De Zieneres (De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel #6) – Michael Scott

Geplaatst op 12 januari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Zieneres (De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel #6) – Michael ScottDe Zieneres Serie: De Geheimen van de Onsterfelijke Nicolas Flamel #6
Andere boeken in deze serie: De warlock
| 8 oktober 2012
Aantal pagina's: 430
ISBN: 9789022563885
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

San Francisco
Nicolas en Perenelle Flamel hebben nog één dag te leven en hun staat nog één ding te doen. Ze moeten San Francisco verdedigen. De monsters die op het eiland Alcatraz zijn verzameld, zijn losgelaten en op weg naar de stad. Als ze niet worden tegengehouden, zullen ze iedereen en alles op hun pad vernietigen.
Maar zullen de tovenares en de legendarische alchemist, zelfs met de hulp van twee van de grootste krijgers uit de geschiedenis en mythen, in staat zijn de stad te redden? Of is dit het begin van het einde van de mensheid?

Danu Talis
Sophie en Josh Newman zijn tienduizend jaar teruggereisd in de tijd naar Danu Talis, achter dr. John Dee en Virginia Dare aan. Op dit legendarische eiland begint en eindigt de strijd om de wereld. Scathach, Prometheus, Palamedes, Shakespeare, Saint-Germain en Jeanne d'Arc zijn eveneens op het eiland. En niemand weet zeker waarvoor of voor wie de tweeling zal vechten. Op deze dag zal de strijd om Danu Talis gewonnen of verloren worden.
Maar zal de legendarische tweeling zij aan zij de strijd aangaan? Of ieder voor zich – de één om de wereld te redden, de ander om die te vernietigen?

Let op. Deze recensie bevat spoilers omdat dit het laatste deel uit de serie is. Desalniettemin wil ik iedereen met een voorliefde voor mythologie deze serie met een warm hart aanraden.

Bestel dit boek op bol.com

In januari 2008 verscheen het eerste deel van de serie, die ik toen vrijwel meteen kocht nadat ik in een tijdschrift een recensie las (zo ging dat nog in die tijd. Kuch kuch). Sindsdien heeft de serie me meegenomen naar een magische wereld vol mythologie en strijd, vol goden en afgoden. Heerlijk vond ik het. Wat mijn bankrekening ook prettig vond is dat er naast een hardcover, ook altijd een paperback verscheen voor een mooi prijsje. Gevolg: de helft van mijn serie is hardcover en de andere helft paperback. Toen een tijd terug het zesde en laatste deel verscheen, besloot ik te wachten op de paperback… Bijna dacht ik dat ie niet meer zou komen. Maar hij kwam, en nog bleef ik wachten. Boekenbudget enzo.
Afgelopen Sinterklaas kreeg ik een boekenbon van 10 euro en ik wist het meteen: ik ga De Zieneres kopen, want ik wil weten hoe dit verhaal gaat aflopen!

Bij het beoordelen heb ik heel lang getwijfeld. Geeft ik vier sterren, vier en een half, vijf? Ik heb uiteindelijk voor vijf sterren gekozen. Vijf sterren voor het bijzondere einde. Vijf sterren voor de verrassende plotwendingen. Vijf sterren voor de tal aan bijzondere mythologische en historische figuren die invulling geven aan het verhaal. Vijf sterren voor het wisselende perspectief, die het verhaal levendig houdt en alle losse eindjes uiteindelijk aan elkaar knoopt.

Kort samengevat geef ik dus eigenlijk al aan waarom ik dit zo’n geweldig verhaal vond. Zes boeken lang heb ik genoten en hoewel ik bij het vierde en vijfde deel soms mijn twijfels had en door de bomen het bos niet meer zag, maar dit laatste deel echt alles goed. Vragen worden beantwoord en het leuke vind ik zelf: het einde is niet helemaal gesloten.

Over het einde van De Zieneres valt veel te zeggen en ik kan me voorstellen dat sommige mensen het geef tof einde vinden. Zelf vind ik het een heel goed slot, omdat het – een voor mij – interessante wending gaf en omdat de schrijver duidelijk heeft gedurfd niet perse een goed einde te geven. Natuurlijk vraag ik me nog steeds af hoe het verder is gegaan met een aantal personages, maar soms is het juist lekker om daar over te kunnen fantaseren, toch?

De wereld die Michael Scott geschapen heeft is zo bijzonder, zo complex en zo fantasierijk, dat ik er echt ben van gaan houden. Zelf heeft hij aangegeven dat alleen Sophie en Josh verzonnen zijn, en dat de rest van de personages allemaal gebaseerd zijn op hun historische/mythologische achtergrond. Dat vind ik wel zo bijzonder, want toch hebben alle personages hun eigen persoonlijkheid behouden, die al dan niet klopt met het mythologische beeld wat we daarvan hebben. Ik ben van ze gaan houden, Scott heeft ze echt tot leven weten te roepen.

Ik weet nog dat ik in andere delen soms in de war raakte door al die verhaallijnen en perspectiefwisselingen. Ik kon niet meer inzien welk personages waar zat en wat hij kon/deed, maar hier in dit deel had ik daar absoluut geen moeite mee. Ik wilde gewoon zo ontzettend graag weten hoe het verder zou gaan, dat ik bijna bereid was het laatste stuk te gaan lezen. Bijna!

Ok, misschien spring ik een beetje van hak op de tak met dit stukje, maar kort samengevat vind ik De Zieneres een waardig einde van de serie en ben ik ontzettend blij dat ik hem toendertijd heb leren kennen. Elke fan van mythologie, fantasy en YA zal smullen van dit verhaal, dat weet ik zeker. Dikke vette aanrader!

five-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

2 responses to “De Zieneres (De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel #6) – Michael Scott

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.