Een dag in het leven van een mediathecaris #1

Geplaatst op 27 april 2023 door Emmy in Persoonlijk / 0 Comments

Het leek me eens leuk om een verslag te maken van wat ik op een dag doe op mijn werk. Mochten jullie het leuk vinden, dan zal ik dit vaker doen!

Bijna vakantie!

Het is de dag voor de vakantie en die zijn altijd een beetje rommelig. Sinds dit jaar hebben we weer 5 project/toetsweken in het jaar en vandaag is de afsluitende dag. Dat betekent voor mij minder leerlingen in de mediatheek, maar alsnog genoeg te doen! Geen dag is voor mij hetzelfde en tijdens zo’n projectweek mag ik ook allerlei andere taken doen.

Normaal werk ik van 9 uur tot half 4, maar op zo’n dag als vandaag kan dat een beetje afwijken. En dat is prima, want ik ben vaak zat langer aan het werk!

Ik ben vandaag rond kwart voor 9 op school en ga thee halen. Ik spreek daarbij een docent biologie die vanmiddag een project heeft met havo 3, de afdeling waar ik ook bij hoor. Ik zou eerst de pers begeleiden, maar dat is weggevallen. Toch ga ik vanmiddag even kijken! We hebben een gesprekje over het conceptueel denkvermogen van leerlingen en daarna vertrekken we allebei naar onze eigen werkplekken.

In de mediatheek gooi ik het raam open, zet ik de computers aan en maak ik mijn werkplek in orde voor de dag. Zo maak ik lekker thee – ik neem mijn eigen theezakjes met losse thee mee en check ik of leerlingen boeken hebben neergelegd op mijn bureau. Er komen straks leerlingen van een andere school, dus ik leg hun pasjes alvast klaar. Ik help wat leerlingen en bekijk vluchtig of er belangrijke mailtjes zijn binnengekomen. Daarna neem ik contact op met De Schrijverscentrale om een auteursbezoek te regelen voor VMBO-T3 voor eind juni.

Ik noem mijzelf trouwens mediathecaris, omdat ik vind dat ik meer doe dan mijn functieomschrijving van ‘mediatheekmedewerker’ en omdat ik de enige ben die deze heerlijke toko draait.

Daarna wordt het even druk. Er komt iemand van de bibliotheek boeken brengen, welke we hebben gekregen naar aanleiding van een project. Deze stapelen we mooi op in de personeelskamer en daarna staat de mediatheek vol. Een collega heeft wat nodig en de leerlingen van een andere school staan klaar om boeken te lenen. Dit regel ik snel en daarna type ik snel een berichtje voor mijn collega’s over die boeken.

Net als ik zit komt er een collega aanrennen. Of ik alsjeblieft héél even kan surveilleren, omdat ze naar het toilet moet. Tuurlijk.

Zoals ik al zei: geen dag is hetzelfde en het is nooit saai.

Als de rust is wedergekeerd kan ik nog wat leerlingen helpen en mijn eigen to do list weer oppakken. Er komen nog veel leerlingen hun boeken inleveren of verlengen voor de vakantie, dus de tijd vliegt voorbij vandaag.

Tegen het eind van de ochtend ligt mijn bureau vol. Een collega heeft boeken aan de mediatheek gedoneerd, ik heb wat artikelen geprint om te lezen voor mijn terugkomdag en er ligt een stapel ingeleverd boeken die ik nog op moet ruimen. Ik hoef mezelf vandaag absoluut niet te vervelen.

Vandaag krijg ik ook te horen dat ik ben ‘aangenomen’ voor één van de extra taken waar ik op had gesolliciteerd had. Erg leuk! De andere taak had me ook leuk geleken, maar ik ben al heel blij dat het één van de twee is geworden.

In de middag wordt het rustiger en heb ik de tijd om wat mailtjes te beantwoorden en om me alvast voor te bereiden voor de MediaCoach terugkomdag. Meer dan de helft van de informatie is precies hetzelfde als waar ik onderzoek naar heb gedaan voor het AI project. Daar ben ik trots op, want dat laat zien dat we als school redelijk goed op de hoogte zijn van wat er speelt.

Ik heb nog wat contact met onze school reporters en in de middag ga ik nog even kijken bij een ander project.

Al met al een heel afwisselende dag! En nu is het tijd voor een welverdiende vakantie!

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.