Dear Evan Hansen – Val Emmich

Geplaatst op 31 maart 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Dear Evan Hansen – Val EmmichDear Evan Hansen door Val Emmich
Uitgever: Penguin Books | Juni 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 358
ISBN: 9780241361887
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Dear Evan Hansen,

Today's going to be an amazing day and here's why...

When a letter that was never meant to be seen draws high school senior Evan Hansen into the Murphy family's grief over the loss of their son, he is given the chance of a lifetime: to belong.

He just has to stick to a lie he never meant to tell.

That the notoriously troubled Connor Murphy was his secret best friend.

Suddenly, Evan isn't invisible anymore. And Connor's wealthy parents have taken him in like he was their own, desperate to know more about their enigmatic son from his 'closest friend'.

As Evan gets pulled deeper into their family, he knows that what he's doing may not be right, but if he's helping people, how wrong can it be?

No longer tangled in his once-incapacitating anxiety, this new Evan has a purpose.

He's confident. He's a viral phenomenon. Every day is amazing. But when everything is in danger of unravelling, he comes face to face with his greatest obstacle: himself.

A simple lie leads to complicated truths in this big-hearted coming-of-age story of grief, authenticity and the struggle to belong in an age of instant connectivity and profound isolation.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een tijdje een ARC van Dear Evan Hansen in bezit heb gehad en dat het boek me op dat moment totaal niet trok, waardoor ik het heb doorgegeven. Nu ben ik op dit moment met een groepje vriendinnen bezig met doorgeefboeken, die we lezen en voorzien van aantekeningen en het eerste boek wat ik ontving was Dear Evan Hansen, uitgezocht door Annabel. Zij is groot fan van dit boek én de musical en haar enthousiasme wakkerde die van mij aan. Vol goede moed – en de tissues paraat – begon ik aan deze musical adaptatie.

Evan Hansen zit niet heel lekker in zijn vel en zijn therapeut heeft hem gevraagd om brieven aan zichzelf te schrijven. Dus dat doet hij braaf, ook al heeft hij vaak geen idee wat hij precies moet schrijven. Als zijn brief in de handen van een jongen komt die later zelfmoord pleegt, staat zijn leven op z’n kop. De familie Murphy denkt namelijk dat hun zoon Connor de brief aan Evan heeft geschreven en denken dat hij zijn beste vriend was. Ze betrekken hem in hun rouwverwerking en hoewel het een grote leugen is, geeft dit Evan wel de kans om eindelijk eens ergens bij te horen. Het verhaal gaat viraal en eindelijk heeft Evan het gevoel dat hij er toe doet. Maar verwikkeld zijn in zo’n leugen brengt moeilijkheden met zich mee… Voor je het weet sta je oog in oog met het grootste obstakel: jezelf.

Dear Evan Hansen is een emotioneel en heftig verhaal waarvan ik meerdere malen met een brok in mijn keel heb zitten lezen. Ik voelde van alles: verdriet, rouw, blijdschap, maar ook herkenbaarheid. Zeker als een tiener voelde ik me ook onzichtbaar, terwijl ik graag gezien wilde worden. Ik denk dat dit iets waar een groot deel van de tieners eigenlijk mee worstelt, vooral omdat onze maatschappij authenticiteit soms af lijkt te straffen. Het boek maakte dus grote indruk op me. Ik hoop dat ik ook ooit in de gelegenheid zal zijn de musical te zien, want ik ben erg benieuwd hoe dit verhaal op de planken wordt overgebracht.

Hoe Evan meegesleurd werd in de leugens die hij verzon om de familie van Connor in eerste instantie beter te laten voelen (en zichzelf natuurlijk ook) en hoe hij uiteindelijk de strijd aan moest gaan met zijn eigen angsten om zichzelf terug te vinden, vond ik erg krachtig. Ja, het maakt het boek misschien wat langzamer dan sommige lezers zouden willen, maar angststoornissen los je nu eenmaal nier binnen een tel op.

Hoewel je verwacht dat de drama zich alleen maar op zal bouwen en de leugens Evan uiteindelijk zullen verslinden, vond ik het einde erg passend. Ik kon me in ieder geval goed voorstellen waarom Evan deed wat hij heeft gedaan, omdat ik zijn gevoel ontzettend herkende. Het is gewoon ontzettend kut om het gevoel te hebben onzichtbaar te zijn en ik heb een groot deel van mijn middelbare schooltijd met dit gevoel rondgelopen. Oh, wat zou ik mijn jongere ik graag willen toeschreeuwen dat ik er ook toe doe en er mag zijn. Mezelf mag laten zien. Dit gaf het boek een bepaalde lading voor mij.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel en daardoor een superzwaar boek. Nee, het boek is ook grappig en luchtig. Het zit vol hoop en een vleugje romantiek. Het is als de naderende lente: je ziet de kleine groene knopjes al zitten.

Dear Evan Hansen liet mij oog in oog komen met gevoelens die ik zelf ook herken.

Hou je van een verhaal dat je all the feels zal geven? Dan is Dear Evan Hansen een boek om op te pakken. Het is gevoelig, grappig en toch beladen en heeft een enorme indruk op me gemaakt. Bedankt dat je dit boek hebt gekozen voor ons ruilboek, Annabel!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Dear Evan Hansen – Val Emmich

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.