ben echt superhappy dat jij Eliza ook awesome vond! Ook tof om te horen dat hij in het NL komt, dan kan ik hem (eindelijk) aansmeren aan vrienden <3

  3. Dit boek is zo ongelooflijk goed! Ik heb hem laatst voor de tweede keer gelezen en wow! Hij was net zo goed! Dit boek is echt één van de beste zo niet het beste boek dat ik gelezen heb dit jaar! Alleen maar liefde voor dit boek. Sorry voor mijn lange comment maar dit boek verdiend het!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.