Dierensymboliek: de ekster

Geplaatst op 9 oktober 2020 door Emmy in Spiritueel / 5 Comments

Pas geleden – tijdens mijn Mabon ritueel – hoorde ik allerlei eksters rondom ons huis. Nu zit er wel vaker een ekster in onze tuin, maar ik was me er helemaal niet van bewust dat deze vogel natuurlijk ook een betekenis heeft. Ze waren op dat moment zo aanwezig, dat ik besloot uit te zoeken waar de ekster voor staat en welke betekenis dit zou kunnen hebben.

We kennen de ekster natuurlijk vooral als die ene zwart/witte kraaiachtige vogel met de eigenschap glimmende dingen te willen stelen. Het zouden dieven zijn en net als kraaien onheilvoorspellers.

Dit blijkt echter niet zo te zijn. Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden. Dit deed me meteen denken aan een van de dingen die naar voren kwam tijdens mijn ritueel: dat ik bepaalde dingen wilde loslaten om me te kunnen focussen op dat wat wel belangrijk is en me gelukkig maakt. De ekster zegt me meteen dat dit een goed plan is, maar dat ik dus wel mijn ogen moet open houden naar wat dit stukje geluk dan is.

De ekster is een van de intelligentste kraaisoorten en wordt in verband gebracht met hekserij. Mooi dat dit net het pad is wat ik – opnieuw – ben gaan bewandelen!

Tevens is de ekster nieuwsgierig en op zoek naar kennis en wijsheid. Niet vanuit hebzucht om maar zo veel mogelijk te nemen, maar juist vanuit nieuwsgierigheid en om die kennis te kunnen toepassen en delen. Dit vind ik zelf heel goed passen bij mijn hernieuwde zoektocht naar spiritualiteit. Ik voel een enorme drang om te leren en om dit toe te passen en te delen. Wat mooi dat dit ook bij de ekster past!

De ekster laat daarin ook zien dat er soms heel veel glimmende dingen zijn waar je tussen moet kiezen. De nieuwsgierigheid wint het dan soms, waardoor je energie steekt in mensen of projecten die niets opleveren. De ekster vertelt je dan naar je gevoel te luisteren: volg je intuïtie en laat gaan wat je niks oplevert.

Een van de kenmerken van een ekster die de vogel een slechte naam bezorgen is het feit dat dit dier eieren van andere vogels rooft en opeet. Dit klinkt heel heftig, maar de ekster maakt nooit alle eieren kapot en neemt alleen wat hij nodig heeft. De ekster verteld mij dus dat ik niet meer alleen maar hoef te geven, maar juist mag leren om ook te nemen. Zo kom ik meer in balans, net als dat de ekster dat doet met de natuur. Niet alle eieren komen immers uit en door alles weg te halen wat overbodig is, geeft de kuikens die wel uit het ei komen meer overlevingskans. Zo zou ik dat ook mogen zien met mijn projecten: waar wil ik energie in steken om te laten slagen en welke eieren neem ik weg? De ekster laat me duidelijk merken dat ik op zoek moet naar meer balans, mijn grenzen moet aangeven en meer voor mezelf moet kiezen. Heel toepasselijk!

Vooral het aangeven en communiceren van de grenzen – een ekster rooft een ei namelijk niet stiekem – zal mij helpen te groeien en mijn angsten los te laten. Dit past wederom erg goed in mijn huidige situatie. Ik had niet verwacht dat deze vogel zo duidelijk naar mij kon communiceren en het zó passend zou zijn!

Ik had nooit gedacht dat de ekster niet zo zwart/wit was, maar juist een regenboog aan kennis op mij over zou brengen. Het dier heeft me veel over mezelf geleerd en in welke fase ik in mijn leven ben. Ik ben bezig met het afscheid nemen van dingen in mijn leven die er niet meer horen. Ik laat het los. Ik schreeuw niet meer, maar observeer. Ik leer en deel mijn kennis. Ik haal kracht en energie uit de dingen die voor mij belangrijk zijn en leer elke dag meer wat mijn grenzen zijn. Dankjewel, ekster.

Tags: , , ,

Divider

5 responses to “Dierensymboliek: de ekster

  1. Es

    Ik heb sinds 1,5 week elke dag dezelfde ekster in mijn tuin. Hij wroet wat los in het gras, wandelt een rondje en gaat weer. Echt vreemd waarom uitgerekend 1 ekster en dezelfde elke dag weer? Of ik heb een voedingsrijk gazon of heeft het wel betekenis? Een maand terug lag er een dode spreeuw op mijn terras, dit heb ik wel opgezocht en die betekenis klopt wel aardig met mijn situatie!

    Wie weet! 🙂

    Es

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.