Herfstequinox

Geplaatst op 24 september 2020 door Emmy in Spiritueel / 2 Comments

Onlangs ben ik opnieuw in aanraking gekomen met hekserij, nadat het jaren op een heel laag pitje heeft gestaan. Met vriendinnen ontstond er een coven en stapten we hand in hand in een nieuw avontuur om van elkaar te leren. De jaarfeesten vieren hoort daar ook bij. Afgelopen dagen vierde ik de herfstequinox.

mabon

Helaas was er voor de herfstequinox, ook wel Mabon genoemd, geen mogelijkheid om samen te komen voor een ritueel, dus vierden we het allemaal op onze eigen manier thuis. Vanaf een afstandje inspireerde we elkaar. Er ontstonden mooie rituelen en mooie altaartjes.

De herfstequinox kennen we in de volksmond als het begin van de herfst. Tijdens de equinox zijn dag en nacht precies even lang: in balans. We maken ons klaar voor de donkere tijd van het jaar en halen de oogst binnen. Het is dan ook een perfect moment om de balans in je leven op te maken: wat wil ik houden (wat heb ik geoogst), wat wil ik loslaten (wat kan ik in de donkere tijd niet gebruiken) en wat wil ik toevoegen. Met deze drie zaken ben ik zelf aan de slag gegaan.

Mijn ritueel

Ik wilde mijn herfstequinoxritueel simpel houden, maar wel iets doen met het opmaken van de balans. Ik dacht toen terug aan mijn tienertijd, toen ik ook bezig was met hekserij en het alleen deed.

Uiteindelijk ben ik buiten gaan zitten bij de vuurkorf met een oranje kaars. Ik had drie briefjes volgeschreven. Eentje met dingen waar ik dankbaar voor ben. Eentje met dingen die ik wilde loslaten en eentje met dingen die ik graag zou door willen laten groeien.

Een voor een verbrandde ik de briefjes. Eerst mijn briefje vol dankbaarheid.. dat de rook het mee mocht nemen naar de bovenwereld.

Vervolgens het briefje met zaken die ik wilde laten groeien, maar die vloog niet in brand: het loslaten moest eerst. Zodoende. Tot slot alsnog het groeibriefje.

mabon

Het ontroerde me. Het voelde als een afsluiting, maar ook echt als een stukje stilstaan bij wat ik heb en wil blijven houden.

Daarna hoorde ik allemaal eksters kraaien. Ik heb opgezocht wat de ekster qua symboliek betekende en dat kwam wel even binnen. Binnenkort schrijf ik er een blogpost over, want er valt genoeg te vertellen over deze vogel.

Op het herfstaltaar

herfstequinox

Daarna had ik ook inspiratie om mijn altaar op te bouwen. Ik had nog oranje en gele kaarsen staan en net een gouden gekocht die ik er ook bij vond passen. Ik had nog een denneappel en een stenen pompoen en voegde later eikeltjes toe. Ik zette ook uilen waxinelichthouders op de plank en mijn ketel klaar. Ik wil laten nog mooie herfst bloemen toevoegen.

Ook legde ik wat edelstenen en mineralen neer. Gele calsiet bijvoorbeeld, maar ook een rode jaspis, sodaliet en tijgeroog. Gele, oranje, rode en bruine stenen passen erg goed bij dit jaarfeest. Net als appels, dus ik heb ook een appel neergezet.

Ik vind het een heel fijne sfeer hebben en ik ben blij dit plekje in huis te hebben. De hele avond hebben de kaarsen gebrand: een heerlijk moment van licht.

herfstequinox

Wat ik nog meer deed tijdens de herfstequinox

Ik heb een lekker herfstwandeling gemaakt samen met Lily. Het was nog superwarm, maar de bladeren begonnen al wel te verkleuren en overal lagen eikeltjes. Ik heb er een paar meegenomen voor op mijn herfstaltaar, maar ook eentje in mijn tas gedaan voor geluk en bescherming.

Het was heel fijn om er op deze manier mee bezig te zijn met de herfstequinox. Mijn eigen manier, maar dit toch met een aantal anderen te kunnen delen. Samhain gaan we wel weer met de groep vieren en ik weet zeker dat dit een heftige gaat worden omdat het dan ook vollemaan is. Lily gaat logeren bij oma, dus dat geeft wat meer rust. Zin in!

Tags: , ,

Divider

2 responses to “Herfstequinox

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.