De wijsheid van de heks – Susan Smit

Geplaatst op 14 maart 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De wijsheid van de heks – Susan SmitDe wijsheid van de heks door Susan Smit
Ook door deze auteur: Heks
Uitgever: Lebowski | Maart 2022
Genres: Non-fictie, Spiritualiteit
Aantal pagina's: 339
ISBN: 9789048864812
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Wat Susan Smit de afgelopen twintig jaar van de oude natuurreligie heeft geleerd

Hekserij is, net als alle andere natuurreligies op de wereld, niet-georganiseerd. Er zijn geen heilige boeken, gebouwen of profeten, er is geen strikte leer. Veel mensen noemen het daarom liever een spiritueel pad. Susan Smit, inmiddels al ruim twintig jaar op het pad van de heks, deelt in dit boek wat ze zelf allemaal heeft geleerd op haar persoonlijke ontwikkelingsreis. Ze vertelt je alles wat ze weet over de natuurwetten en levensbeschouwing van de oude religie en reikt je middelen aan voor groei.

Zo laat Susan zien hoe de oude natuurreligie je in het hier en nu kan helpen bij het omgaan met emoties, het op peil houden en opschonen van je levensenergie, de verhouding tot je lichaam en seksualiteit, het benutten van creativiteit, intuïtie en scheppingskracht, en de zorg voor de aarde en elkaar. Kortom, hekserij leert ons hoeveel de natuur en vrouwelijke waarden ons te bieden hebben.

Toen ik – ook zo’n 20 jaar geleden – voor het eerst hoorde over hekserij, was Susan Smit’s Heks een van de meest indrukwekkende boeken die ik las. En vaker las. En uiteindelijk zelf aanschafte omdat ik het vrij gênant vond hem voor de vijfde keer te lenen uit de bibliotheek. De wijsheid van de heks is Susan’s nieuwste boek over hekserij en reflecteert op twee decennia hekserij.

In De wijsheid van de heks deelt Susan Smit haar bevinden en ervaringen met hekserij. Ze vertelt wat het haar gebracht heeft en hoe het je kan helpen in verschillende fases en situaties in je leven.

Wederom vond ik het een erg inspirerend boek waar ik ook weer veel van geleerd heb. Ik vind het prachtig hoe zij hekserij in haar leven heeft verweven en hoe toegankelijk ze daarover praat. Ik vind het mooi dat elke heks anders kan zijn en hekserij op allerlei verschillende manieren een onderdeel van het dagelijks leven laat zijn.

Waar ik sowieso erg voorstander van ben is dat iedere heks de ruimte krijgt en neemt om zijn/haar/hun pad te ontdekken. Ik kan me vinden in Susan’s verhaal – net als bij Lunadea – dat Wicca het niet bleek te zijn. Dat is persoonlijk en die ervaringen deel ik. Ik ben dan ook erg blij dat dit boek niet belerend is op welke manier dan ook. Het is Susan’s visie: doe ermee wat je wilt. Gebruik het of gebruik het niet (of anders). Susan Smit onderbouwt haar visie wel heel duidelijk, waardoor je het ook – zelfs al ervaar je het misschien anders – alsnog accepteert.

Ik vind haar reis zo ontzettend inspirerend. En in sommige aspecten van die reis kan ik me al heel erg vinden, ondanks dat ik op een heel ander pad loop en pas bijna wordt ingewijd (en dat terwijl ik al jaren en jaren en jaren met hekserij bezig ben).

Heks zal altijd een bijzonder plekje in mijn hart hebben, omdat haar onderzoekende rol van toen mij zo enorm heeft geïnspireerd. De wijsheid van de heks zal ook een plekje krijgen, maar op een heel andere manier.

Smit kaart veel Hermetische wetten (of principes) aan. Dit is een tak van spiritualiteit waar ik nog weinig kaas van gegeten heb, maar wat ik toch interessant vond. Het maakte het boek wel dat het veel van je concentratie eist. Ze benadert het heks-zijn op een heel andere manier dan in haar vorige boeken. Maar nog net zo down to earth en dat waardeer ik enorm. Ik heb namelijk niet zo veel met zweverige spiritualiteit heb ik gemerkt. Ik wil gewoon op blote voeten door het bos lopen.

Al met al is De wijsheid van de heks een erg inspirerend boek. Ik zal het zeker nog vaker open gaan slaan en er veel van leren. Want als heks ben je nooit uitgeleerd.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.