Dierensymboliek: de ekster

Geplaatst op 9 oktober 2020 door Emmy in Spiritueel / 15 Comments

Pas geleden – tijdens mijn Mabon ritueel – hoorde ik allerlei eksters rondom ons huis. Nu zit er wel vaker een ekster in onze tuin, maar ik was me er helemaal niet van bewust dat deze vogel natuurlijk ook een betekenis heeft. Ze waren op dat moment zo aanwezig, dat ik besloot uit te zoeken waar de ekster voor staat en welke betekenis dit zou kunnen hebben.

We kennen de ekster natuurlijk vooral als die ene zwart/witte kraaiachtige vogel met de eigenschap glimmende dingen te willen stelen. Het zouden dieven zijn en net als kraaien onheilvoorspellers.

Dit blijkt echter niet zo te zijn. Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden. Dit deed me meteen denken aan een van de dingen die naar voren kwam tijdens mijn ritueel: dat ik bepaalde dingen wilde loslaten om me te kunnen focussen op dat wat wel belangrijk is en me gelukkig maakt. De ekster zegt me meteen dat dit een goed plan is, maar dat ik dus wel mijn ogen moet open houden naar wat dit stukje geluk dan is.

De ekster is een van de intelligentste kraaisoorten en wordt in verband gebracht met hekserij. Mooi dat dit net het pad is wat ik – opnieuw – ben gaan bewandelen!

Tevens is de ekster nieuwsgierig en op zoek naar kennis en wijsheid. Niet vanuit hebzucht om maar zo veel mogelijk te nemen, maar juist vanuit nieuwsgierigheid en om die kennis te kunnen toepassen en delen. Dit vind ik zelf heel goed passen bij mijn hernieuwde zoektocht naar spiritualiteit. Ik voel een enorme drang om te leren en om dit toe te passen en te delen. Wat mooi dat dit ook bij de ekster past!

De ekster laat daarin ook zien dat er soms heel veel glimmende dingen zijn waar je tussen moet kiezen. De nieuwsgierigheid wint het dan soms, waardoor je energie steekt in mensen of projecten die niets opleveren. De ekster vertelt je dan naar je gevoel te luisteren: volg je intuïtie en laat gaan wat je niks oplevert.

Een van de kenmerken van een ekster die de vogel een slechte naam bezorgen is het feit dat dit dier eieren van andere vogels rooft en opeet. Dit klinkt heel heftig, maar de ekster maakt nooit alle eieren kapot en neemt alleen wat hij nodig heeft. De ekster verteld mij dus dat ik niet meer alleen maar hoef te geven, maar juist mag leren om ook te nemen. Zo kom ik meer in balans, net als dat de ekster dat doet met de natuur. Niet alle eieren komen immers uit en door alles weg te halen wat overbodig is, geeft de kuikens die wel uit het ei komen meer overlevingskans. Zo zou ik dat ook mogen zien met mijn projecten: waar wil ik energie in steken om te laten slagen en welke eieren neem ik weg? De ekster laat me duidelijk merken dat ik op zoek moet naar meer balans, mijn grenzen moet aangeven en meer voor mezelf moet kiezen. Heel toepasselijk!

Vooral het aangeven en communiceren van de grenzen – een ekster rooft een ei namelijk niet stiekem – zal mij helpen te groeien en mijn angsten los te laten. Dit past wederom erg goed in mijn huidige situatie. Ik had niet verwacht dat deze vogel zo duidelijk naar mij kon communiceren en het zó passend zou zijn!

Ik had nooit gedacht dat de ekster niet zo zwart/wit was, maar juist een regenboog aan kennis op mij over zou brengen. Het dier heeft me veel over mezelf geleerd en in welke fase ik in mijn leven ben. Ik ben bezig met het afscheid nemen van dingen in mijn leven die er niet meer horen. Ik laat het los. Ik schreeuw niet meer, maar observeer. Ik leer en deel mijn kennis. Ik haal kracht en energie uit de dingen die voor mij belangrijk zijn en leer elke dag meer wat mijn grenzen zijn. Dankjewel, ekster.

