Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Geplaatst op 22 september 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Een schitterend gebrek – Arthur JapinEen schitterend gebrek | 18 oktober 2010
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789029563352
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia plotseling uit Casanova's leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar in een Amsterdamse schouwburg bij toeval opnieuw. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Casanova, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was, maar een daad van liefde.

Bestel dit boek op bol.com

Zucht… Wat moet ik nou vertellen over Een schitterend gebrek…dit prachtige ontroerende boek over een liefde die niet kon zijn?

Het is prachtig, vol dramatiek en de bijzondere kijk van de mens in die tijd. Tijdens het lezen waan je je in de huid van Lucia en is het alsof je meemaakt wat zij meemaakt. Constant op zoek, constant op reis.. Constant op de vlucht. Mysterieus en geschoold, dat is Lucia, terwijl ze zichzelf moet verkopen om te kunnen leven.

Ik had qua naam al wel eens van Japin gehoord, het scheen een goede schrijver te zijn en toen ik bij de bieb was, ging bij de titel van dit boek ook wel een belletje rinkelen. Dus nam ik hem mee en was ik al snel betoverd door het Italië en Amsterdam in die tijd. (Het einde had ik wel zien aankomen, maar dat is niet zo erg).

Toen ik Een schitterend gebrek meenam naar mijn avondopleiding en nog even zat te lezen voor het begin van de les, noemde een van mijn klasgenoten dat dit ‘nu al een klassieker’ was. En ja, daar kan ik wel inkomen. Het is erg bijzonder en ik denk een mooie toevoeging tot de Nederlandse literatuur.

Ik vind het erg leuk dat Japin de andere kans van het verhaal heeft gepakt – dat van Lucia – en niet dat van Casanova, waar hij de memoirs van gebruikt heeft om dit boek tot stand te brengen.
Vaak hebben we een idee van die tijd dat vrouwen echt alleen maar onderdrukt waren, maar dit boek geeft een mooie kijk van hoe geleerd vrouwen ook kunnen zijn. En daarnaast hoe de maatschappij er toen een beetje uit gezien zou kunnen hebben. Vooral omdat Nederland qua burgerij erg voorop liep op andere landen, is het extra leerzaam.

Maar goed, ik kan nog zo veel zeggen over hoe leuk en interessant ik die tijd vind, maar het gaat natuurlijk om het boek. Een schitterend gebrekis wel een verhaal waar je echt goed moet opletten en helemaal in moet zitten, maar als je dat lukt, is het prachtig. Een aanrader voor iedereen en een juweel van Nederlandse bodem.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

4 responses to “Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.