Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Geplaatst op 14 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Dit is hoe het ging – Astrid BoonstoppelDit is hoe het ging door Astrid Boonstoppel
Ook door deze auteur: De Academie
Uitgever: Blossom Books | Februari 2019
Genres: Young Adult, Thriller, Contemporary
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789463491556
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Cato Schmidt heeft alles: fijne ouders, bloedmooi zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt. Met zichzelf en haar pijnlijke verleden. En als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen en haar nooit zal laten vallen.

Na flink wat teasers van Blossom Books kon ik er ook niet onderuit: ik was super nieuwsgierig om Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel te kunnen lezen. Ik mocht het boek uiteindelijk ontvangen in een superleuk pakketje; vol confetti, een glas voor bubbels en snoepjes. Ik vind het heerlijk wanneer uitgevers zo uitpakken, vooral als het zo goed bij de inhoud van het boek past!

Cato heeft eigenlijk een prima leventje; tuurlijk, ze staat nogal in de schaduw van haar bloedmooie zusje, maar ze heeft een fijn bijbaantje en op haar nieuwe school hoort ze meteen bij de populairste meiden van haar klas. Ze heeft ook nog eens een tof vriendje dat ze online heeft leren kennen. Maar Cato draagt een geheim bij zich over haar nogal pijnlijke verleden. Door een ruzie beginnen er barsten in haar nieuwe perfecte leven te vertonen. En er is maar een iemand waarbij ze echt terecht kan; haar online vriend Adrian.

Dit is hoe het ging begint supermysterieus. Je weet dat er wat heeft plaatsgevonden, maar wát dat is, dat weet je natuurlijk nog niet. Het verhaal wordt af en toe onderbroken door een gesprek tussen politie en iemand die dicht bij Cato staat. Hiermee krijg je steeds wat puzzelstukjes in je schoot geworpen om te kunnen achterhalen wat Cato is overkomen. In het verhaal zelf krijg je mee wáárom het Cato is overkomen.

Ik vond het geheel bijzonder sterk in elkaar zitten. De onderhuidse spanning is meteen goed voelbaar en de setting komt goed tot z’n recht. De drama op de middelbare school, de verwarring die tieners meedragen, het hele ‘stille wateren, diepe gronden’ en de gevolgen van pesten. Dit vond ik erg sterk gedaan, wat natuurlijk mede kwam door Cato.

Veel mensen die niet zijn gepest, denken vaak dat kinderen die gepest worden er zelf om vragen; het zijn sukkels, ze zien er raar uit of vallen op een andere manier buiten de boot. Dit is natuurlijk helemaal niet waar. Ieder kind kan slachtoffer worden van pesters, alleen niet ieder kind heeft nog het vermogen zich daar tegen te wapenen. Het was dan ook fijn om te zien dat Cato overkwam als een heel gewoon meisje. Een beetje naïef misschien, maar niet dom of asociaal. Het had iedereen kunnen overkomen, en dat maakt het misschien wel zo sterk.

Zelf heb ik pretty little liars nooit gezien, maar ik kan me voorstellen dat de sfeer erg overeenkomt. Vind je die serie tof, dan wil je dit boek ook proberen.

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik aan het einde van Dit is hoe het ging een aantal tranen heb gelaten. Ik had precies door wat er ging gebeuren, maar toch voelde ik een intense verdriet voor de hele situatie.

Het is heel knap wanneer een auteur je zo betrokken bij een verhaal krijgt dat je echt in je binnenste wordt geraakt. Astrid Boonstoppel is daarin geslaagd.

Dit is hoe het ging hield me meteen in z’n greep om me niet meer los te laten tot de tranen over mijn wangen liepen.

Dit is hoe het ging smeekt erom om in één ruk uitgelezen te worden. Ik moest en zou verder lezen toen ik eenmaal begonnen was; ik moest en zou weten wat er aan de hand was. Astrid Boonstoppel weet een heel goede onderhuidse spanning te creëren die uiteindelijk samenkomt in een heftige climax.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.