Tags: , , ,

Divider

15 responses to “Dierensymboliek: de ekster

  • N. Westerveld

   Er zat er net 1 in mijn keuken, tot twee keer toe. De eerste keer schrok ik en hij dus ook en vloog hij naar buiten. Maar een paar minuten later kwam hij terug, pikte op zijn gemak wat kruimels van de vloer, liep een rondje en ging toen weer.
   Sinds kort heb ik mijn “heks zijn” weer meer omarmd, dit zit volgens mij al eeuwenlang in mij. Maar ik was altijd te bang om er iets mee te doen, bang om veroordeeld te worden.
   Maar sinds een tijdje voelt het meer en meer als wie ik ben. Ik ben, wat ik zelf noem, een groene heks. Ik werk intuïtief veel met kruiden, maak theetjes tegen allerlei kwaaltjes van de mensen om mij heen en werk veel met de energie van moeder aarde, de natuur…maar ook met de maanenergie en de planeten en sterren. Maar ik voel mij het lekkerst met mijn voeten in de aarde en genietend van alles wat de natuur ons brengt.
   Ik zocht naar de betekenis van de ekster en vond jouw stuk. Ik werd er erg blij van, dankjewel❤

   Liefs, Nathalie.

   • Alice van der Steen

    Vandaag viel mij een jonge ekster op nieuwsgierig en grappig door het raam kijken van een appartement waar ik parkeerde, later dronk ik thuis thee en zat er een ekster voor het raam, ik zoek altijd de betekenis van het spirituele dier prachtig. Ik herken mij in het verhaal van jou Nathalie vooral als je zegt groene heks, die kleur zien mensen vaak om mij heen hangen, in de natuur opladen heerlijk, en de liefde voor dieren.
    Groeten, Alice

 1. Es

  Ik heb sinds 1,5 week elke dag dezelfde ekster in mijn tuin. Hij wroet wat los in het gras, wandelt een rondje en gaat weer. Echt vreemd waarom uitgerekend 1 ekster en dezelfde elke dag weer? Of ik heb een voedingsrijk gazon of heeft het wel betekenis? Een maand terug lag er een dode spreeuw op mijn terras, dit heb ik wel opgezocht en die betekenis klopt wel aardig met mijn situatie!

  Wie weet! 🙂

  Es

  • Ria Geschiere

   Mijn man is 7 weken geleden overleden Sindsdien zie ik elke een ekster.
   Vandaag zelfs een veer op de grond.

 2. Mylène Leerdam-Papilaja

  Ik kom de laatste tijd dagelijks een ekster tegen aan het begin en einde van de dag. Meteen heb ik de symbolische betekenis opgezocht en kwam bij jullie uit. Het is inspirerend voor mij op dit moment en herkenbaar. Ik neem het mee.

 3. Joke

  Oh wauw ,ik heb een healing gehad gisteren en was het aan het herbeleven en 3x komt er een ekster in mijn tuin en heb betekenis daarvan opgezocht en kom zo bij jouw mooie uitleg,
  Voel me dankbaar
  Gr.joke

 4. Miranda Jongen

  Na een heftige gebeurtenis in mijn leven deze week, had ik juist besloten om niet al maar klaar te staan voor een ander. Ik ben die dolken in mijn rug nu toch wel beu. Bij het opstaan na dit gezegd te hebben zitten er nu al een week 3 eksters in onze achtertuin bijna de hele dag. Mijn katten kijken er gelukkig niet naar om, net ofdat het zo moet zijn. Nu ik de betekenis van deze lieverd weet, waardeer ik het nog meer dan dat ik al deed en geniet ik met volle teugen. Ik weet nu dat ik de juiste weg in aan het gaan ben en wat meer van mezelf mag gaan houden. Dank je wel lieve Ekster, ik hoop dat je nog even bij me blijft totdat je een ander mag gaan helpen

 5. ilse smeets

  Ik vind overal eksterveren..gister zelfs 3 in een wandelingetje. Las net jou verhaal omdat ik dacht : die vind ik niet zomaar. Dat kwam wel ff binnen….
  Zo herkenbaar..zie ook altijd eksters om me heen.
  Zelfs een hele oude opgemaakte al jaren in huis staan..
  Blij met jou ervaring..dank je , groetjes Ilse ❤🙏

 6. Ine

  Nieuw komen wonen bij mijn partner. Nooit eksters hier te zien en sinds ik hier ben regelmatig.. dichtbij de keuken en naast me aan de raam. Ja ik heb wat met kruiden, thee en spiritualiteit. Hekserij boeit me enorm en zie mij als natuurmens al van kleinsafaan heel gelukkig op mezelf, bezig met de natuur. Ik ben een healer, een heks, een natuurmens hoe je het wil noemen.. ik ben dankbaar voor al wat de natuur mij leert en het is tijd om echt in die verbondenheid, in die relatie te staan. Spannend en het is tijd.

 7. Nathalie

  Ik zie ze vaak nu ook me vader pas is overleden en zien ze ook vaak in de tuin en als ik naar tram loop en bij tramhalte overal eigenlijk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.